woensdag 7 april 2010

BORDEAUX 2009 BETER DAN OOIT? Ja, maar…………

Van 28 maart tot en met 1 april j.l. Zijn we met een team van 6 professionele proevers in Bordeaux geweest om de jongste oogst (2009) te beoordelen.
Ieder jaar is dit een groots spektakel , waar de hele wereldpers, en wijnhandel op af komt. Nog voordat we één glas hadden geproefd, had 2009 al het imago een groot jaar te zijn. Wij delen die mening maar ten dele. 2009 is zeker niet zo consistent als de laatste grote jaren 2000 en 2005, maar de beste wijnen uit dit, ja… toch grote jaar zijn fijner, dikker, complexer dan ooit.
Met name in de wat eenvoudiger regio's en de wat mindere terroirs zijn veel wijnen te vinden met een hoge zuurgraad, onrijpe tannine en (te) veel alcohol.
En nu maar wachten op de prijzen. De verwachting is dat Château-eigenaren niet uit zullen komen voor Robert Parker met zijn punten uit is. Wij verwachten dat er een recordaantal hoge scores zullen zijn. Algemene indruk is dat de Cabernet(s) het beter heeft / hebben gedaan dan de merlot. Pauillac, Saint-Julien, Saint-Estephe en Pessac-Léognan waren behoorlijk consistent. In de Pomerol, Saint-Emilion en de Côtes de Bordeaux moesten we flink wat wijnen wegselecteren.
Oh ja, bijna vergeten…Sauternes ziet er zéér veelbelovend uit! De vergelijking met jaren als 2001 (was hier top) en 2005 dringt zich op. Veel botrytis, veel concentratie, mooi zuivere zuurgraad en geweldige diepgang!
Hieronder een fotoimpressie van onze belevenissen. Veel kijkplezier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten