vrijdag 29 mei 2009

Nieuws onder de zon in Italië


De nog steeds groeiende markt voor prosecco’s vraagt om nieuwe maatregelen.

Vanaf de oogst 2009 zal de DOC-zone Prosecco Conegliano di Valdobbiadene( de DOC-status zou dit jaar zijn 40e verjaardag vieren) een DOCG status krijgen, de IGT zone zal vanaf dan een upgrade krijgen naar DOC.

Dit heeft de directeur van Prosecco DOC, Giancarlo Vettorello gisteren bekendgemaakt. De veranderingen zijn nodig, omdat de IGT zone te algemeen is en er veel verwarring is over de diverse kwaliteiten en uiteenlopende prijzen van prosecco’s. Men hoopt dat er nu meer duidelijkheid komt voor de consument.

Deze veranderingen brengen wel met zich mee dat de maximale opbrengsten per ha. gereduceerd moeten worden. De DOC zal van de huidige opbrengst van 180 hl/ha naar 126 hl/ha gaan. Bij DOCG is het verschil iets kleiner, van 95 naar 90 hl/ha.

De geringere opbrengsten zullen de prijs vermoedelijk wel iets opdrijven…

In nieuwe Italiaanse wetgeving, die per 1 augustus 2009 in zal moeten gaan, is ook bepaald dat de naam Prosecco niet meer gebruikt mag worden buiten de DOC en DOCG zones. De producenten buiten deze regio’s zullen de naam “Glera” moeten gebruiken, een synoniem voor prosecco.

Het consortium van de regio gaat overigens eind mei een aanvraag doen om Prosecco Conegliano di Valdobbiadene kandidaat te stellen voor een plek op de lijst van Werelderfgoederen van Unesco.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten