woensdag 27 april 2011

Een klein dorp met grootse wijnboeren… Erden

image
Erden, dat zegt u waarschijnlijk niets. En daarom schrijf ik dit stukje. Het wordt namelijk tijd dat dit verandert. Op slechts drie en een half uur rijden ben je namelijk in een compleet andere wereld. Je betreedt dan het prachtige Moezeldal. Met als belangrijk klein wijndorpje Erden: een plek waar de tijd stil lijkt te staan en waar de Nederlander heerlijk kan onthaasten. Lekker wandelen, fietsen en natuurlijk genieten van de fantastische Riesling wijnen.
imageWij van Henri Bloem komen al meer dan 15 jaar enkele malen per jaar om bij te komen van de af en toe hectische wijnwereld. Even er uit en langs onze vaste relaties, wijnen proeven, ontdekken en naar Nederland halen. Aanvankelijk was het moeilijk om het Nederlandse publiek te overtuigen van de schoonheid en elegantie van de Riesling wijnen van de Moezel.

 Inmiddels weten onze klanten steeds meer deze mooie droge, mineralige, wijnen te waarderen. Niet te vergelijken met de goedkope zoete, kwaliteitsarme Moezelwatertjes van weleer. Hoewel, ze bestaan nog steeds…, maar niet bij Henri Bloem. Natuurlijk hebben wij niets tegen zoete Moezelwijnen, maar dan moet het wel vruchtzoet of edelzoet zijn! Een mooie Spätlese of Auslese met een mooi spel tussen het zoet en de zuren van de Riesling druif kan een heel mooie aperitief of zomeravond wijn zijn. Het absolute summum zijn natuurlijk de edelzoete dessertwijnen, zoals Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese. Deze wijnen behoren tot de wereldtop!
image

Wie Moezel zegt denkt gelijk aan Riesling. Vooral op de steile hellingen langs de Moezel is de Riesling namelijk alleenheerser. De topwijnen van komen uit de steile wijngaarden, zoals de Erdener Treppchen en de Erdener Prälat, waarbij de Prälat overigens de warmste wijngaard van de Moezel is...een Grand Cru! Een bezitter van deze druivenstokken mag zich rijk rekenen. Een goede wijnboer levert namelijk uit deze wijngaard, ingebed tussen rotsen van rode leisteen, de top van Duitsland af.
clip_image006Bekende en zeer goede Wijnboeren uit Erden zijn Meulenhof (eigenaar Stefan Justen) en Schmitges. Echter ook de jeugd van Erden (o.a. Weingut Klaus Lotz) timmert hard aan de weg. Ze zijn jong, studeren deels nog, proeven in elkaars kelders en geven elkaar advies en kritiek. Het gevolg is dat over het algemeen de kwaliteit van de wijnen uit Erden met sprongen omhoog gaat.
Verwacht geen groot dorp… Erden heeft slechts 450 inwoners. Verwacht ook geen culinaire toprestaurants. Wat kun je dan wel verwachten? Gastvrijheid: lekker eten bij de Winzer (wijnboer), zoals in Karins Gutsweinstube aan de Moezeloever. Maar ook bij het plaatselijke “stamrestaurant” (en café) “ Zur Ratsschenke”, is het altijd gezellig. Eigenaar Olaf Melchior heeft zijn lokaal bijna altijd vol en schenkt topwijnen van Erdener wijnboeren tegen prijzen waarbij we na afloop altijd denken “klopt dat wel?”
image

Het grootste wijnfeest van de Moezel vindt plaats in Erden en wel in oktober. Topdrukte! Het plaatsje knalt dan echt uit zijn voegen. Wilt u alvast weten wat voor wijnen u kunt verwachten.. Henri Bloem heeft de wijnen van Meulenhof en Klaus Lotz in zijn assortiment. In mei staat op zaterdag altijd een Erdener wijn open. Kom lekker proeven!
Met vineuze groet,
Sascha de Wilde RV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten