maandag 29 november 2010

GELAUWERDE VAKMENSEN

Bron: Amstelveens Nieuwsblad

Het was een unieke week op de Amsterdamseweg in Amstelveen. Bakker Elzo Prenger, slager Stronkhorst en slijter Henri Bloem werden alle drie onderscheiden met Nederlandse vakprijzen op hun eigen gebied.

image vlnr de vak mannen Cees Bal van Elzo Prenger, Peter Bruijgom van Wijnkoperij Henri Bloem en Coert Stronkhorst van keurslager Stronkhorst. Foto: Henry Neeter

Bij slager Stronkhorst was het zowaar vier keer raak met zijn honingworst, pastrami en gerookte ossenworst, terwijl de rookworst nog een goudkeur vermelding erbij kreeg. Al die producten worden volgens eigen receptuur in het eigen bedrijf gemaakt waarbij – en dat is heel belangrijk voor de kwaliteit – uitsluitend vlees uit de eigen regio wordt gebruikt. “Het is de vakman slager die direct contact heeft met de kwaliteitsboer die er samen voor zorgen dat de consument het lekkerste stukje vlees op zijn bord krijgt.” Daarnaast is de Keurslager organisatie dit jaar uitgekozen tot beste winkelketen in de foodsector, dus voorlopig lopen ze bij Stronkhorst met zeer blije gezichten rond.

Datzelfde geldt voor bakker Elzo Prenger die in één week twee maal werd onderscheiden. De eerste prijs voor zijn appelkoos taart van zelfgemaakt recept en de tweede prijs voor de brokspeculaas. “Ook ik gebruik recepten die die door de jaren heen steeds zijn veranderd en bijgeschaafd tot je de fijnste smaak hebt gekregen. Datzelfde recept wordt in het gehele assortiment speculaas producten verwerkt dat in de eigen bakkerij wordt gemaakt, zodat die prijs eigenlijk geldt voor alle producten.”

Bij de derde winkel op rij is het langzamerhand een traditie geworden om tot de top te worden gerekend. Voor de vierde keer is de keten van Henri Bloem winkels verkozen door de Wijnalmanak van Cuno van Hoff tot beste wijnspeciaalzaak voor de beste wijnen onder € 5.00. Voor het gehele assortiment won Peter Bruijgom daarnaast nog de tweede prijs in de wedstrijd van de Beste Wijnwinkel van Nederland. “Dat resultaat kunnen we alleen bereiken omdat we zelf ieder jaar op zoek gaan naar de beste wijnen. Zelf maak ik zo'n drie wijnreizen per jaar en bezoek een bepaalde streek. Dat doen mijn collega's ook en op die manier komen we tot de beste resultaten.” In ieder geval kun je als consument deze maanden op dat stukje Amsterdamseweg tussen de molen en het Amsterdamse bos je feestinkopen doen bij een aantal winkeliers die bewezen hebben dat ze tot de beste in hun vak behoren.

Nederlandse Wijnpenning voor Henri Bloem Zwolle en Henri Bloem Tilburg

Onlangs heeft Vinogroep Nederland, de overkoepelende franchise organisatie van Henri Bloem, twee leden voorgedragen voor de Nederlandse Wijnpenning. Deze onderscheiding is een blijk van waardering voor belangrijke verdiensten met een positieve invloed op het product wijn dan wel op de wijnbranche als zodanig en wordt uitgegeven door het Productschap Wijn.

Henri Bloem Zwolle: De heer Jacobus (Co) Franciscus Hartman

Op 14 november jongstleden kreeg Co de penning, met bijbehorende oorkonde uitgereikt door Therèse Boer van restaurant De Librije. Zij doet al 20 jaar zaken met 'Cootje' (zoals Jonnie en Therèse hem noemen) en was zeer vereerd dat zij de penning tijdens de jaarlijkse proeverij van Bloem Zwolle in Librije's Zusje mocht uitreiken. (Zie foto).Co & Therese BoerBDe heer Hartman viert dit jaar zijn 35 jarige bestaan van Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle. Sinds 10 jaar zit hij in het huidige pand aan de Thorbeckegracht.

De heer Hartman is bij de franchiseorganisatie van Henri Bloem verantwoordelijk voor diverse nevenfuncties die ten goede aan de groep komen. Zo is hij als regiospecialist nauw betrokken bij de centrale inkoop van wijn uit Bourgogne en Rhône.

Henri Bloem Tilburg: De heer Marcellius (Marcel) Thomas Kattestaart

Op 7 november jongstleden kreeg Marcel de penning, met bijbehorende oorkonde, uitgereikt door Daria Garofoli, van het gelijknamige wijnhuis uit Marche. Garofoli is al ruim 15 jaar een vaste leverancier van Henri Bloem. Het was Marcel Kattestaart die destijds de wijnen van dit huis bij de groep introduceerde.(Zie foto).

Marcel en Daria GarofoliB De heer Kattestaart is al sinds 1981 verbonden aan Henri Bloem's Wijnkoperijen. Eerst als bedrijfsleider van Henri Bloem Eindhoven en sinds 1997 als eigenaar van Henri Bloem Tilburg.

Hij is met zijn tomeloze inzet en diverse werkzaamheden ten gunste van de groep een voorbeeld voor alle leden van de franchise organisatie Henri Bloem.

Wij feliciteren onze collegae hartelijk met deze mooie waardering voor hun werk de afgelopen jaren.

dinsdag 16 november 2010

Vergeten Wijn met Vergeten Groenten.

Wijn-spijs diner met Château Montus.DSC_4218

Zaterdag 6 november 2010 organiseerde Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht een wijn-spijs avond met de wijnen van Alain Brumont. Aanleiding was h et bezoek van de wijnmaker Karl-Frédéric Reuter van deze befaamde producent uit Zuid-west Frankrijk. Plaats van handeling was Restaurant Aan Tafel in de Nachtegaalstraat.

Het aperitief bestond uit een glas lekkere frisse Gros Manseng/Sauvignon Blanc waarna de amuse geserveerd werd. Een hoog op smaak bereid soepje van pastinaak met kerrie en uitgebakken katenspekjes. Hieronder treft u het menu aan met enkele opmerkingen omtrent de combinatie met de wijn:

  • Gebakken coquille met ham van het Livar varken, quinoa, komkommer, truffel en limoen 

De erbij geserveerde Château Bouscassé blanc (Pacherenc de Vic Bilh sec van met name de Petit Courbu druif) pakte de smaken goed in, de frisheid uit de wijn ging een spannende match aan met de frisheid uit o.a. de komkommer en de limoen.

  • Gestoofde heilbot met gebakken oester, zeekraal, pompoen en gember

Bij dit gerecht was gekozen voor de witte Château Montus (ook Pacherenc de Vic Bilh sec van met name de Petit Courbu druif). Deze wijn, zo wist Karl te vertellen, kan nog makkelijk ca. 8 jaar rijpen maar smaakte nu al prima. Wel toont de houtrijping zich nu iets meer in de aroma’s van de wijn. Het gerecht had duidelijk meer filmende elementen maar was zeker niet te zwaar. Deze match met de wijn was misschien wel de mooiste van de avond. Met name de gebakken oester was superfijn afgewerkt, heerlijk die baksmaak met die zilte ondertoon!

  • Hertenrugfilet met parelgort, pastinaak, schorseneren, stoofpeer en een bitterbal van hertenstoof

DSC_4224Nu was het de beurt aan de rode geweldenaars uit deze streek net ten noorden van de Pyreneeën. Er werden nu twee glazen geserveerd om zo te kunnen v ergelijken. Glas 1 was de 2005 Château Montus (80 % tannat en 20% cabernet sauvignon) en glas 2 de 1995 Château Montus Cuvée Prestige (100 % tannat). Opvallend was de enorme complexiteit van de laatste wijn. Zeer aardse, animale tonen, ook een hint van specerijen als kruidnagel. Nog meer dan voldoende reserve voor nog eens 15 jaar volgens Karl.  Wel combineerde de eerste wijn beter bij het gerecht. Het iets romige fruit van zijn jeugd deed het beter bij de smeuïgheid van de parelgort, dat hiermee een zeer invloedrijk ingrediënt bleek voor het huwelijk met de wijn.  DSC_4235

  • Mandarijnen ijs met ananas, witte chocolade mousse en pistache

Bij het nagerecht was gekozen voor de zoete versie van de Pacherenc du Vic Bilh: de ‘Brumaire’ uit 2007, vernoemd naar de tweede maand van de Franse Republikeinse Kalender. Deze wijn wordt gemaakt van aan de stokken gedroogde druiven, zonder de zgn. ‘edele rotting’ (100 % Petit Manseng, de nobelste van de twee). Ook hier bleek weer hoe belangrijk het spel tussen frisse zuren uit de gerechten en die van de wijn zijn. Het speelse zuur van de mandarijn pakte prachtig de fruitaroma’s van de wijn op en het zoet van de ananas temperde het bitter van de chocola (is niet zo bitter als pure chocola natuurlijk).

DSC_4230 Karl, zo bleek later had zelf nauwelijks tijd om te eten, zo wandelde hij van tafel naar tafel om alle aanwezigen tot in kleinste details (indien gewenst!) uit te leggen hoe deze prachtwijnen worden gemaakt. Dit leidde ook tot een gezellige en informele sfeer. 

DSC_4217B

Gedurende de hele middag waren er al een zestiental wijnen van o.a. Château Montus en Château Bouscassé te proeven geweest in de Utrechtse vestiging. Karl was hierbij aanwezig en zorgde voor de nodige uitleg aan de geïnteresseerden. Tevens waren er vatmonsters van de als groots bestempelde oogst uit 2009 te proeven.

Onze conclusie is dat het bijzonder nuttig is een producent op deze manier kennis te laten maken met de ‘eindverbruiker’ nl. de mensen die van zijn wijnen genieten. Het was genieten met een grote G!

Indien u alle foto’s van deze avond wilt bekijken kunt u op de diavoorstelling hieronder klikken.

Website van Alain Brumont:http://www.brumont.fr/

woensdag 10 november 2010

Henri Bloem Amstelveen op de TV

N.a.v. de prijs van ‘op één na de beste wijnspeciaalzaak van Nederland’,door het vakblad ‘Perswijn’, was op RTV Amstelveen de volgende uitzending te zien:



Uiteraard nog de hartelijke felecitaties voor onze collegae uit Amstelveen!

donderdag 4 november 2010

Château de Chantegrive uitgelicht in Perswijn

In het novembernummer van Perswijn komt onze Château de Chantegrive Cuvée Caroline uit 2007 er erg goed uit:

image

woensdag 3 november 2010

Port en Kaasworkshop bij Henri Bloem Arnhem

Vrijdag 29 oktober 2010 werd bij Wijnkoperij Henri Bloem, Amsterdamseweg 126 in Arnhem een leerzame Port-Kaas Workshop georganiseerd in samenwerking met Mirjam’s Kaashoekje, Weverstraat 2 te Oosterbeek.

Om 20.00 uur druppelden de deelnemers binnen en met ruim 35 personen was de winkel goed gevuld. Bij binnenkomst kreeg een ieder een klein glaasje koude witte port ingeschonken, nl. de Chip Dry van Taylor’s, wat voor velen een openbaring was, zo mooi droog.

clip_image002[8]

Michel van Tooren, eigenaar van de winkel, heette iedereen van harte welkom en ging dieper in op de verschillen tussen de verschillende soorten port, nl.: ruby, tawny, Late Bottled Vintage (LBV), 10 or 20 year old, colheita en vintage. Mirjam van Mirjam’s Kaashoekje had heerlijke bijpassende kazen meegenomen.

Na de uitleg was het tijd om de verschillen ook daadwerkelijk te gaan ervaren en zo kregen de deelnemers de gelegenheid om achtereenvolgens de Taylor’s First Estate Ruby, de Ramos Pinto Tawny, de LBV 2005 van Niepoort en een 10 jaar oude port van Ventozelo te proeven. Als sluitstuk was er een Kopke Colheita 1980 naast een Dow’s Vintage 1980.

clip_image002[6]

Het werd een gezellige, interessante avond en met een boekje met achtergrond-informatie in de hand ging iedereen weer huiswaarts, velen op de fiets.