dinsdag 21 juli 2009

Henri Bloem Groepsreis naar Spanje


Recent reisde een flink deel van de Henri Bloem groep af naar Spanje, voor de traditionele ‘Groepsreis’. Ieder jaar zoeken we met z’n allen een land of streek uit om van zondagmorgen tot dinsdagavond in informele sfeer van enkele aardse (zie afbeelding) en hemelse zaken (en elkaar) te genieten. Dit jaar waren de gebieden Ribera del Duero (Bodegas Monteabellón), Rueda (Bodegas Antaño) en Toro (Bodegas Fariña) aan de beurt. Deze gebieden liggen allemaal ten noordwesten van Madrid en zijn ten opzichte van elkaar minder dan twee uur rijden.
Deze keer hebben we de partners van twee Henri Bloem winkels bereid gevonden hiervan verslag te doen. Dat leidt natuurlijk tot een heel andere invalshoek. Dus: iets minder technische wijnpraat en iets meer ….ja wat eigenlijk meer? Leest u zelf maar!


Bezoek aan Bodegas Antaño

Door: Mariëlle Hendriks
Vandaag begonnen wij om 9 uur in de Spaanse cafetaria, waar we een lekker (doch afgemeten) ontbijt geserveerd kregen. De bus bracht ons vervolgens naar de Bodegas van Antaño, een prachtig, groot landgoed met niet alleen druiven en alles wat daar bij hoort (enorme kelders, wijngaarden en proefruimtes), maar ook wat een mens verder nog nodig denkt te moeten hebben. Zoals daar zijn: een eigen (behoorlijk gevulde) bibliotheek van 2 etages en een expositieruimte (ook 2 etages) om de aangekochte kunstcollectie te kunnen tonen; de muren hangen vol.
Ook is er een fotogalerij waarin werkelijk iedereen ‘’die er toe doet’’ als een plaatje aan de muur hangt, van José Ramon Gumizio Arner tot General Oliver Butigas. Maar ook Aznar en J.P. Peynaud hangen erbij, als ook verschillende stierenvechters (daar houden Spanjaarden van). De prachtige pakken van de stierenvechters kon je ook bewonderen (en aanraken); het kantklossen is er niks bij.
Ook het kleinste kamertje is hier wat groter: naast de standaard pot en wastafel is ook een badkuip geplaatst (voor als het je allemaal te veel wordt).
Dit was dus niet zomaar een dag en niet zomaar een producent…een verzamelaar, een perfectionist en in het bezit van een ‘’zakcentje’’.

Omdat we om 19.45 uur terug moesten vliegen naar Düsseldorf, zijn we na de heerlijke lunch bij de firma Antaño direct vertrokken richting vliegveld Madrid. Geen tijd te verliezen! Het was een fijne vlucht. Iedereen kon gezellig naast elkaar zitten, Anton heeft er weer een nieuwe vriend bij en gelukkig kwamen we maar een half uur later aan dan gepland.

Als afsluiter (u begrijpt het al: ik ben geen wijnkenner, alleen maar een –drinker met mate) citeer* ik graag een paar antwoorden op mijn vraag ‘’wat is je het meest bijgebleven, wat vond je het leukst van deze reis?’’ Ik noem verder maar geen namen. - dit is handel! – indrukwekkende kelders, totdat het licht uitging – de eetlust van Anton en de schoonheid van het Spaanse landschap – het indrukwekkende geautomatiseerde bottelsysteem, wat een mooi proces! – heb m’n wijn niet op kunnen drinken de 1e dag – voor het maken van goeie wijn is veel perfectionisme en geld nodig, dat hebben ze hier wel begrepen – ze moeten toch wat een aan de prijzen doen als ik het zo zie – dat iedereen verschillend over wijnen denkt – het verhaal van de ijstijd, ik heb grote interesse in de grindcultuur – aardige meisjes van de mannen van de club – dat ik zoveel eten op kan! – erg veel boeken voor een wijnproducent – ik snap wel dat de mooie wijnen hier vandaan komen, vanaf het balkon zie ik het mooie landschap, de rivier…prachtig!

* citeren in de ruimste zin van het woord (ofwel: soms moet je je fantasie gebruiken als je aantekeningen niet meer goed leesbaar zijn)

Als verslaggeefster van deze dag én vriendin van 1 van de Bloem-‘’mannen’’, moet ik zeggen dat ik mij prima heb vermaakt met deze groep mensen.
Een gezellig stel Bourgondiërs bij elkaar die veel weten over wijn, dit graag en veel met elkaar willen delen en met minder geen genoegen nemen. Ik heb ervan genoten en stel voor om volgende week 6 dagen naar Piemonte in Italië te gaan, hier is nog veel te ontdekken. Wie gaat er mee?

Kijk hier voor de heerlijke wijnen van Bodegas Antaño
Ze hebben ook een heerlijke video op hun site http://www.bodegasantano.com/

Een dagje op bezoek bij Bodegas Fariña

Door: Fleur van den Horn
“Als vrouw van” een van de Henri Bloem mensen op deze fantastische Bloemreis naar Noord Spanje, was me gevraagd een dag in de huid te treden van een heuse journalist, een nader te noemen blogger. Ik met mijn dagelijks beroep als communicatiemanager, en mijn recent afgeronde opleiding als wijnspecialist, nam deze uitdaging natuurlijk graag aan.
Onze dag startte in een prachtig klooster in het plaatsje Peñafiel. Niet te verwarren met… Een redelijk uitgestorven dorpje ten noorden van Madrid. Maar wel met een prachtige stadsmuur/kasteel, wat vanuit ons raam goed te zien was bovenop de berg. Na het ontbijt vertrokken we naar
Bodegas Fariña, in het beroemde plaatsje Toro – de oudste wijnregio uit Spanje. Exportmanager Bernardo nam ons mee naar de 60 jaar oude wijngaarden. Daar stonden we rond 12 uur met een glas rosé te genieten van het weidse uitzicht over de wijngaarden. Een goed begin van de middag!

Rond 1 uur kregen we een rondleiding door de bunkers en kelders van de bodegas, en zagen we een prachtige tentoonstelling met 100 schilderijen. Deze wedstrijd gebeurd jaarlijks en de winnende afbeelding vormt het nieuwe label voor de rode primeurwijn van Fariña. We sloten de dag op de bodegas af met een heerlijke (machtige) lunch van dagenlange gemarineerde varkenskrabbetjes begeleid uiteraard met de wijnen van Fariña.

Het mooiste van deze dag was toch wel het bezoek aan een privékelder van een inwoner van Toro. Deze lieve oude meneer, reeds ver in de 80, vertelde ons ons niet te kunnen vergezellen naar de 16 meter diepe kelder, en toch stond hij opeens beneden. Blij met zijn onverdeelde aandacht van 20 mensen uit Holland. Redenen van zijn fitheid waren het dagelijks drinken van (eigen gebottelde!) wijn en zijn leven als eeuwige vrijgezel…

We sloten de dag af met een kleine tapas toer door het dorp en stierenvechten op de televisieschermen.

Over Bodegas Fariña:
Bodegas Fariña, opgericht in 1942, was één van de eerste wijnbedrijven uit Toro die bottelde onder de D.O. Toro. Sindsdien heeft Bodegas Fariña enorm veel gedaan aan de prestige van de appellatie Toro. De bodega is gelegen in het stadje Toro, dat hoog op een plateau in dit ruige landschap ligt. Hete zomers met, relatief gezien, koele nachten en de nabijheid van de Rio Duero zorgen ervoor dat hier uitstekende wijnen gemaakt worden met een stevige structuur en veel kleur. Bodegas Fariña bezit ongeveer 250 hectaren wijngaarden met 2 druivenvarianten, nl. Malvasia (wit) en de Tinta de Toro voor rood en rosé.
Kijk voor de wijnen van Bodegas Fariña op onze website: http://www.henribloem.nl/

vrijdag 10 juli 2009

Amorim heeft nieuwe kurk


Kurken gigant Amorim heeft een nieuw product in de markt gezet, om de concurrentie met producenten van alternatieve afsluitingen aan te gaan. Met een productie van screwcaps en synthetische kurken van 6.5 miljard sluitingen per jaar wil de producent klanten terugwinnen in de high-volume-markt met zijn Acquamark kurk. De nieuwe kurk is een natuurlijke kurk uit één stuk, omsloten met een coating op basis van water.

Amorim beweert dat dit de verzegeling van de fles ten goede komt. ook kunner er met dit product geen kurkdeeltjes in de wijn terecht komen. Carlos de Jesus, Amorim's marketing-en communiciations regisseur, vertelde decanter.com: "Deze sluiting zal ons in staat stellen een sterker aandeel te verwerven in de markt". "Deze nieuwe technologie maakt het ons mogelijk een geheel natuurlijke kurk te produceren op een prijsniveau die eerder onbetaalbaar was voor wijnbedrijven, 'voegde hij eraan toe.


Producent van synthetische afsluitingen Supremecorq producent maakt zich geen zorgen over de prijs van de nieuwe sluiting. Simon Waller, Vice President wereldwijde verkoop, zegt: "We hebben dan wel een kleiner marktaandeel dan kurkproducenten maar we zijn nog steeds groeiende. 'Wijnmakers zijn niet op zoek naar een goedkope sluiting; zij zijn op zoek naar consistentie, betrouwbaarheid en goede prestaties".

(Bron: Decanter)