maandag 25 januari 2010

Column Ingrid Larmoyeur over Toso en Cobos Malbec

Ingrid Larmoyeur / BTG Angels

Het Parker-effect…?



Om in deze crisistijden - voor één keertje - een beetje zuinig te doen, heeft onze proefgroep besloten de hand op de knip te houden. Op de proeftafel van onze Haagse WijnSociëteit stonden dit keer 15 door ons ingebrachte wijnen rond het thema “Het beste rood onder de 10 euro”. Het werd uiteindelijk een wedstrijdje: wie had de beste wijn ingebracht…? Maar wat wint er dan? Frans? Nieuwe wereld? Klassiek elegant of bombastisch hout?

Robinson of Parker?
Ik wilde zelf een malbec uit de Nieuwe Wereld inbrengen: 2008 Mendoza, malbec reserve, Pascual Toso. Stevige wijn met 12 maanden houtrijping. Kruidig, vanille en mocca. Ik had ook nog een tweede malbec gekocht (2008 Mendoza, malbec, Viña Cobos, Felino), voor ’s avonds bij de lamsrack. Een lekkere wijn met een elegantere stijl, 9 maanden houtrijping, mooie fraicheur en fijn puur fruit. Die ging grif op bij het botermalse lammetje. Nou vooruit, nog één glaasje na van de stevige Pascual Toso die voor de proeverij was. Viel me na de elegantere Felino wat tegen. Toch iets teveel hout. Toch teveel ‘Parker’. Daar waar Felino ergens werd omschreven als “less plush, more Robinson”. Ah, daarom hield ik er meer van…!

Beverwijn
Mijn inzending was in elk geval al voor de proeverij op. Ik moest de wijn dus opnieuw kopen. Ik legde mijn nieuwe dilemma voor aan de wijnhandelaar: moest ik mijn oorspronkelijke inzending (Pascual Toso) handhaven of gaan voor de Felino die ik zelf lekkerder en eleganter vond? Het advies luidde: “Doe de Toso maar. Die is steviger en valt in zo’n competitie meer op.” Het ‘Parker-effect’ dus, stel ik even zwart-wit vast. Omdat ik niet zo van die beverwijnen met geprononceerd hout ben, wilde ik eigenlijk voor de elegantie gaan. Ik besloot beide wijnen mee te nemen en te kijken welke zou winnen.

Douze points voor …
Van de 15 ingezonden wijnen kwamen er zes uit Frankrijk, 4 uit Italië, twee uit Spanje en drie van buiten Europa. Wat zou er winnen? We gingen individueel alle wijnen proeven en rangschikken. Het was net het ouderwetse Eurovisie Songfestival: douze points voor de winnaar. Trotse winnaar werd de enige Zuidafrikaan in het gezelschap: 2006 Doolhof, Cape Boar. Een mooie blend van merlot, malbec en shyraz. Niet zonder discussie overigens, want terwijl een aantal van ons de wijn op nummer 1 zetten, hadden sommigen hem niet eens bij de beste 12!? Verrassend. Love or hate dus. De tweede positie was voor een Valpolicella Ripasso (2007, Capitel della Crosara). ‘Mijn’ elegante Felino-malbec werd… derde! En Pascual Toso eindigde op de zevende plek. Ha! Had ik toch goed gegokt. Elegantie wint van beverwijn. Het Parker-effect had dus niet helemaal toegeslagen in het Haegsche. Pascual Toso werd verslagen door Felino. Een mooie uitslag. En een interessante proeverij.
Over de auteur


Vinoloog Ingrid Larmoyeur wordt heel blij van een verkwikkend glas champagne. Ze houdt vooral van elegante wijnen en van authentieke druivenrassen met een eigenzinnig karakter. Ze werkt als communicatieadviseur en projectleider. Daarnaast specialiseert ze zich met haar bedrijf Vinissima en initiatief Rent-a-Vinoloog in wijncommunicatie en wijneducatie. Als wijndocent geeft Ingrid met aanstekelijk enthousiasme champagneworkshops en wijnlessen, o.a. voor het Wijninstituut.

Bron: Bythegrape



Website Pascual Toso, klik hier

Website Vina Cobos, klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten