vrijdag 8 januari 2010

Wereldwijnreis, tweede bezoek Pascual Toso in Barrancas, Mendoza, Argentinië



Harald en Sylvie Woltering zijn echte wijnliefhebbers en besluiten tijdens hun wereldreis in Chili, Argentinie, Nieuw Zeeland en Australie verschillende wijnhuizen te bezoeken. Hier het verslag van hun bezoek bij de bodega van Pascual Toso in Argentinië.

Mendoza in Argentinië. We wisten dat daar veel mooie wijnen vandaan kwamen, maar hoe zag het er daar eigenlijk uit? Het blijkt dat Mendoza zeker zo mooi is als de wijnen die er vandaan komen. De provincie is prachtig gelegen aan de rand van de Andes. De wijngebieden van Mendoza liggen dan ook op grotere hoogte, tussen de 600 en 1100 meter boven zeeniveau. Daarnaast is het er ontzettend droog. en worden er al sinds de 16de eeuw irrigatietechnieken toegepast. Dit alles zorgt ervoor dat maar liefst 70% van alle Argentijnse wijnen uit Mendoza komen. De stad is werkelijk prachtig; het staat vol met oude koloniale gebouwen, heeft een aantal schitterende stadparken en gezellige cafe’s en uitstekende restaurants zijn er in overvloed. Een van de leukste dingen om te doen in Mendoza als wijnliefhebber is de Bikes and Wines tour. Met de fiets rij je door de mooist gelegen wijngaarden ter wereld en bezoek je verschillende bodega’s waar je een rondleiding krijgt en hun wijnen proeft (meer info www.bikesandwines.com) .

Op een warme vrijdagmiddag hebben we onze afspraak bij Pascual Toso. In nog geen uur rijden komen we aan bij de bodega en worden we verwelkomt door hun chief winemaker Ronaldo Luppino. We nemen plaats op een van de drie designbanken in de schaduw van een grote boom en kijken naar een salontafel met daarop alle wijnen die Pascual Toso te bieden heeft. En dat zijn er nogal wat, maar liefst 15 verschillende wijnen worden door Pascual Toso gemaakt. Ronaldo legt ons uit waarom. ‘Het terroir van Barrancas is uniek en de filosofie van Toso is dat wij wijnliefhebbers de verschillende druivensoorten willen laten ervaren met dit terroir’. De Barrancas is een oude rivierbedding en heeft daardoor in de bodem veel stenen en rotsen. Daarnaast krijgt het gebied ontzettend veel zon en valt er nauwelijks regen. Een perfect terroir voor verschillende druiven. Het is zeer interessant om echt het verschil van de druiven te proeven. Leuk om ook in Nederland te doen met een stel vrienden. We proeven achtereenvolgens de Chardonnay, Sauvignon Blanc en Torrontés en vervolgens de Malbec, Merlot, Syrah en Cabernet Sauvignon, daarna volgen de exclusievere en mousserende wijnen. Bij deze onze favorieten:

Varietal – Torrontés 2009
De Torrontés is een echte Argentijnse druif die zeer fruiting is en meestal uit het noorden van Argentinie komt. Die van Pascual Toso vinden wij persoonlijk lekkerder. De wijn is eleganter en heeft een prettige afdronk die niet te bitter is. Dat komt niet alleen door een ander terroir, maar ook omdat de druiven extra laat geplukt worden en het druivensap langer met de huid in contact blijft.

Varietal – Malbec 2008
De Malbec is het vlaggenschip van de Argentijnse wijnbouw. Deze drinken we het best rond de 15/16 graden volgens Ronaldo Luppino. Zo komt zijn fruitigheid (met name kersentonen) nog beter tot zijn recht. De wijn heeft toch wat hout meegekregen voor de complexiteit. Dit in combinatie met de zachte tannines maakt het tot een heerlijke wijn bij bijvoorbeeld een mooie biefstuk.

Reserva – Cabernet Sauvignon 2007
Deze Cabernet Sauvigon was voor ons de winnaar van de dag. Bij exclusievere wijnen wordt een gedeelte van de druiven geplukt voor ze rijp zijn, zo worden de druiven die overblijven extra geconcentreerd. De wijnen krijgen 6 maanden houtrijping mee (80% Amerikaans en 20% Frans eiken) Dit levert een wijn op met een prachtige balans. Aan een kant mooie tonen van rood fruit en groene paprika en aan de andere kant complexere tonen van vanilla en chocola. De afdronk is lang met mooie tannines. Prettig complex zou je kunnen zeggen.

Nog een paar dagen in Zuid Amerika en dan vliegen we naar Nieuw Zeeland. Daar hebben we een afspraak bij Auntsfield Winery in het hart van Marlborough. Sauvignon Blanc we komen eraan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten