dinsdag 21 juli 2009

Een dagje op bezoek bij Bodegas Fariña

Door: Fleur van den Horn
“Als vrouw van” een van de Henri Bloem mensen op deze fantastische Bloemreis naar Noord Spanje, was me gevraagd een dag in de huid te treden van een heuse journalist, een nader te noemen blogger. Ik met mijn dagelijks beroep als communicatiemanager, en mijn recent afgeronde opleiding als wijnspecialist, nam deze uitdaging natuurlijk graag aan.
Onze dag startte in een prachtig klooster in het plaatsje Peñafiel. Niet te verwarren met… Een redelijk uitgestorven dorpje ten noorden van Madrid. Maar wel met een prachtige stadsmuur/kasteel, wat vanuit ons raam goed te zien was bovenop de berg. Na het ontbijt vertrokken we naar
Bodegas Fariña, in het beroemde plaatsje Toro – de oudste wijnregio uit Spanje. Exportmanager Bernardo nam ons mee naar de 60 jaar oude wijngaarden. Daar stonden we rond 12 uur met een glas rosé te genieten van het weidse uitzicht over de wijngaarden. Een goed begin van de middag!

Rond 1 uur kregen we een rondleiding door de bunkers en kelders van de bodegas, en zagen we een prachtige tentoonstelling met 100 schilderijen. Deze wedstrijd gebeurd jaarlijks en de winnende afbeelding vormt het nieuwe label voor de rode primeurwijn van Fariña. We sloten de dag op de bodegas af met een heerlijke (machtige) lunch van dagenlange gemarineerde varkenskrabbetjes begeleid uiteraard met de wijnen van Fariña.

Het mooiste van deze dag was toch wel het bezoek aan een privékelder van een inwoner van Toro. Deze lieve oude meneer, reeds ver in de 80, vertelde ons ons niet te kunnen vergezellen naar de 16 meter diepe kelder, en toch stond hij opeens beneden. Blij met zijn onverdeelde aandacht van 20 mensen uit Holland. Redenen van zijn fitheid waren het dagelijks drinken van (eigen gebottelde!) wijn en zijn leven als eeuwige vrijgezel…

We sloten de dag af met een kleine tapas toer door het dorp en stierenvechten op de televisieschermen.

Over Bodegas Fariña:
Bodegas Fariña, opgericht in 1942, was één van de eerste wijnbedrijven uit Toro die bottelde onder de D.O. Toro. Sindsdien heeft Bodegas Fariña enorm veel gedaan aan de prestige van de appellatie Toro. De bodega is gelegen in het stadje Toro, dat hoog op een plateau in dit ruige landschap ligt. Hete zomers met, relatief gezien, koele nachten en de nabijheid van de Rio Duero zorgen ervoor dat hier uitstekende wijnen gemaakt worden met een stevige structuur en veel kleur. Bodegas Fariña bezit ongeveer 250 hectaren wijngaarden met 2 druivenvarianten, nl. Malvasia (wit) en de Tinta de Toro voor rood en rosé.
Kijk voor de wijnen van Bodegas Fariña op onze website: http://www.henribloem.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten