dinsdag 30 juni 2009

Bordeaux 2008 Update


Wijnkoperij Henri Bloem heeft opnieuw een aantal prijzen naar buiten gebracht van de voorintekening Bordeaux 2008. U kunt proefnotities van de wijnen lezen en direct online intekenen door op onderstaande link te klikken.




De nieuw uitgebrachte wijnen zijn:


Clos de Marquis 2008

Château la Croix 2008

Château le Castelot 2008

Château Haut Sarpe 2008

donderdag 18 juni 2009

Voorintekening Bordeaux 2008 update


Wijnkoperij Henri Bloem heeft opnieuw een aantal prijzen naar buiten gebracht van de voorintekening Bordeaux 2008. U kunt proefnotities van de wijnen lezen en online intekenen door op onderstaande link te klikken:




De nieuw uitgebrachte wijnen zijn:

Château Roudier 2008

Château Balestard la Tonnelle 2008

Château Rieussec 2008

Château Lafaurie-Peyraguey 2008

Château Lamothe Guignard 2008

Château Cap de Mourlin 2008

Château Jean de Gué 2008

Château La Couspaude 2008



dinsdag 9 juni 2009

Het mengen van rosé (deel 2)

De EU heeft aangekondigd dat zij de plannen laten varen die toestaan dat rosé gemaakt mag worden door rode en witte wijn te mengen. Dit heeft minister van Landbouw Mariann Fischer Boel onlangs bekend gemaakt.

De aankondiging komt na maanden van sterke lobby van wijnproducerende landen in Europa, waaronder Frankrijk en Italië. Producenten en lobbyisten voerden aan dat het toestaan van het mengen van rode en witte wijn om rosé te maken, een methode die wettelijk toegestaan is in de Nieuwe Wereld en, ironisch genoeg, Champagne, afbreuk zou doen aan de traditionele methode van maceratie in Europa. 'Het is duidelijk geworden dat de afgelopen weken een meerderheid in onze wijnsector gelooft dat het beëindigen van het verbod op vermenging schade zou kunnen toebrengen aan het imago van de traditionele rosé ", aldus Fischer Boel. 'Ik ben altijd bereid om te luisteren naar goede argumenten, dat is waarom ik mijn standpunt wijzig '

Het plan voor het toestaan van blenden werd oorspronkelijk opgesteld om de concurrentie aan te kunnen gaan met wijnproducenten uit de Nieuwe Wereld en zou alleen gelden voor de productie van Tafelwijn.

maandag 8 juni 2009

Saint-Pourçain en Bugey gepromoveerd tot AOC

Het Franse INAO, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor herkomstbenamingen van agrarische producten, heeft aan Saint-Pourçain de status van AOC toegekend. Het is daarmee de eerste in het departement Allier in het midden van Frankrijk en het eerste in de regio Auvergne.

Tot nu toe moest Saint-Pourçain het stellen met een VDQS, een herkomstaanduiding die over enkele jaren definitief verdwijnt. De lokale producenten hebben het nodige geduld moeten opbrengen, want er zijn maar liefst 27 jaar verstreken tussen het indienen van hun aanvraag tot promotie en de uiteindelijke toekenning daarvan.

Saint-Pourçain ligt op ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Sancerre, telt 650 hectare wijngaarden en produceert jaarlijks gemiddeld 3 miljoen flessen wijn. De wijngaarden van de kersverse AOC liggen hoofdzakelijk op zuidwestelijk georiënteerde hellingen langs de linkeroever van de rivieren Allier en Sioule. Aangeplante druivenrassen zijn hier de blauwe gamay en pinot noir en de witte chardonnay en de lokale tressalier.

Het INAO heeft eveneens goedkeuring gehecht aan de promotie tot AOC van Vins du Bugey. Ook in dit geval liep er lange tijd een aanvraag. Alsof Frankrijk er inmiddels nog niet genoeg van heeft, zijn het zelfs twee AOC's geworden, Bugey en Roussette du Bugey. Sinds 1958 had Bugey, gesitueerd tussen de Savoie, de Jura en Bourgogne. de status van VDQS. Het gebiedje telt ongeveer 500 hectare wijngaard, verspreid over 67 gemeentes in het departement Ain.

De nieuwe AOC Bugey is voorbehouden aan stille rode, witte en rosé wijnen en aan mousserende of parelende (pétillants) witte en rosé. De naam Bugey kan worden aangevuld met de gedetailleerde geografische aanduidingen Manicle (voor stille witte en rode wijnen), Montagnieu (voor stille rode wijnen en witte mousserende of parelwijnen) en Cerdon (voor mousserende rosé). De AOC Roussette du Bugey heeft uitsluitend betrekking op stille witte wijnen die voor 100 % van het druivenras altesse gemaakt worden. In de Savoie noemt men die roussette.
(Bron: Perswijn)

woensdag 3 juni 2009

Heerlijke wijn voor warme dagen


Hij is bebaard, heeft een gedreven blik, spreekt gepassioneerd – en geldt binnen de Languedoc als een van de beste producenten: François Pugibet. Sinds 1966 leidt hij het bij Béziers gesitueerde Domaine La Colombette, een wijngoed dat door zijn grootvader werd gesticht.

François heeft er hoogwaardige druiven geplant die milieuvriendelijk worden geteeld. Over het rijp worden van zijn druiven hoeft de wijnbouwer zich nooit zorgen te maken. Het op honderd meter hoogte gelegen wijngoed bevindt zich tussen twee stroomgebieden en geniet een bijzonder gunstig microklimaat.

Een heerlijke wijn voor warme dagen is de Grenache rosé 2008. Ondanks de Zuid-Franse zon bevat de oranjeroze rosé slechts 11,5 procent alcohol, omdat François een heel slim, natuurlijk systeem heeft geperfectioneerd waarmee het alcoholgehalte in wijn wat kan worden teruggebracht. De rosé heeft dus een lichte smaak, terwijl hij tegelijk zuiver is, verfrissend en voorzien van rood zuurtjesfruit. Deze deksels lekkere doordrinker kost een bescheiden €4,95. Adressen via http://www.henribloem.nl/.