maandag 4 juli 2011

Bliksembezoek aan Duitse toppers

Ik was nog aan het nagenieten van mijn fantastische wijnreis naar Veneto toen ik al weer in de bus zat naar Duitsland. Vanuit de Henri Bloem’s groep was er een mooie reis gepland naar een aantal wijngebieden in ons buurland. In drie dagen naar de Moezel, de Rheingau en het Frankengebied. Geen Tour de France dus, maar een Tour de Deutschland…

Op zondagochtend vertrokken we al vroeg naar onze eerste bestemming: Bernkastel Kues aan de Moezel. Hier had Stefan Justen van Weingut Meulenhof een fantastische lunch geregeld met bijpassende wijnen. Zeer voldaan gingen we per boot naar Weingut Kerpen in Wehlen waar Martin Kerpen een proeverij gaf van een selectie van zijn wijnen. Met de smaak van Riesling nog in de mond begonnen we vervolgens aan een wandeltocht door de Erdener Treppchen, een van de beroemdste wijnbergen van Duitsland. Wat een indrukwekkend uitzicht op het Moezeldal, dat moet u gezien hebben… imageNatuurlijk wilde Stefan Justen ook zijn wijnen presenteren en dus werden wij aan het eind van de dag nog verrast met een uitgebreide proeverij in de kelder van Weingut Meulenhof. Een mooi slot van de Moezel. Voor de zoete wijnen is 2010 aan de Moezel een topjaar. Voor de droge wijnen was het een moeilijk jaar waarbij het de kunst was om een goede balans te vinden tussen het fruit en de zuren.

imageDe volgende dag naar Rüdesheim in de Rheingau, waar we ontvangen werden door onze recente aanwinst Johannes Leitz van Weingut Josef Leitz.

Dit wijngoed hebben we eerst jaren gevolgd om vorig jaar te starten met de verkoop. Net op tijd, want eind vorig jaar werd hij in Duitsland gekozen tot wijnmaker van het jaar, waardoor de vraag naar zijn wijnen enorm is gestegen.

Na een korte rondleiding stond ons een mooie proeverij te wachten van heerlijke loepzuivere mineralige Rieslingen. Van een heerlijke Riesling voor alledag tot de top op gastronomisch gebied. Wij waren onder de indruk en begrepen waarom hij de titel wijnmaker van het jaar heeft gekregen.

In de loop van de middag weer de bus in naar Escherndorf nabij Würzburg in de Franken. Onze bestemming: Weingut Horst Sauer. Dit wijngoed wordt al jaren, zowel nationaal als internationaal imagegeroemd. Vorig jaar eindigde Horst Sauer op de 7e plaats in de ranking van het beste wijngoed van Duitsland . Bij het diner in Gasthaus zur Krone in Escherndorf, een absolute eet- tip, begrepen wij al snel waarom. Zijn Silvaners zijn van absolute wereldklasse, wat echt fantastische wijn spijs combinaties oplevert. Dat wijn alles betekent voor Horst Sauer merkten we de volgende ochtend. Zelden heb ik een man ontmoet die zoveel passie en emotie uitstraalde. Hij leeft voor de wijn en ziet het als zijn kindje. Lees maar eens verder op zijn website: www.weingut-horst-sauer.de.

U leest het voor mooie wijnen hoeft u niet de hele wereld over. Ons buurland Duitsland is op witte wijn gebied echt een aanrader. Henri Bloem haalt al jaren moie Rieslingen naar Nederland. Loop eens naar binnen ik vertel u er graag meer over!

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde, registervinoloog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten