woensdag 27 oktober 2010

De herfst in met de wijnen van Fattoria Le Pupille

Op het moment van schrijven is het herfstachtig in Nederland. De temperatuur is flink gedaald en de ene bui volgt de ander op. Deze weersverandering merken wij ook terug in onze vinotheek. Ineens hebben mensen weer aandacht voor volle rode en witte wijnen, terwijl de verkoop van rosé afneemt. Het leek me dan ook een goed idee om een stukje te schrijven over een Toscaans wijnhuis die bekend staat om zijn mooie geconcentreerde volle wijnen: Fattoria Le Pupille.

In Maremma, een wat onbekendere streek in het zuidwesten van Toscane, ligt aan de kust, ten zuiden van de grootste stad Grosetto, het wijnbouwgebied Morellino di Scansano: de thuishaven van Fattoria Le Pupille. Morellino is de plaatselijke benaming voor Sangiovese, dè klassieke Toscaanse druif voor vele beroemde rode wijnen.
 clip_image002
Aan Elisabetta Gepetti (zie foto) is het te danken dat dit wijngebied inmiddels bij vele wijnliefhebbers bekend is. In 1985 nam zij op 20 jarige leeftijd Fattoria Le Pupille over van haar schoonouders. Destijds was het voor vrouwelijke wijnmakers moeilijk om een voet aan de grond te krijgen en daarnaast bestond het bedrijf uit slechts 2 ha. wijngaard. Niet echt de ingrediënten om te groeien naar een top wijndomein. Door haar passie voor wijn, haar doorzettingsvermogen en haar vernieuwingsdrang (zij maakt gebruik van internationale druiven zoals Cabernet Sauvignon en Merlot) is zij er in geslaagd om een wereldwijd beroemd wijndomein neer te zetten. In 2006 werd zij zelfs uitgeroepen tot “wijnmaker van het jaar”door het toonaangevende Duitse tijdschrift “Der Feinschmecker/Weingourmet”.

Haar witte wijn, genaamd Poggio Argentato, is een cuvée van Sauvignon Blanc en Traminer. Het is een sappige frisse wijn vol citrus tonen, die goed combineerd met de Mediterraanse keuken.
De basis rode wijn is de Morellino di Scansano, gemaakt van met name Sangiovese. Het is een gulle volle fruitige wijn zonder houtrijping. De wijn is bedoeld om jong (3 à 4 jaar) te drinken.

Een stapje hoger is de Morellino di Scansano Riserva “Poggio Valente”. In 1996 besloot Elisabetta een mooie oude wijngaard genaamd Poggio Valente te kopen. Zij herplantte de helft van de 12 ha. met Sangiovese. Inmiddels komt uit deze wijngaard haar Reserva: een serieuze wijn met een opvoeding van 15 maanden op “barriques”, waarvan 40% nieuw eiken. Heerlijk zwart confiture fruit en tonen van tabak zorgen voor een lange afdronk… genieten!

clip_image004
Wilt u zich begeven in de top van Italië drink dan de Saffredi. Een “Super Tuscan” gemaakt van Cabernet Sauvignon en Merlot met een rijping op voornamelijk nieuwe eiken vaten gedurende 18 maanden. De wijn is enorm geconcentreerd en smaakt naar rijp zwart fruit met hints van pruimen, kersen en tabak. Vanwege de grote concentratie kan deze wijn gerust vele jaren rijpen. Wilt u hem jong drinken combineer hem dan met een lekker stuk rood vlees, zoals de Biftek Fiorentina.. de Toscaanse variant op de T-bone steak.

Op 14 november a.s. is het wijnhuis Fattoria Le Pupille vertegenwoordigd op de Najaarsproeverij van Henri Bloem Apeldoorn en op 13 november ‘s-middags in de winkel van Bloem Utrecht. Dè kans om de top van Italië te proeven…

Voor meer informatie kunt u mailen naar apeldoorn@henribloem.nl.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde RV

Kijk hier voor de website van Fattoria Le Pupille

Nog meer info over Saffredi in artikel Proefschrift, klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten