maandag 28 december 2009
Alles over Champagne
Le champagne, 's werelds beroemdste mousserende wijn, komt uit het gebied la Champagne. Zo simpel is dat. Alle andere mousserende wijn, hoe goed ook, kan en mag geen ‘champagne' heten. De Champagne is het noordelijkste wijngebied van Frankrijk en bestaat uit vier delen. Drie ervan sluiten op elkaar aan. De Montagne de Reims begint ten zuiden van Reims en loopt met een boog zuidwaarts richting de Marne en Epernay, de Vallée de la Marne ligt uiteraard langs de Marne, ten westen van Epernay, en de Côte des Blancs loopt van Epernay naar het zuiden. Helemaal los van deze drie en nog voorbij Troyes ligt het buitenbeentje Aube. Het wijngaardlandschap van de Champagne is weinig spectaculair. Zacht glooiende hellingen bepalen het beeld. Doorslaggevend voor de bijzondere kwaliteit van de streek is de op veel plaatsen voorkomende klakhoudende ondergrond. In klimatologisch opzicht is de Champagne letterlijk en figuurlijk een grensgeval. Vandaar dat de stille wijnen er vandaan weinig alcohol en veel zuren hebben. Pas door ze mousserend te maken gaan ze smaken.
Champagne kan op verschillende manieren worden samengesteld. Voor de meeste bottelingen is dat een assemblage van diverse druivenrassen, twee blauwe en een witte, waarbij de blauwe wit gevinifieerd worden. Die blauwe druiven zijn de pinot noir en de pinot meunier, de witte is de chardonnay. Wijnen die uitsluitend van chardonnay gemaakt worden, worden Blanc de Blancs genoemd, die van uitsluitend pinot noir Blanc de Noirs.
Champagne kent een eindeloze variatie aan smaken en stijlen. Tot rond 1900 was de meeste champagne behoorlijk zoet, maar tegenwoordig komt het merendeel ervan op de markt als Brut sans année, in het jargon BSA. Dit is de standaardversie, die met zijn maximaal 15 gr/l restsuiker beschouwd wordt als droog. (Door toedoen van de hoge zuurgraad!) Rosé, hetzij gemaakt door een witte basiswijn met rode bij te kleuren, hetzij door de basiswijn al rosé te vinifiëren, is per definitie Brut. Witte champagne kan in een enkel geval wat merkbaar restzoet hebben, zoals in het geval van een Demi Sec zonder jaargang. Steeds meer in trek raken champagnes met een minimale of helemaal geen dosage, Extra Brut en Brut Nature. Voorwaarden hiervoor zijn een perfect uitgebalanceerde basiswijn en langdurig gistcontact, wat ze per definitie wat duurder maakt dan de standaard Brut. Champagnes van één enkel oogstjaar dragen de aanduiding Millésimé of Vintage. Ze zijn per definitie Brut.
(Bron: www.wijninfo.nl)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten