dinsdag 22 juni 2010
NIEUWE WETGEVING PROSECCO
zondag 13 juni 2010
Henri Bloem in Oostenrijk deel III
Evenals vorig jaar hebben 3 gastschrijfsters (partners van enkele eigenaren) hun best gedaan de belevenissen van een groep wijnhandelaren plus aanhang te beschrijven vanuit hun eigen invalshoek.
Auteur: Fleur van den Horn (Wijnkoperij Henri Bloem Amstelveen)
Vandaag voor de verandering vroeg op pad. In plaats van uitgebreid ontbijten en uitslapen, moesten we al om 8:15 in de bus zitten die vertrekt vanaf het plein in Retz. Het is ons inmiddels al flink aan te zien zo twee dagen veel eten en wijn drinken en proeven. (we zijn gemiddeld zo’n 2 kilo aangekomen – met 26 man dus al gauw 50 kilo erbij). Dat moet ook gezegd worden, …. zo leuk zijn deze reisjes dus eigenlijk niet ;)
Om 10 uur worden we verwacht bij onze eerste producent van deze dag, Hans Gsellman van Gsellman & Hans. Zie ook: http://www.gsellmann.at/ We halen hem op bij zijn thuisadres en hij besluit om ons eerst de wijngaarden te laten zien. Vanwege het weer (winderig, fris) en onze vermoeidheid, rijden we met de bus als een groep Japanners (we maken nog net geen foto’s vanuit de bus) door zijn wijngebied heen in plaats van dat te lopen (wat we normaliter wél doen). En aanschouwen vanuit de bus de jonge takken, de Pinot Noirs, Gruner Veltliners, maar ook de ligging van zijn wijngaarden. Zo aan zee en veel wind geeft dat natuurlijk behoorlijke karakteristieken mee aan de wijn.
Rond 11 komen we aan bij het bedrijf zelf. Er staan twee mannen verwoed buiten boven een zelfgestookt vuur in een grote pan te roeren en een enorme goulash maaltijd voor ons voor te bereiden. Dat werd natuurlijk wel tijd, want we hadden inmiddels al 3 uur niet gegeten. Na een korte rondleiding stonden er een twintigtal wijnen voor ons op een tafel opgesteld die we zelf mochten uitschenken. Gsellman & Hans wordt momenteel al gevoerd bij Henri Bloem, maar we bezochten deze producent ook om eventuele nieuwe wijnen te ontdekken voor het assortiment. De labeling van de flessen zijn overigens prachtig, maar ik was zelf minder gecharmeerd van de wijnen.
Na het proeven konden we allemaal zelf een bord met goulash halen, met brood erbij. Ondanks dat we dachten geen trek te hebben, was het zo lekker dat we allemaal een tweede keer naar buiten zijn gegaan om op te scheppen (nog net geen derde keer, werd nl met de opschepbeurt lekkerder).
Met een volle maag vertrokken we zo rond half 3 weer richting producent Markowitsch, de laatste voor deze dag. Zie ook: http://www.markowitsch.at/ Zo in vergelijking met de andere producten van deze reis een zeer moderne onderneming, duidelijk veel commerciëler maar dat moet ook wel met een totaat wijngaardareaal van 80 hectare. Er stond een lange tafel opgesteld en opnieuw werden alle wijnen geschonken om te proeven. Een aantal van ons begonnen al met knikkebollen, en Ans is maar even een rondje gaan lopen. Nu zijn de vinotheekhouders allemaal natuurlijk volleerd in proeven, maar zijn de partners dat nog niet. Bovendien heb ik vroeger geleerd niet te spugen, dus slik ik alles maar door. Overigens waren de wijnen echt subliem, dus heel erg was dat niet.
Aangezien we om 7 uur moesten inchecken op het vliegveld (Peter en ikzelf een half uur eerder vanwege ons vertrek naar Amsterdam en niet Dusseldorf), moest er om 5 uur al gegeten worden. En dat werd natuurlijk tijd, want we hadden inmiddels 1.5 uur niets meer tot ons genomen. Markowitsch had een diner voor ons geregeld in een restaurant nabij het kantoor. Dus om 5 uur zaten we weer aan tafel. Bij het voorgerecht (een duo van mozzarelle/asperge en spinazie/gepocheerd ei/carpaccio dronken we de chardonnay van Markowitsch. Bij het hoofdgerecht, e en hertenbiefstukje en stoof met een waanzinnige rodewijnsaus kregen we de Pinot Noir Reserve en de M1, de laatste werd gedecanteerd zodat hij wat beter los kwam. Wat een feestmaaltijd, en wat smaakte dat eten lekker terwijl we dachten niet meer te kunnen eten. En wat waren de wijnen heerlijk! Wat een feest. Helaas werden Peter en ik voor het nagerecht weggeroepen want onze taxi stond klaar om ons eerder af te zetten op het vliegveld. We zaten moe, maar zeer voldaan om half 8 richting Amsterdam.
Ik weet niet hoe het met de rest van de Henri Bloem groep zit, maar ik kan haast niet wachten tot volgend jaar …..
.... bij terugkomst bleek dat zowel de Prechtl Zweigelt Satzen 2008, alsook de Markowitsch Chardonnay 2009 als winnaar uit de Ruit&Rijst Ooostenrijk proeverij is gekomen van het tijdschrift WINELIFE. Hiep hiep Hoera!
dinsdag 8 juni 2010
Henri Bloem in Oostenrijk deel II
Evenals vorig jaar hebben 3 gastschrijfsters (partners van enkele eigenaren) hun best gedaan de belevenissen van een groep wijnhandelaren plus aanhang te beschrijven vanuit hun eigen invalshoek.
Auteur: Marja van Tooren (Henri Bloem Arnhem)
De ochtend na de Winzerpfanne hadden we gelukkig de mogelijkheid om iets langer te blijven slapen. Steun en toeverlaat Steven verwachtte ons niet eerder dan 10.15 uur in de lobby van het hotel om met elkaar onder de grond te duiken. Retz heeft namelijk 20 kilometer kelders onder zijn of haar fundamenten en 800 meter daarvan hebben wij bewandeld. De kleine kordate dame die ons rondleidde had een prettige manier om ons van alles te vertellen en zo waren wij 1,5 uur ondergronds.
Toen wij ons hoofd wee r boven de grond uitstaken, stond er natuurlijk een glas wijn op ons te wachten, maar eigenlijk had ik veel meer zin in een lekkere kop koffie, want de Winzerpfanne en Ch ardonnay van de avond ervoor hadden toch een zekere dufheid achtergelaten. Gelukkig was de koffie in het hotel snel gezet, ook Tjitse schoof aan voor een espressootje.
Aan het einde van de lunch in het “Weinquartier”, (waarbij Bloem Arnhem kop en kont van de tafel bezette) en die iets te lang duurde en opgediend werd door een knaap die volgens mij een slechte nacht achter de rug had als ik zijn gelaatsuitdrukking zo zag, werden we opgewacht door de altijd vriendelijk lachende Franz Prechtl. We stapten weer in de bus en “der Franzl” nam ons mee naar de Kellergasse. Nee, dit is niet een smal straatje waar je aan lange tafels wijn drinkt, maar het zijn weggetjes waar kleine witgeschilderde huisjes staan die toegang verschaffen tot uitgegraven wijnkelders. Decennia geleden toen er nog veel gemengde bedrijven in dit deel van Oostenrijk waren (wijnbouw, landbouw en veeteelt) was er niet voldoende ruimte op de Hofen om de wijn te lageren en werden deze kelders gebruikt. Nu doen ze veelal dienst als proeflokaal. Toen wij met der Franzl door de wijngaarden wandelden ging zijn telefoon en kreeg hij van zijn Petra te horen dat ze met Kaffee und Kuchen zat te wachten, dus in de bus en naar Huize Prechtl. Een allerhartelijkste ontvangst door Petra in Dirndl-jurk. Met hulp van dochter Maria van 11 werd er koffie voor ons gezet, met natuurlijk Kuchen daarbij.
Daarna werd het toch de hoogste tijd om onze weer te richten op het serieuze deel van ons bezoek, nl. de proeverij. Petra liet ons op een verrassende manier kennismaken met de verschillende geuren in de wijnen, door steeds glazen met de passende geuren bij de wijn te zetten. Terwijl wij aan het proeven waren werd er achter onze rug met man en macht gewerkt aan het diner voor 26 mensen. We namen plaats aan lange tafels met wit linnen en zilver en kregen een 5-gangen diner voorgeschoteld dat heerlijk was, maar toch meer geschikt voor een hardwerkende wijnboer dan wijnhandelaren die deze dagen toch iets minder hard werkten. Petra en Franz toonde zich prima gastheer(vrouw)en, verwisselden diverse malen van plaats en zeker Petra had bij het afscheid voor iedereen een persoonlijk woordje. We werden door beiden uitgezwaaid en keerden terug in Hotel Althof, waar in tegenstelling tot de dag ervoor, vrijwel iedereen meteen op één oor ging.
donderdag 3 juni 2010
Henri Bloem in Oostenrijk deel I
Evenals vorig jaar hebben 3 gastschrijfsters (partners van enkele eigenaren) hun best gedaan de belevenissen van een groep wijnhandelaren plus aanhang te beschrijven vanuit hun eigen invalshoek.
Auteur: Mariëlle Hendriks
Hier weer een verslag van één van de (gelukkige) dames die ook dit jaar weer mee mocht op wijnreis. Dit jaar naar Oostenrijk, in de buurt van Wenen. Omdat deze verslaggeefster (nog) geen wijnkenner is, maar een wijngenieter, zal het verslag van de eerste dag meer gaan over de omstandigheden waarin wij de eerste dag verkeerden, dan over de kwaliteit van de wijnen.
Tijd: zondag 30 mei 2010 om 11 uur, boarding time. Locatie: vertrekhal vliegveld Düsseldorf. We zijn er klaar voor. We hebben elkaar begroet, de broekriemen gingen uit en de mascara en maagtabletten in zakjes. Met een paspoort in je hand, kom je in bijna elk land: we zijn er klaar voor. Anja, de vrouw van Wim, was thuisgebleven. Het paspoort van Wim ook. Gelukkig doen ze niet zo moeilijk in Düsseldorf en met een 3-dagenpas voorzien van een verse pasfoto mocht Wim het vliegtuig in. Wij hebben natuurlijk allemaal op hem gewacht. Daar zijn collega’s voor.
Het was rustig in het vliegtuig; het was een fijne reis. Af en toe een beetje turbulentie, maar ook Tjitse heeft het gered. In de hemel is het prachtig weer, maar op de Weense aardbodem is het grijs en nat. Mag de pret niet drukken. Meneer Schneider stond op tijd klaar met zijn bus en bracht ons naar de wijngaard van meneer en mevrouw Lagler in Spitz (wijnstreek Wachau). In de bus, uit de bus, even lopen, even proeven, even eten, even praten. Het ging allemaal net zo makkelijk, ik heb genoten.
Meneer en mevrouw Lagler hadden erg hun best gedaan om ons zo goed mogelijk te ontvangen. Mevrouw Lagler had haar haar in de krul gedaan, Oostenrijkse jurk aangetrokken (met bijpassende slippers, ze liepen vast heel lekker). En ze vulde de ‘kelken’ op haar eigen, enthousiaste wijze en keek hierbij niet op een paar druppels. Geeft niks, want als je je papier laat opdrogen en niet gaat wrijven, is het best nog te lezen. Verschillende wijnen geproefd. Van een Grüner Veltliner uit 2009 tot een Riseling Steinborz uit 2008. En nog van alles waar daar tussen zit. Ik zat naast Antoinette, dus deed ook erg mijn best. De Muskateller Hartberg uit 2009 vond ik persoonlijk erg lekker. Het tempo zat er aardig in, ik moest er nog even aan wennen. Maar het was gezellig. Mooie wijngaard gezien met een huis waar vanuit men vroeger in de gaten hield of er geen druiven werden meegenomen zonder te betalen. Anderen hadden de wildste fantasieën over wat er in dat huis allemaal zou zijn gebeurd. Ook leuk. Waren het nou boeien, onderzeeboten of meeuwen in die schöne blaue Donau?
Verdere informatie die ik zo heb verzameld deze dag: hartslag 120 is het beste voor de vetverbranding, bij 140 heeft het allemaal geen zin. Marcel wil serieus beginnen, het lachen komt later wel. Je hoeft niet veel van wijn te weten om er van te kunnen genieten. Volgens Albert is sommige wijn hier op een reductieve manier gemaakt. Dat zoeken we op. En op mijn vraag aan Ans of zij óók een kenner is, word ik heel hard toegelachen. ‘’Hoezo, óók?!’’. Ans is óók een genieter, dat dacht ik al.
En na een paar uurtjes staat meneer Schneider weer voor ons klaar. Met de bus. Wij stappen in en hij brengt ons naar het Althof hotel in Retz, waar we de komende 2 nachten mogen slap
en. Koffers uitpakken (de inhoud kon je rustig verspreiden over de gehele kamer, plek genoeg) en gelijk naar bed. Was de bedoeling. ‘’Even’’ nog een rondje over het plein lopen voor de bekende frisse neus. Voor sommigen bleek echter het plein iets te ruim van opzet. Zij klampen zich gelijk vast aan het enige tentje dat nog niet is afgebroken, lekker veilig in een hoekje van het plein. De vriendelijke barman aldaar zet gelijk zijn hele wijnvoorraad koud wanneer hij ons ziet lopen. Als de flessen bijna op zijn, gaat er ergens een deurtje open en verschijnt er een enorme pan met een heerlijk Oostenrijks prutje, ‘’Winzer Pfanne’’. We krijgen allemaal een plastic vorkje en een servet en staan een paar minuten later sehr gemütlich met z’n allen letterlijk ‘’een vorkje te prikken’’. Co heeft nog zijn best gedaan op de locale augurk en Steven was blij dat hij het weer zo goed had georganiseerd. Edwin had contact met de plaatselijke lederhosen Freund, ondanks dat hij hem niet helemaal goed kon verstaan. En dan nog dat hele plein over, terug naar het hotel. Het is ons gelukt. Tevreden en vrolijk zoekt iedereen de lekkere warme hotelkamer op (dacht ik tenminste te zien).
Ik vond het een heerlijke dag, dat smaakt naar meer!
zaterdag 29 mei 2010
Harold Hamersma lanceert BestWineRoutes.com bij Henri Bloem in Utrecht
Deze middag was Harold Hamersma, de beroemde wijnjournalist, in onze winkel in Utrecht.Hij lanceerde de nieuwe website van Martijn Rademakers: www.BestWineRoutes.com
Er was volop belangstelling voor zijn met veel humor gebrachte verhaal. Leuk te horen d at hij met ca. 8000 wijnen per jaar er alleen maar gezonder van wordt. Er is voor velen van u dus nog een hoop te doen...
BestWineRoutes.com brengt het verhaal van de wijnmaker in beeld door foto’s, video’s en reviews van wijnhuizen. Met name door de enorme database van wijnhuizen (nu nog alleen Frankrijk), die zorgvuldig is samengesteld, behoort verdwalen op zoek naar dat ene wijnhuis tot de verleden tijd. Want alle adressen zijn per wijnstreek eenvoudig te downloaden naar uw navigatiesysteem.
Harold Hamersma heeft voor alle aanwezigen zijn nieuwste boek ‘Wijnreis door mijn lichaam’ gesigneerd. In dit boek neemt hij de lezer mee op een wijnreis door zijn lichaam. En hij blijkt een goed geïnformeerde, ter zake kundige en vooral ook humorvolle reisleider. Kortom, een must voor iedereen die van wijn houdt en gezond wil leven.
Er waren veel gezonde wijnen te proeven, o.a. een Malbec van Pascual Toso, een Madiran van Alain Brumont en een selectie wijnen uit het speciaal door BestWineRoutes.com en Henri Bloemm samengestelde 'Tour de France' wijnpakket. Dit wijnpakket is nu extra voordelig te bestellen:
Klik op de volgende link om te bestellen:
Speciaal wijnpakket: 'Tour de France' Van € 56,70 Voor € 49,95
We kunnen terugkijken op een geslaagde wijnmiddag en voor de liefhebbers is hieronder de diavoorstelling beschikbaar:
vrijdag 28 mei 2010
Saffredi van Pupille uitgelicht in Proefschrift
Elisabetta Geppetti maakt hier sinds 1985 aan de westkust van Toscane o.a. Morellino di Scansano, Poggio Valente (single-vineyard-wijn) en haar trots de SAFFREDI.
Het artikel is van de hand van Jan van Lissum en komt uit het februari/maartnummer van het bekende wijnmagazine Proefschrift.
Lees verder door op één van onderstaande artikelen te klikken.
Voor de website van Fattoria le Pupille klikt u hier.
Voor bestellen van de wijnen van Fattoria le Pupille klikt u hier.
donderdag 20 mei 2010
Paul Hobbs op bezoek bij Henri Bloem
Vrijdagavond 14 mei 2010 was Paul Hobbs in Nederland.Deze ex-wijnmaker van Opus One (Mondavi): is o.a. bekend van Cobos Wines en Pascual Toso (beide Argentinië). We kunnen rustig stellen dat Mr. Hobbs aan de wieg heeft gestaan van het grote succes van de Argentijnse Malbecs. We hebben voortreffelijk gedineerd bij Ron Blauw in Ouderkerk a/d Amstel. Ronald de Groot van Nederlands bekendste wijntijdschrift Perswijn was ook aanwezig en al even enthousiast.
De Chardonnays, Pinot Noirs en Cabernet Sauvigons van Paul Hobbs maakten grote indruk op ons. Topper van de avond was natuurlijk de ‘To Kalon Vineyard’ (Oakville), één van de grootste Cabernets van California. Er zijn 1er Cru’s uit de Bordeaux die dit niveau niet halen.
Er wordt op dit moment hard aan gewerkt om deze wijnen bij ons in de winkels te krijgen. Weer een zeer prestigieuze aanvulling van ons assortiment.
Robert Parker beoordeelde de 2007 als volgt:
“From the amazing Beckstoffer To-Kalon Vineyard, Hobbs’ 2007 Cabernet Sauvignon is a slightly more opulent, broader, savory effort that comes close to the perfect 2002. The 2007 has more noticeable tannin than the 2002 did at the same stage as well as more obvious minerality, but notes of graphite, black currant liqueur, licorice, cedar, and spice box are found in this full-bodied, multidimensional, fabulously concentrated wine. It was aged in 100% new Taransaud French oak barrels. Give it 5-6 years of cellaring, and drink it over the following three decades.
This is a brilliant portfolio of Cabernet Sauvignons from Paul Hobbs, one of the wine world’s top consultants whose own California projects are augmented by his superb work in Argentina. Paul Hobbs’ Syrahs, Chardonnays, and Pinot Noirs from outside of Napa will be reviewed in the next issue.”
bron: Wine Advocate #186 Dec2009 98+ Drink: 2014 – 2044 $250
Voor Paul Hobbs’ website: www.paulhobbswinery.com
Voor alle foto’s kunt u hier de diavoorstelling bekijken:
woensdag 12 mei 2010
Goldwater Chardonnay 'Best Buy' in Decanter

Dat Nieuw Zeeland uitstekende Sauvignon Blanc levert wisten wij natuurlijk al. Bij Decanter wisten zij dat uiteraard ook. Maar hoe zit het dan met die andere witte druif, de Chardonnay? Van het terroir hoeven ze het niet te hebben, dat kunnen we beter aan Bourgogne overlaten. Maar de wijnen hebben wel degelijk frisheid en finesse en dat voor prijzen waarvoor je in de Bourgogne nog al eens teleurgesteld wordt.
Van de 90 geproefde Chardonnay staken enkele zeer positief boven het maaiveld uit. Bij deze top-drie selectie onze eigen Goldwater Chardonnay, welke ook nog eens als 'Best Value for Money' werd geprezen! Bij Wijnkoperij Henri Bloem te koop voor € 9,95.
vrijdag 7 mei 2010
Hamersma selecteert bij Henri Bloem
Enkele citaten die wij vandaag uit zijn mond mochten opschrijven:
- 'Henri Bloem heeft altijd wijnen die ik kan klasseren als goed to zeer goed.'
- 'Ze hebben er nooit een slechte wijn tussen zitten.'
- 'Het is altijd een verademing als ik de serie van Henri Bloem te proeven krijg, tussen de toegstuurde monsters van sommige minder bekende wijnkopers.'
Op zaterdag 29 mei a.s. van 14:00 tot 17:00 zal deze prominente wijnschrijver in onze winkel in Utrecht zijn nieuwste boek ‘Wijnreis door mijn lichaam’ persoonlijk signeren. Daarnaast bent u welkom om de officiële lancering van de website BestWineRoutes bij te wonen. Uiteraard staan de te proeven wijnen die zaterdag in het teken van wijn en gezondheid.We zien u graag zaterdag 29 mei a.s. voor de officiële lancering van BestWineRoutes.com
woensdag 5 mei 2010
Artikel Perswijn: Bloem Eindhoven in beeld
In de laatste Perswijn (mei/juni2010) wordt onze winkel in Eindhoven uitgelicht. Hierin o.a. een interview met eigenaresse Antoinette Bongers. Door op de foto te klikken, kun je het artikel uitvergroten.
Zo zie je maar weer: Als je hobby je werk is, hoef je nooit meer te werken!
Bron: Perswijn Jaargang 23 nr. 3 mei/juni 2010
zaterdag 10 april 2010
Bott-Frères te gast bij Henri Bloem in Utrecht
Vandaag waren Laurent en Nicole Bott van Domaine Bott-Frères in de vinotheek Utrecht te gast en lieten zij de klanten hun prachtige Elzaswijnen proeven.
Bott-frères is, sinds 1835, een Domaine gevestigd in Ribeauvillé, het hart van de Elzas. Hun handmatig geoogste druiven worden opgevoed met de grootste aandacht voor elk detail. Dit leidt tot loepzuivere wijnen, die zeer terroirtypisch zijn. Specialiteiten zijn o.a. de rijke, kruidige, iets vette en gastronomische Pinot Gris en de zeer geparfumeerde en smaakvolle Gewürztraminer. Beide wijnen zijn zeer goed inzetbaar bij bijvoorbeeld de Aziatische keuken, maar ook hun Pinot Blanc is bijzonder goed inzetbaar tijdens het komende aspergeseizoen.
Een echte verrassing voor ons was de overheerlijke 2008 Pinot Noir: iets rijper dan voorgaande jaren en echt iets voor dit seizoen: licht gekoeld op het terras of in de tuin. Klein rood fruit en zacht, elegant. Een toppertje en dat voor maar € 10,95! Menig Bourgogne in dit prijssegment haalt dit niveau niet.
Al met al een geslaagde middag voor de klanten van de Utrechtste wijnkoperij. Voor meer informatie over de wijnen van Domaine Bott-Frères, verwijzen wij u naar hun website.
VOORJAARSPROEVERIJEN HENRI BLOEM
Klik hier voor de uitnodiging.
Klik hier voor de uitnodiging
Klik hier voor de uitnodiging.
Klik hier voor de uitnodiging.
Klik hier voor de uitnodiging.
Klik hier voor de uitnodiging.
Klik hier voor de uitnodiging.
woensdag 7 april 2010
BORDEAUX 2009 BETER DAN OOIT? Ja, maar…………
Ieder jaar is dit een groots spektakel , waar de hele wereldpers, en wijnhandel op af komt. Nog voordat we één glas hadden geproefd, had 2009 al het imago een groot jaar te zijn. Wij delen die mening maar ten dele. 2009 is zeker niet zo consistent als de laatste grote jaren 2000 en 2005, maar de beste wijnen uit dit, ja… toch grote jaar zijn fijner, dikker, complexer dan ooit.
Met name in de wat eenvoudiger regio's en de wat mindere terroirs zijn veel wijnen te vinden met een hoge zuurgraad, onrijpe tannine en (te) veel alcohol.
En nu maar wachten op de prijzen. De verwachting is dat Château-eigenaren niet uit zullen komen voor Robert Parker met zijn punten uit is. Wij verwachten dat er een recordaantal hoge scores zullen zijn. Algemene indruk is dat de Cabernet(s) het beter heeft / hebben gedaan dan de merlot. Pauillac, Saint-Julien, Saint-Estephe en Pessac-Léognan waren behoorlijk consistent. In de Pomerol, Saint-Emilion en de Côtes de Bordeaux moesten we flink wat wijnen wegselecteren.
Oh ja, bijna vergeten…Sauternes ziet er zéér veelbelovend uit! De vergelijking met jaren als 2001 (was hier top) en 2005 dringt zich op. Veel botrytis, veel concentratie, mooi zuivere zuurgraad en geweldige diepgang!
Hieronder een fotoimpressie van onze belevenissen. Veel kijkplezier.
donderdag 25 maart 2010
Didier Tripoz geselecteerd in Perswijn

Wij zijn het uiteraard roerend eens met dit artikel.
Deze wijn is verkrijgbaar bij Wijnkoperij Henri Bloem, voor slechts € 8,50 per fles.
maandag 8 maart 2010
Wijn door de straten in Chili
Op een persconferentie in Santiago de Chili maakte René Merino, President van Vinos de Chile afgelopen woensdag bekend dat de schade aan de Chileense wijnindustrie, ondanks alle berichten, mee zal vallen. Wel is ongeveer 125 miljoen liter wijn verloren gegaan, zowel bulkwijn als gebotteld. Dit komt overeen met een waarde van ongeveer 250 miljoen dollar. Vergeleken met de oogst van 2009 is dit een verlies van slechts 12.5%. Merino heeft er het volste vertrouwen in dat productie en leveringen binnen een korte tijd weer normaal zullen zijn. Inmiddels is ook de oogst van 2010 gestart.
Persoonlijk leed
Merino memoreerde wel het grote persoonlijke leed van werkers in de wijnindustrie. Huizen zijn vernietigd, tanks zijn omgevallen, de schade en het leed kan in individuele gevallen hoog oplopen. Op verschillende plaatsen in de Colchuagua Vallei stroomde bijvoorbeeld de wijn door de straten. Ook de andere wijnvalleien werden zwaar getroffen.
Minder optimistisch
Anderen zijn minder optimistisch dan Merino; volgens hen is het nog niet duidelijk hoe groot de totale schade bedraagt.
Chili is 's werelds tiende producent van wijn, met een jaaromzet van 1,3 miljard dollar. Het land is de op drie na grootste uitvoerder van wijn naar de VS. In de Chileense wijnindustrie werken zo'n 80.000 mensen
(Bron: www.bythegrape.com)