
dinsdag 30 juni 2009
Bordeaux 2008 Update

maandag 22 juni 2009
Villecroze Rosé in Perswijn
donderdag 18 juni 2009
Voorintekening Bordeaux 2008 update

dinsdag 9 juni 2009
Het mengen van rosé (deel 2)

maandag 8 juni 2009
Saint-Pourçain en Bugey gepromoveerd tot AOC
Tot nu toe moest Saint-Pourçain het stellen met een VDQS, een herkomstaanduiding die over enkele jaren definitief verdwijnt. De lokale producenten hebben het nodige geduld moeten opbrengen, want er zijn maar liefst 27 jaar verstreken tussen het indienen van hun aanvraag tot promotie en de uiteindelijke toekenning daarvan.
Saint-Pourçain ligt op ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Sancerre, telt 650 hectare wijngaarden en produceert jaarlijks gemiddeld 3 miljoen flessen wijn. De wijngaarden van de kersverse AOC liggen hoofdzakelijk op zuidwestelijk georiënteerde hellingen langs de linkeroever van de rivieren Allier en Sioule. Aangeplante druivenrassen zijn hier de blauwe gamay en pinot noir en de witte chardonnay en de lokale tressalier.
Het INAO heeft eveneens goedkeuring gehecht aan de promotie tot AOC van Vins du Bugey. Ook in dit geval liep er lange tijd een aanvraag. Alsof Frankrijk er inmiddels nog niet genoeg van heeft, zijn het zelfs twee AOC's geworden, Bugey en Roussette du Bugey. Sinds 1958 had Bugey, gesitueerd tussen de Savoie, de Jura en Bourgogne. de status van VDQS. Het gebiedje telt ongeveer 500 hectare wijngaard, verspreid over 67 gemeentes in het departement Ain.
De nieuwe AOC Bugey is voorbehouden aan stille rode, witte en rosé wijnen en aan mousserende of parelende (pétillants) witte en rosé. De naam Bugey kan worden aangevuld met de gedetailleerde geografische aanduidingen Manicle (voor stille witte en rode wijnen), Montagnieu (voor stille rode wijnen en witte mousserende of parelwijnen) en Cerdon (voor mousserende rosé). De AOC Roussette du Bugey heeft uitsluitend betrekking op stille witte wijnen die voor 100 % van het druivenras altesse gemaakt worden. In de Savoie noemt men die roussette.
(Bron: Perswijn)
woensdag 3 juni 2009
Heerlijke wijn voor warme dagen
vrijdag 29 mei 2009
Nieuws onder de zon in Italië

Vanaf de oogst 2009 zal de DOC-zone Prosecco Conegliano di Valdobbiadene( de DOC-status zou dit jaar zijn 40e verjaardag vieren) een DOCG status krijgen, de IGT zone zal vanaf dan een upgrade krijgen naar DOC.
Dit heeft de directeur van Prosecco DOC, Giancarlo Vettorello gisteren bekendgemaakt. De veranderingen zijn nodig, omdat de IGT zone te algemeen is en er veel verwarring is over de diverse kwaliteiten en uiteenlopende prijzen van prosecco’s. Men hoopt dat er nu meer duidelijkheid komt voor de consument.
Deze veranderingen brengen wel met zich mee dat de maximale opbrengsten per ha. gereduceerd moeten worden. De DOC zal van de huidige opbrengst van 180 hl/ha naar 126 hl/ha gaan. Bij DOCG is het verschil iets kleiner, van 95 naar 90 hl/ha.
De geringere opbrengsten zullen de prijs vermoedelijk wel iets opdrijven…
In nieuwe Italiaanse wetgeving, die per 1 augustus 2009 in zal moeten gaan, is ook bepaald dat de naam Prosecco niet meer gebruikt mag worden buiten de DOC en DOCG zones. De producenten buiten deze regio’s zullen de naam “Glera” moeten gebruiken, een synoniem voor prosecco.
Het consortium van de regio gaat overigens eind mei een aanvraag doen om Prosecco Conegliano di Valdobbiadene kandidaat te stellen voor een plek op de lijst van Werelderfgoederen van Unesco.
Het mengen van rosé

Op de klassieke wijze wordt rosé gemaakt door het kort laten gisten op de schillen van blauwe druiven, die de wijn een lichtroze of oranje kleur geven. Meestal duurt deze gisting niet langer dan 12 tot 24 uur. Daarna worden de druiven geperst of laat men het gistende sap van de schillen weglopen, om de wijn zonder schillen verder te laten gisten, eigenlijk net als witte wijn.
Het mengen van rode en witte wijn tot rosé geldt in Frankrijk als een doodzonde. ’Europa wil Franse rosé om zeep helpen’, tettert het van de voorpagina’s. Toch zijn er de nodige kanttekeningen te plaatsen bij dit protest. De Franse minister van Landbouw heeft er immers gewoon mee ingestemd. Daar komt bij dat een van de beroemdste wijnen van Frankrijk, Champagne Rosé, al sinds mensenheugenis wordt gemaakt door het mengen van witte chardonnay met rode pinot noir.
Als compromis wordt voor de ‘klassieke’ wijze overwogen om op het etiket ‘Rosé Traditionnel’ te zetten. Dan mag elke appellation zelf beslissen wat ze doen.
(Bron: Pieter Nijdam & Ronald De Groot)
woensdag 20 mei 2009
Henri Bloem op Perswijnproeverij


MEER BORDEAUX 2008 VOORINTEKENING

Volg deze link voor onze volledige lijst:
vrijdag 15 mei 2009
Bezoek Carlos Aliaga uit Navarra

In restaurant Liefferinks in Leusden beleefden wij een bijzonder interessante sessie modern gemaakte Spaanse wijnen.


Het hagelt in Bordeaux

dinsdag 12 mei 2009
Bottellijn vernield in Zuid-Frankrijk

donderdag 7 mei 2009
Met Statiegeld??

Volgende week zal een Australische wijnhuis twee wijnen in plastic flessen presenteren. De Foster's Group, eigenaar van het domein zegt met de zogenaamde 'Green line', een droge witte blend en een rode Shiraz/Cabernet Sauvignon, een uitstekende wijn te bottelen die de verwachte weerstand van het publiek kan pareren.
In Australië wordt al langer wijn in PET flessen verkocht, maar dan alleen in kleinere formaten. De Green Line zal de eerste 'hele'fles worden. Directeur Oliver Horn zegt dat laboratoriumtests hebben uitgewezen dat er geen verschil in smaak optreedt met wijnen die in glas verpakt worden. Minstens zo belangrijk is het gegeven dat de productie van een PET fles 29% minder CO2 oplevert dan de productie van glazen flessen. "De gekozen wijn bevindt zich bewust niet in de onderkant van de markt", aldus Horn. "Wij willen graag dat milieubewuste consumenten beseffen dat een innovatie als deze alleen van een geloofwaardig en gedegen merk afkomstig kan zijn."
woensdag 6 mei 2009
Genomineerd voor beste wijnwinkel?

Beste wijnliefhebbers,
Mocht u al enthousiast klant zijn bij ons (is natuurlijk geen vereiste), dan willen wij u graag uitnodigen ons te nomineren voor de verkiezing tot 'Beste Wijnwinkel', welke word georganiseerd door wijntijdschrift 'Perswijn'.
Op deze pagina kunt u uw favoriete wijnwinkel nomineren. Controleer voordat u dit doet of deze winkel niet reeds op de lijst met genomineerde winkels staat.
Vanaf 25 mei kunt uw uw stem gaan uitbrengen. Schrijf u in voor Perswijn's digitale nieuwsbrief en we laten u weten als 'de stemhokjes' zijn geopend.
Via onderstaande link kunt u uw stem uitbrengen.
Alvast dank.
