donderdag 19 mei 2011

Wijnreis Veneto – Alto Adige

Otella1Enige tijd geleden schreef ik in een artikel over Veneto en het wijnhuis Azienda Agricola Ottella, dat ik dit jaar toch echt een keer een wijnreis naar Veneto zou willen maken. En jawel tijdens een zonnige week in mei ben ik, samen met wijnvrienden, op uitnodiging van Familie Montresor (Ottella) naar het plaatsje San Benedetto bij Pescheira aan het Gardameer vertrokken. Onderstaand mijn belevenissen en de belangrijkste hoogtepunten.

Na een voorspoedige reis kwamen wij begin va n de middag aan bij de Agriturismo van Ottella: Casina Girolda. Een prachtig verbouwde kleinschalige oude azienda, voorzien van vijf prachtige kamers, met daar omheen de wijngaarden van Ottella. 
Het wijngoed van Ottella ligt net iets verder al waar wij hartelijk werden ontvangen door Michele Montresor. Na een korte rondleiding moest er geproefd worden. Hoewel de nadruk op de mineralige witte wijnen ligt, maakte met name de 2010 Rosso Gemei indruk. Ook de 2009 Campo Sireso beloofd veel goeds. De wijn zat net twee dagen in de fles, maar wordt door Michele nu al beschouwd als één van de beste rode wijnen die Ottella ooit heeft gemaakt.
De Rosso Gemei en de Lugana bianco zijn de hele maand mei in de aanbieding!
De volgende dag was het tijd voor Verona. Wat een prachtige, gezellige stad. Zodra je door de toegangspoort van de stad loopt kom je op een groots opgezet plein waar de indrukwekkende oude Arena staat.  Verder veel winkels, pleinen, mooie gebouwen en zonnige terrasjes.

Osteria del Bugiardo in Verona

Wij hebben ook nog even een glaasje wijn gedronken bij Osteria del Bugiardo van het wijnhuis Buglioni. In een gezellige atmosfeer genieten van heerlijke kleine hapjes begeleidt met mooie wijnen van Buglioni.

Veneto 1

Met Mariano Buglioni hadden wij een dag later een afspraak gepland. Deze man is 10 jaar geleden vanuit de confectiebranche per ongeluk in de wijn terecht gekomen toen hij een prachtig huis kocht waar toevallig enkele wijngaarden bij hoorden. Inmiddels worden zijn wijnen geroemd. Zo wordt zijn 2007 Ripasso Il Bugiardo door de wijnkenners een kleine Amarone genoemd. Wij waren onder de indruk!

Mocht u nog een overnachtingsadres zoeken, kijk dan eens op de bekroonde website van Buglioni. Ze hebben een prachtig gerestaureerde Agriturismo, waarbij het historische gecombineerd wordt met het moderne. Ook het vlakbij gelegen restaurant mag er overigens wezen… u kunt er heerlijk genieten van diverse wijn spijs combinaties.
De 2009 Valpolicella van Buglioni was in mei 2011 ‘wijn van de week’ bij het gerenommeerde wijnmagazine Perswijn. Klik hier voor het artikel.
Veneto 2

Tenuta San Leonardo, gelegen in Trentino, was ons volgende adres. Wij hebben zelden zoiets moois gezien. Een 300 ha groot landgoed met daarop het wijndomein met een indrukwekkende wijnkelder en museum, een grote villa, mooi aangelegde tuinen en 20 ha. wijngaarden van Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot, Cabernet Sauvignon en Carmenère. De wijnen staan dan ook bekend als Bordeaux blends met een Italiaanse ‘twist’. De topwijn van dit huis “de San Leonardo” wordt al meer dan 10 jaar beschouwd als één van de beste wijnen van Italië.
vpinotbiancovorberg
Op de terugreis hebben we nog een kort bezoek gebracht aan Kellerei Terlan in Süd Tirol Alto Adige, welke beschouwd wordt als de beste Kellerei van Italië. Hier genoten van heerlijke gastronomische witte wijnen.

Wat vloog de tijd, maar wat hebben we enorm genoten. Iedere dag mooie wijnen gecombineerd met het heerlijke Italiaanse eten. Wat een prachtig beroep heb ik toch…

Sascha de Wilde, Registervinoloog



Website Terlan
Website Tenut San Leonardo
Website Buglioni
Website Ottella

Geen opmerkingen:

Een reactie posten