dinsdag 16 november 2010

Vergeten Wijn met Vergeten Groenten.

Wijn-spijs diner met Château Montus.DSC_4218

Zaterdag 6 november 2010 organiseerde Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht een wijn-spijs avond met de wijnen van Alain Brumont. Aanleiding was h et bezoek van de wijnmaker Karl-Frédéric Reuter van deze befaamde producent uit Zuid-west Frankrijk. Plaats van handeling was Restaurant Aan Tafel in de Nachtegaalstraat.

Het aperitief bestond uit een glas lekkere frisse Gros Manseng/Sauvignon Blanc waarna de amuse geserveerd werd. Een hoog op smaak bereid soepje van pastinaak met kerrie en uitgebakken katenspekjes. Hieronder treft u het menu aan met enkele opmerkingen omtrent de combinatie met de wijn:

  • Gebakken coquille met ham van het Livar varken, quinoa, komkommer, truffel en limoen 

De erbij geserveerde Château Bouscassé blanc (Pacherenc de Vic Bilh sec van met name de Petit Courbu druif) pakte de smaken goed in, de frisheid uit de wijn ging een spannende match aan met de frisheid uit o.a. de komkommer en de limoen.

  • Gestoofde heilbot met gebakken oester, zeekraal, pompoen en gember

Bij dit gerecht was gekozen voor de witte Château Montus (ook Pacherenc de Vic Bilh sec van met name de Petit Courbu druif). Deze wijn, zo wist Karl te vertellen, kan nog makkelijk ca. 8 jaar rijpen maar smaakte nu al prima. Wel toont de houtrijping zich nu iets meer in de aroma’s van de wijn. Het gerecht had duidelijk meer filmende elementen maar was zeker niet te zwaar. Deze match met de wijn was misschien wel de mooiste van de avond. Met name de gebakken oester was superfijn afgewerkt, heerlijk die baksmaak met die zilte ondertoon!

  • Hertenrugfilet met parelgort, pastinaak, schorseneren, stoofpeer en een bitterbal van hertenstoof

DSC_4224Nu was het de beurt aan de rode geweldenaars uit deze streek net ten noorden van de Pyreneeën. Er werden nu twee glazen geserveerd om zo te kunnen v ergelijken. Glas 1 was de 2005 Château Montus (80 % tannat en 20% cabernet sauvignon) en glas 2 de 1995 Château Montus Cuvée Prestige (100 % tannat). Opvallend was de enorme complexiteit van de laatste wijn. Zeer aardse, animale tonen, ook een hint van specerijen als kruidnagel. Nog meer dan voldoende reserve voor nog eens 15 jaar volgens Karl.  Wel combineerde de eerste wijn beter bij het gerecht. Het iets romige fruit van zijn jeugd deed het beter bij de smeuïgheid van de parelgort, dat hiermee een zeer invloedrijk ingrediënt bleek voor het huwelijk met de wijn.  DSC_4235

  • Mandarijnen ijs met ananas, witte chocolade mousse en pistache

Bij het nagerecht was gekozen voor de zoete versie van de Pacherenc du Vic Bilh: de ‘Brumaire’ uit 2007, vernoemd naar de tweede maand van de Franse Republikeinse Kalender. Deze wijn wordt gemaakt van aan de stokken gedroogde druiven, zonder de zgn. ‘edele rotting’ (100 % Petit Manseng, de nobelste van de twee). Ook hier bleek weer hoe belangrijk het spel tussen frisse zuren uit de gerechten en die van de wijn zijn. Het speelse zuur van de mandarijn pakte prachtig de fruitaroma’s van de wijn op en het zoet van de ananas temperde het bitter van de chocola (is niet zo bitter als pure chocola natuurlijk).

DSC_4230 Karl, zo bleek later had zelf nauwelijks tijd om te eten, zo wandelde hij van tafel naar tafel om alle aanwezigen tot in kleinste details (indien gewenst!) uit te leggen hoe deze prachtwijnen worden gemaakt. Dit leidde ook tot een gezellige en informele sfeer. 

DSC_4217B

Gedurende de hele middag waren er al een zestiental wijnen van o.a. Château Montus en Château Bouscassé te proeven geweest in de Utrechtse vestiging. Karl was hierbij aanwezig en zorgde voor de nodige uitleg aan de geïnteresseerden. Tevens waren er vatmonsters van de als groots bestempelde oogst uit 2009 te proeven.

Onze conclusie is dat het bijzonder nuttig is een producent op deze manier kennis te laten maken met de ‘eindverbruiker’ nl. de mensen die van zijn wijnen genieten. Het was genieten met een grote G!

Indien u alle foto’s van deze avond wilt bekijken kunt u op de diavoorstelling hieronder klikken.

Website van Alain Brumont:http://www.brumont.fr/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten