vrijdag 15 mei 2009

Bezoek Carlos Aliaga uit Navarra

Begin van deze week bezocht wijnmaker Carlos Aliaga van de gelijknamige bodega uit Navarra ons land en bezocht enkele van onze vinotheken. Dit ter promotie van zijn nieuwe reeks wijnen.
In restaurant Liefferinks in Leusden beleefden wij een bijzonder interessante sessie modern gemaakte Spaanse wijnen.

Al snel wordt duidelijk hoe gedreven en gepassioneerd Carlos is. Hij is een van de zeven kinderen van dit familiebedrijf dat nog maar sinds 1999 zelf bottelt. Wij waren er daarna als de kippen bij want de wijnen waren super koopwaardig.Dat zijn ze trouwens nog steeds.
Carlos laat zoveel mogelijk de wijn zichzelf maken: dus, geen klaring, geen filtering, geen koudebehandeling en zo weinig mogelijk sulfiet. Resultaat is echte dikke karaktervolle wijnen met een enorm pure smaak! Echt wijn voor de liefhebbers.
Opvallend is de enorme fruitgedrevenheid in de hele serie. Er is nadrukkelijk sprake van een ommekeer in de wijnmaakfilosofie bij Aliaga. Daar waar vroeger erg veel houtinvloed proefbaar was in met name de crianza en reserva, zien we de invloed van de houten vaten in de jaargangen vanaf 2005 merkbaar teruglopen. Dit resulteert in veel meer complexiteit en veel meer aardse en rijpe fruittonen en hier en daar zelfs iets van zoethout en eucalyptus.
We openden met de als altijd verukkelijke 2008 Rosado de Lacrima (tranen van de saignée).
Waarbij de mooi dungesneden lamsham met mintolie en auberginekaviaar mooi aansloot. Daarna proefden we o.a. een crianza uit 2005 (nu bij ons in de winkels voor 7,95) die er voor iedereen echt uit sprong! De rode poon met truffelolie en ovengedroogde tomaat, die erbij geserveerd werd, bewijst eens te meer dat...ja rode wijn bij vis echt kan! Ook de garnacha vieja, grenache dus van oude stokken, is in 2007 een groot succes geweest. Massief, dik en vlezig. Heerlijk. Helaas nog niet beschikbaar, maar....komt er aan!
Bij het nagerecht: lemoncurd met frambozen kwam de Moscatel 'Vendimia Tardia' uitstekend tot zijn recht. Geen dikke zoete smaak, maar zuiver en friszoet (slechts 11 % alcohol). Hier houden wij van. Ligt in onze winkels voor 10,95.
Al met al een leerzame en smakelijke avond, waarvoor wij Carlos van harte bedanken.
Voor de site van Vina Aliaga: klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten