maandag 25 juli 2011

Een explosie van fruit…

Auntsfield2 Je kan er eigenlijk niet meer om heen. Vrijwel alle gerenommeerde restaurants hebben tegenwoordig een wijn uit Nieuw Zeeland op de kaart staan. Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris en natuurlijk de Pinot Noir. Wat maakt deze wijnen nu zo speciaal. Tijd om hier eens in te duiken.

image

Hoewel er al sinds 1851 wijnbouw gedreven wordt, is Nieuw Zeeland een relatief jong wijnland. Pas sinds een jaar of dertig vindt er op grotere schaal wijnbouw plaats. Velen ontdekten toen dat het koele maritieme klimaat uitstekend geschikt is om wijnen van een hoge kwaliteit te produceren. Toch blijft de productie, ondanks de opkomst van diverse nieuwe wijnproducenten, nog steeds klein.

Cowley Brothers Ben (L) en Luc (R) Cowley zitten voor de ‘Cob Cottage’

Nieuw Zeeland kent een tiental wijngebieden, waarvan Marlborough en Hawkes Bay de beroemdste zijn. De Sauvignon Blanc, de meest aangeplante druif, de Chardonnay en de Pinot Noir gedeien perfect op de zilte klei/gravelbodems van Marlborough, terwijl de wijngaarden op Hawkes Bay meer met rode varianten (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot) beplant zijn. Internationale bekendheid heeft Nieuw Zeeland gekregen met zijn Sauvignon Blanc. Deze wijnen zijn een explosie van fruit. Ze zijn zeer aromatisch en combineren tropisch fruit met kruidige aroma´s van met name kruisbessen.

imageEen  van de oudste Estates van Nieuw Zeeland is Auntsfield Estate (1873) uit Marlborough gerund door de broers Luc en Ben Cowley. De wijnen van dit huis behoren al jaren tot de top van Nieuw Zeeland. Zo is de Sauvignon Blanc (10,95) een heerlijke loepzuivere droge witte wijn, met het kenmerkende fruit van kruisbessen, citrus en tropisch fruit. Maar ook de Chardonnay (11,95) is al jaren een topper. De druiven voor deze wijn worden streng geselecteerd, waardoor er een fantastische concentratie van fruit ontstaat. In het Nederlandse wijntijdschrift Perswijn ontving deze wijn maar liefst 4 sterren in de categorie Nieuwe Wereld tot € 12,50. Volgens Perswijn valt de wijn te omschrijven als `een krachtige frisse wijn vol meloen, peer en perzik fruit gecombineerd met citrus en amandeltonen´. Zowel de Sauvignon Blanc als de Chardonnay zijn overigens heerlijk te combineren met visgerechten. Bij de Sauvignon Blanc denk ik gelijk aan een heerlijk stukje rogvleugel. De Chardonnay kan weer prima bij een mooie Dorade. image

Ook op rode wijn gebied behoort Autsfield Estate tot de top. Zo werd de 2008 Pinot Noir Hawk Hill (17,95) door het beroemde wijntijdschrift Decanter opgenomen in de Top 50 van de beste Pinot Noirs van de wereld. De wijn kenmerkt zich door zijn geconcentreerde smaak van zwarte bessen, rijpe pruimen, drop en laurier. Hij is perfect in balans, heeft mooie zachte tannines en een lange afdronk. Na het drinken van deze Pinot Noir denk je dat dit de topwijn van Auntsfield is. Maar nee, de ultieme verrassing komt nog: de 2007 Heritage  Pinot Noir (46,95). Een wijn die alleen in uitzonderlijk goede jaren wordt gemaakt en een eerbetoon is aan de oprichter van Auntsfield: David Herd. Naast de intens geconcentreerde smaak van rijp fruit, donkere kersen, specerijen, vanille, mokka en romige tonen is het bijzondere aan deze wijn dat er een druppel van de meer dan honderd jaar oude en enige resterende fles wijn van David Herd wordt toegevoegd. Samen met de prachtige uitmonstering zorgt dit wel voor een hele speciale wijn!

Na het proeven van de wijnen van Auntsfield Estate kan ik alleen maar concluderen dat Nieuw Zeelandse wijnen inderdaad speciaal zijn. Explosief in het fruit, veel frisheid, maar ook veel lengte.

Interesse? Op 6 augustus a.s. staat bij Henri Bloem Apeldoorn een selectie van het Nieuw Zeeland assortiment open… Kom proeven!

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde, registervinoloog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten