vrijdag 23 juli 2010

Spaanse IJswijn


In het Spaanse wijngebied Penedès is een nieuwe herkomstbenaming DO Vino Dulce de Hielo of Vi Dolç del Fred van kracht geworden. Het is de eerste Europese appellatie die toestaat dat druiven op kunstmatige wijze worden bevroren. De traditionele Duitse -, Oostenrijkse - of Canadese ijswijn moet gemaakt zijn van op natuurlijke wijze bevroren druiven aan de wijnstok. De most van de Spaanse ijswijn moet een minimaal suikergehalte van 240 gram per liter bevatten. De ijswijn moet een restsuikergehalte van 70-150 gram per liter bevatten in combinatie met een alcoholgehalte tussen de 9.5 en 13.5 vol.%. De nieuwe herkomstbenaming is van toepassing vanaf de oogst van 2009.
(Bron: www.wijnplein.nl)

vrijdag 16 juli 2010

PIEMONTE, EEN OPENBARING

Ieder jaar in mei maak ik met wijnvrienden een wijnreis om zodoende meer gevoel te krijgen bij de wijnen en de wijnmakers. Vorig jaar was dit Toscane en dan met name het Chianti Classico gebied. Dit jaar kozen wij voor Piëmonte. De streek van de Barbera, de Barolo en de Barbaresco. Maar ook de streek van de truffels en de hazelnoten. Via de Duitse wijnstreek Baden, langs de Zwitserse meren, door de Gotthardtunnel en voor dat je het weet ben je in Piëmonte. Qua landschap vergelijkbaar met Toscane. Glooiende heuvels met prachtige dorpjes, echter groener en daarnaast een subliem uitzicht op de uitlopers van de Alpen. De belangrijkste druivensoorten zijn de Barbera, de Nebbiolo, de Dolcetto en de Moscato. De meest belangrijke wijngebieden zijn de Langhe en de Monferrato, welke voor maar liefst 85% zijn beplant.

clip_image002[3]

Onze eerste bestemming was het kleine maar belangrijke wijndorp Santo Stefano Belbo. Hier runt de familie Forno het wijngoed Tenuta Il Falchetto. Wij werden hartelijk ontvangen met een grootse proeverij door Adriano (de wijnmaker) en Giorgio (de supervisor van de wijngaarden). Op mij maakten met name de Barbera d’Asti (vorig jaar is de Bricco Paradiso van dit wijngoed bij de beste drie van Italië geëindigd), de Pinot Nero ‘Solo’(pinot noir) en de La Mora indruk. Groots is echter hun Moscato d’Asti, een licht mousserende dessertwijn gemaakt van de Muskaatdruif. Friszoet met slechts 5,5% alcohol.
De volgende dag hebben wij een heerlijke lunch genuttigd bij Bar Roma. Op verzoek serveert de eigenaar naar eigen inzicht diverse antipasti met lekkere Italiaanse wijnen. Vervolgens door naar de Forno’s voor een rondleiding door de wijngaarden. Hoewel de weercondities niet altijd optimaal waren, heb ik een goede indruk gekregen van de professionaliteit van dit wijnbedrijf. De wijngaarden worden met liefde behandeld en liggen er perfect bij.

Bord met barolo

Na een heerlijk diner te hebben genuttigd bij één van de beste restaurants van Piemonte “Ristorante Del Belbo da Bardon” (een wijnkaart waar de Van Dale jaloers op is) trokken wij door naar het op een heuvel gelegen dorpje Barolo en sliepen daar in het mooie gelijknamige hotel.
De volgende dag hadden wij een afspraak met Enrica Scavino, die samen met haar vader en zus het wijngoed Paolo Scavino runt. Ik was zwaar onder de indruk toen de deuren van de moderne nieuwe kelder open gingen. Honderden nieuwe eiken houten vaten gevuld met Nebbiolo, de druif van de Barolo.

clip_image004[3]
Enrica vertelde met passie over haar wijngoed en de wijnen en liet ons vervolgens enkele wijnen proeven. Wat een krachtpatsers! Het was mij wel duidelijk dat dit één van de topproducenten van de Barolo is. Wijnen met veel geconcentreerd fruit, elegant en mooie stevige tannines. Niet goedkoop, maar als je iemand wil verrassen, dan zijn deze dinerwijnen een aanrader. Een geweldige combinatie met Barolo is het gestoofde rundvlees, ook wel Brasato al Barolo genoemd. Voor de liefhebbers hebben we hieronder het recept bijgevoegd:

Ingrediënten:
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 stengels fijngehakte bleekselderij
  • 3 fijngehakte wortels
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 takje rozemarijn
  • 1.5 kg niet gekruide magere runderrollade
  • 6 dl Barolo
  • zout
  • peper
  • versgeraspte nootmuskaat
Bereidingswijze:
Verhit de olie in een braadpan en fruit de groentes en de knoflook 5 minuten. Doe de rozemarijn en het vlees erbij en bak het rondom goudbruin. Giet de wijn over het vlees, dek de braadpan af en laat alles 3 uur zachtjes koken tot het vlees gaar is. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Meng het stoofvocht met de groentes in een blender tot een gladde saus ontstaat. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe en verwarm de saus opnieuw. Snijd het vlees in dikke plakken en giet er de saus over.
Zo kwamen wij aan het einde van onze wijnreis. Ik kan maar één conclusie trekken. Piëmonte was voor mij één grote openbaring.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde RV, Henri Bloem Apeldoorn

vrijdag 9 juli 2010

ZUID-AFRIKA IS MEER DAN VUVUZELA’S


In juni en juli staat natuurlijk Zuid-Afrika in het middelpunt van de belangstelling. Het land krijgt een enorme publiciteitsimpuls door het wereldkampioenschap voetbal wat momenteel in volle gang is. Er wordt veel gesproken over de vuvuzela’s en de Big Five, maar Zuid-Afrika is meer dan dat. Het is een prachtig land en staat bekend om zijn fantastische wijn estates die vaak uitkijken op de indrukwekkende gebergtes. Daarnaast staat het in de top 10 van de meest producerende wijnlanden in de wereld. Genoeg redenen om u kennis te laten maken met Zuid-Afrika als wijnland.

Tot het begin van de 90er jaren waren de Zuid Afrikaanse wijnen nog vrij onbekend in Nederland. Het apartheidsregime zorgde ervoor dat de Zuid Afrikaanse wijnen geboycot werden. Na het afschaffen van het apartheidsregime veranderde dit totaal. Ineens stonden overal de wijnen in de schappen die aandacht trokken door hun leuke etiketten. Denk maar aan Goed Geluk, Veelplesier en Voorspoed. Op dit moment zijn de wijnen nog steeds erg populair: zij nemen na Frankrijk de 2e plaats in. Belangrijk is echter dat er inmiddels naast de bulkwijnen met de leuke etiketten ook kwalitatief prachtige wijnen verkrijgbaar zijn.

Het klimaat in Zuid Afrika is, in tegenstelling tot andere Afrikaanse landen, mediterraan en daardoor net als de landen rond de Middellandse Zee zeer geschikt voor wijnbouw. Het seizoen begint in september en in februari worden de meeste druiven geoogst. Vandaar dat u nu al de eerste wijnen van het jaargang 2010 in de winkel ziet liggen.
Zeven op de acht flessen wijn is wit. De Chenin Blanc ook wel “Steen” genoemd is nog steeds het heersende ras al neemt de populariteit van internationale druiven als Chardonnay en Sauvignon Blanc steeds meer toe. De beste rode wijnen komen van klassieke rassen als Cabernet Sauvignon, Shiraz en Merlot. Een typisch Zuid-Afrikaans ras is de Pinotage, een kruising van Cincault (vroeger Hermitage) en Pinot Noir.

clip_image002

De meeste wijndistricten liggen in de kuststreek in het zuidwesten van het land. De beroemdste is Stellenbosch, ook wel gezien als kwalitatief de beste. Uit deze streek komen onder andere de wijnen van Waterford Estate. Deze maakt een prachtige volle Chenin Blanc die smaakt naar rijpe abrikozen. Ook de kruidige Shiraz en de stevige Cabernet Sauvignon “franse stijl” mogen er wezen. Hun topwijn is echter The Jem, een krachtpatser gemaakt van Cabernet Sauvignon, Shiraz, Mourvèdre, Merlot, Malbec, Sangiovese en Barbera. Deze wijn misstaat niet bij menig top proeverij.

clip_image004

Een ander bekend wijngebied is Walker Bay. Hier maakt Kevin Grant, de vroegere wijnmaker/keldermeester van het beroemde Hamilton Russell, in de Hemel en Aarde Vallei zijn Ataraxia wijnen. De Sauvignon Blanc van dit wijnhuis is een explosie van fruit, waarbij met name kruisbessen en passievrucht naar voren komen. Beroemd is echter zijn Chardonnay… een ongekende schoonheid.
Bent u na het proeven van één van de genoemde wijnen net zo enthousiast als ik geworden, blaas dan hard op uw vuvuzela. Dat gaat zeker een perfecte match worden!

Met Vineuze groet,
Sascha de Wilde, Henri Bloem Apeldoorn RV

Voor een ander interessant artikel over Waterford Estate en Kevin Arnold, klik hier.

woensdag 23 juni 2010

Vino Nobile van Avignonesi in Perswijn

In de nieuwe Perswijn (juni/julinummer) krijgt de Vino Nobile di Montepulciano van Avignonesi een lovende recensie. Zie onderstaand artikel.

Avignonesi Vino Nobile 4-2010    Klik hier om deze wijn te bestellen.

Website van Avignonesi: www.avignonesi.it

Nr.1 Montrose Rosé ‘Lekker Levendig’ in Perswijn

In de nieuwe Perswijn (juni/julinummer) krijgt onze  best verkochte wijn, de rosé van Domaine Montrose veel lof toebedeeld. Voor zijn bescheiden prijs van € 4,95 is het ook een kanjer. Zie onderstaand artikel.
Montrose rose 4-2010  Klik hier om deze wijn te bestellen.
Deze wijn is ook te bestellen op grote formaten, door op onderstaande links te klikken:
Knipsel

dinsdag 22 juni 2010

NIEUWE WETGEVING PROSECCO

Recent is er een nieuwe wet voor de Prosecco DOC EN DOCG geintroduceerd. Hieronder wordt e.e.a. uitgelegd.
Klik hier voor een link naar het eigenlijke document 


zondag 13 juni 2010

Henri Bloem in Oostenrijk deel III

Evenals vorig jaar hebben 3 gastschrijfsters (partners van enkele eigenaren) hun best gedaan de belevenissen van een groep wijnhandelaren plus aanhang te beschrijven vanuit hun eigen invalshoek.

FleurAuteur: Fleur van den Horn (Wijnkoperij Henri Bloem Amstelveen)

Vandaag voor de verandering vroeg op pad. In plaats van uitgebreid ontbijten en uitslapen, moesten we al om 8:15 in de bus zitten die vertrekt vanaf het plein in Retz. Het is ons inmiddels al flink aan te zien zo twee dagen veel eten en wijn drinken en proeven. (we zijn gemiddeld zo’n 2 kilo aangekomen – met 26 man dus al gauw 50 kilo erbij). Dat moet ook gezegd worden, …. zo leuk zijn deze reisjes dus eigenlijk niet ;)

Om 10 uur worden we verwacht bij onze eerste producent van deze dag, Hans Gsellman van Gsellman & Hans. Zie ook: http://www.gsellmann.at/  We halen hem op bij zijn thuisadres en hij besluit om ons eerst de wijngaarden te laten zien. Vanwege het weer (winderig, fris) en onze vermoeidheid, rijden we met de bus als  een groep Japanners (we maken nog net geen foto’s vanuit de bus) door zijn wijngebied heen in plaats van dat te lopen (wat we normaliter wél doen). En aanschouwen vanuit de bus de jonge takken, de Pinot Noirs, Gruner Veltliners, maar ook de ligging van zijn wijngaarden. Zo aan zee en veel wind geeft dat natuurlijk behoorlijke karakteristieken mee aan de wijn.

DSC_2668 Rond 11 komen we aan bij het bedrijf zelf. Er staan twee mannen verwoed buiten boven een zelfgestookt vuur in een grote pan te roeren en een enorme goulash maaltijd voor ons voor te bereiden. Dat werd natuurlijk wel tijd, want we hadden inmiddels al 3 uur niet gegeten. Na een korte rondleiding stonden er een twintigtal wijnen voor ons op een tafel opgesteld die we zelf mochten uitschenken. Gsellman & Hans wordt momenteel al gevoerd bij Henri Bloem, maar we bezochten deze producent ook om eventuele nieuwe wijnen te ontdekken voor het assortiment. De labeling van de flessen zijn overigens prachtig, maar ik was zelf minder gecharmeerd van de wijnen. 

Op een enkele uitzondering na, de Blauer Zweigelt 2008 Heideboden. Die vond ik werkelijk fantastisch. Smaken verschillen natuurlijk, en daarom het grote assortiment bij Henri Bloem.

DSC_2700Na het proeven konden we allemaal zelf een bord met goulash halen, met brood erbij. Ondanks dat we dachten geen trek te hebben, was het zo lekker dat we allemaal een tweede keer naar buiten zijn gegaan om op te scheppen (nog net geen derde keer, werd nl met de opschepbeurt lekkerder).

Met een volle maag vertrokken we zo rond half 3 weer richting producent Markowitsch, de laatste voor deze dag. Zie ook: http://www.markowitsch.at/ Zo in vergelijking met de andere producten van deze reis een zeer moderne onderneming, duidelijk veel commerciëler maar dat moet ook wel met een totaat wijngaardareaal van 80 hectare. DSC_2730Er stond een lange tafel opgesteld en opnieuw werden alle wijnen geschonken om te proeven. Een aantal van ons begonnen al met knikkebollen, en Ans is maar even een rondje gaan lopen. Nu zijn de vinotheekhouders allemaal natuurlijk volleerd in proeven, maar zijn de partners dat nog niet. Bovendien heb ik vroeger geleerd niet te spugen, dus slik ik alles maar door. Overigens waren de wijnen echt subliem, dus heel erg was dat niet.

Aangezien we om 7 uur moesten inchecken op het vliegveld (Peter en ikzelf een half uur eerder vanwege ons vertrek naar Amsterdam en niet Dusseldorf), moest er om 5 uur al gegeten worden. DSC_2737En dat werd natuurlijk tijd, want we hadden inmiddels 1.5 uur niets meer tot ons genomen. Markowitsch had een diner voor ons geregeld in een restaurant nabij het kantoor. Dus om 5 uur zaten we weer aan tafel. Bij het voorgerecht (een duo van mozzarelle/asperge en spinazie/gepocheerd ei/carpaccio dronken we de chardonnay van Markowitsch. Bij het hoofdgerecht, e en hertenbiefstukje en stoof met een waanzinnige rodewijnsaus kregen we de Pinot Noir Reserve en de M1, de laatste werd gedecanteerd zodat hij wat beter los kwam.  Wat een feestmaaltijd, en wat smaakte dat eten lekker terwijl we dachten niet meer te kunnen eten. En wat waren de wijnen heerlijk! Wat een feest. Helaas werden Peter en ik voor het nagerecht weggeroepen want onze taxi stond klaar om ons eerder af te zetten op het vliegveld. We zaten moe, maar zeer voldaan om half 8 richting Amsterdam.

DSC_2751Ik weet niet hoe het met de rest van de Henri Bloem groep zit, maar ik kan haast niet wachten tot volgend jaar …..

.... bij terugkomst bleek dat zowel de Prechtl Zweigelt Satzen 2008, alsook de Markowitsch Chardonnay 2009 als winnaar uit de Ruit&Rijst Ooostenrijk proeverij is gekomen van het tijdschrift WINELIFE. Hiep hiep Hoera!

dinsdag 8 juni 2010

Henri Bloem in Oostenrijk deel II

Evenals vorig jaar hebben 3 gastschrijfsters (partners van enkele eigenaren) hun best gedaan de belevenissen van een groep wijnhandelaren plus aanhang te beschrijven vanuit hun eigen invalshoek.

Auteur: Marja van Tooren (Henri Bloem Arnhem)

MarjaDe ochtend na de Winzerpfanne hadden we gelukkig de mogelijkheid om iets langer te blijven slapen. Steun en toeverlaat Steven verwachtte ons niet eerder dan 10.15 uur in de lobby van het hotel om met elkaar onder de grond te duiken. Retz heeft namelijk 20 kilometer kelders onder zijn of haar fundamenten en 800 meter daarvan hebben wij bewandeld. De kleine kordate dame die ons rondleidde had een prettige manier om ons van alles te vertellen en zo waren wij 1,5 uur ondergronds.

Toen wij ons hoofd wee r boven de grond uitstaken, stond er natuurlijk een glas wijn op ons te wachten, maar eigenlijk had ik veel meer zin in een lekkere kop koffie, want de Winzerpfanne en Ch ardonnay van de avond ervoor hadden toch een zekere dufheid achtergelaten. Gelukkig was de koffie in het hotel snel gezet, ook Tjitse schoof aan voor een espressootje.

oinoswain

Aan het einde van de lunch in het “Weinquartier”, (waarbij Bloem Arnhem kop en kont van de tafel bezette) en die iets te lang duurde en opgediend werd door een knaap die volgens mij een slechte nacht achter de rug had als ik zijn gelaatsuitdrukking zo zag, werden we opgewacht door de altijd vriendelijk lachende Franz Prechtl. We stapten weer in de bus en “der Franzl” nam ons mee naar de Kellergasse.  Nee, dit is niet een smal straatje waar je aan lange tafels wijn drinkt, maar het zijn weggetjes waar kleine witgeschilderde huisjes staan die toegang verschaffen tot uitgegraven wijnkelders. Decennia geleden toen er nog veel gemengde bedrijven in dit deel van Oostenrijk waren (wijnbouw, landbouw en veeteelt) was er niet voldoende ruimte op de Hofen om de wijn te lageren en werden deze kelders gebruikt. Nu doen ze veelal dienst als proeflokaal. imageToen wij met der Franzl door de wijngaarden wandelden ging zijn telefoon en kreeg hij van zijn Petra te horen dat ze met Kaffee und Kuchen zat te wachten, dus in de bus en naar Huize Prechtl. Een allerhartelijkste ontvangst door Petra in Dirndl-jurk. Met hulp van dochter Maria van 11 werd er koffie voor ons gezet, met natuurlijk Kuchen daarbij. 

zitronenDaarna werd het toch de hoogste tijd om onze weer te richten op het serieuze deel van ons bezoek, nl. de proeverij. Petra liet ons op een verrassende manier kennismaken met de verschillende geuren in de wijnen, door steeds glazen met de passende geuren bij de wijn te zetten.  Terwijl wij aan het proeven waren werd er achter onze rug met man en macht gewerkt aan het diner voor 26 mensen. We namen plaats aan lange tafels met wit linnen en zilver en kregen een 5-gangen diner voorgeschoteld dat heerlijk was, maar toch meer geschikt voor een hardwerkende wijnboer dan wijnhandelaren die deze dagen toch iets minder hard werkten. Petra en Franz toonde zich prima gastheer(vrouw)en, verwisselden diverse malen van plaats en zeker Petra had bij het afscheid voor iedereen een persoonlijk woordje. We werden door beiden uitgezwaaid en keerden terug in Hotel Althof, waar in tegenstelling tot de dag ervoor, vrijwel iedereen meteen op één oor ging.

Tags van Technorati: ,,

donderdag 3 juni 2010

Henri Bloem in Oostenrijk deel I

Evenals vorig jaar hebben 3 gastschrijfsters (partners van enkele eigenaren) hun best gedaan de belevenissen van een groep wijnhandelaren plus aanhang te beschrijven vanuit hun eigen invalshoek.

Auteur: Mariëlle Hendriks

DSC_2416BBeste trouwe Bloem-volgers,

Hier weer een verslag van één van de (gelukkige) dames die ook dit jaar weer mee mocht op wijnreis. Dit jaar naar Oostenrijk, in de buurt van Wenen. Omdat deze verslaggeefster (nog) geen wijnkenner is, maar een wijngenieter, zal het verslag van de eerste dag meer gaan over de omstandigheden waarin wij de eerste dag verkeerden, dan over de kwaliteit van de wijnen.

Tijd: zondag 30 mei 2010 om 11 uur, boarding time. Locatie: vertrekhal vliegveld Düsseldorf. We zijn er klaar voor. We hebben elkaar begroet, de broekriemen gingen uit en de mascara en maagtabletten in zakjes. Met een paspoort in je hand, kom je in bijna elk land: we zijn er klaar voor. Anja, de vrouw van Wim, was thuisgebleven. Het paspoort van Wim ook. Gelukkig doen ze niet zo moeilijk in Düsseldorf en met een 3-dagenpas voorzien van een verse pasfoto mocht Wim het vliegtuig in. Wij hebben natuurlijk allemaal op hem gewacht. Daar zijn collega’s voor.

Het was rustig in het vliegtuig; het was een fijne reis. Af en toe een beetje turbulentie, maar ook Tjitse heeft het gered. In de hemel is het prachtig weer, maar op de Weense aardbodem is het grijs en nat. Mag de pret niet drukken. Meneer Schneider stond op tijd klaar met zijn bus en bracht ons naar de wijngaard van meneer en mevrouw Lagler in Spitz (wijnstreek Wachau). In de bus, uit de bus, even lopen, even proeven, even eten, even praten. Het ging allemaal net zo makkelijk, ik heb genoten.

Meneer en mevrouwDSC_2379 Lagler hadden erg hun best gedaan om ons zo goed mogelijk te ontvangen. Mevrouw Lagler had haar haar in de krul gedaan, Oostenrijkse jurk aangetrokken (met bijpassende slippers, ze liepen vast heel lekker). En ze vulde de ‘kelken’ op haar eigen, enthousiaste wijze en keek hierbij niet op een paar druppels. Geeft niks, want als je je papier laat opdrogen en niet gaat wrijven, is het best nog te lezen. Verschillende wijnen geproefd. Van een Grüner Veltliner uit 2009 tot een Riseling Steinborz uit 2008. En nog van alles waar daar tussen zit. Ik zat naast Antoinette, dus deed ook erg mijn best. De Muskateller Hartberg uit 2009 vond ik persoonlijk erg lekker. Het tempo zat er aardig in, ik moest er nog even aan wennen. Maar het was gezellig. Mooie wijngaard gezien met een huis waar vanuit men vroeger in de gaten hield of er geen druiven werden meegenomen zonder te betalen. Anderen hadden de wildste fantasieën over wat er in dat huis allemaal zou zijn gebeurd. Ook leuk. Waren het nou boeien, onderzeeboten of meeuwen in die schöne blaue Donau?DSC_2370bVerdere informatie die ik zo heb verzameld deze dag: hartslag 120 is het beste voor de vetverbranding, bij 140 heeft het allemaal geen zin. Marcel wil serieus beginnen, het lachen komt later wel. Je hoeft niet veel van wijn te weten om er van te kunnen genieten. Volgens Albert is sommige wijn hier op een reductieve manier gemaakt. Dat zoeken we op. En op mijn vraag aan Ans of zij óók een kenner is, word ik heel hard toegelachen. ‘’Hoezo, óók?!’’. Ans is óók een genieter, dat dacht ik al.

En na een paar uurtjes staat meneer Schneider weer voor ons klaar. Met de bus. Wij stappen in en hij brengt ons naar het Althof hotel in Retz, waar we de komende 2 nachten mogen slap

en. Koffers uitpakken (de inhoud kon je rustig verspreiden over de gehele kamer, plek genoeg) en gelijk naar bed. Was de bedoeling. ‘’Even’’ nog een rondje over het plein lopen voor de bekende frisse neus. DSC_2410Voor sommigen bleek echter het plein iets te ruim van opzet. Zij klampen zich gelijk vast aan het enige tentje dat nog niet is afgebroken, lekker veilig in een hoekje van het plein. De vriendelijke barman aldaar zet gelijk zijn hele wijnvoorraad koud wanneer hij ons ziet lopen. Als de flessen bijna op zijn, gaat er ergens een deurtje open en verschijnt er een enorme pan met een heerlijk Oostenrijks prutje, ‘’Winzer Pfanne’’. We krijgen allemaal een plastic vorkje en een servet en staan een paar minuten later sehr gemütlich met z’n allen letterlijk ‘’een vorkje te prikken’’. Co heeft nog zijn best gedaan op de locale augurk en Steven was blij dat hij het weer zo goed had georganiseerd. Edwin had contact met de plaatselijke lederhosen Freund, ondanks dat hij hem niet helemaal goed kon verstaan. En dan nog dat hele plein over, terug naar het hotel. Het is ons gelukt. Tevreden en vrolijk zoekt iedereen de lekkere warme hotelkamer op (dacht ik tenminste te zien).

Ik vond het een heerlijke dag, dat smaakt naar meer!

Tags van Technorati: ,,,

zaterdag 29 mei 2010

Harold Hamersma lanceert BestWineRoutes.com bij Henri Bloem in Utrecht

DSC_2279Deze middag was Harold Hamersma, de beroemde wijnjournalist, in onze winkel in Utrecht.Hij lanceerde de nieuwe website van Martijn Rademakers: www.BestWineRoutes.com

Er was volop belangstelling voor zijn met veel humor gebrachte verhaal. Leuk te horen d at hij met ca. 8000 wijnen per jaar er alleen maar gezonder van wordt. Er is voor velen van u dus nog een hoop te doen...

BestWineRoutes.com brengt het verhaal van de wijnmaker in beeld door foto’s, video’s en reviews van wijnhuizen. Met name door de enorme database van wijnhuizen (nu nog alleen Frankrijk), die zorgvuldig is samengesteld, behoort verdwalen op zoek naar dat ene wijnhuis tot de verleden tijd. Want alle adressen zijn per wijnstreek eenvoudig te downloaden naar uw navigatiesysteem.

DSC_2307

Harold Hamersma heeft voor alle aanwezigen zijn nieuwste boek ‘Wijnreis door mijn lichaam’ gesigneerd. In dit boek neemt hij de lezer mee op een wijnreis door zijn lichaam. En hij blijkt een goed geïnformeerde, ter zake kundige en vooral ook humorvolle reisleider. Kortom, een must voor iedereen die van wijn houdt en gezond wil leven.

Er waren veel gezonde wijnen te proeven, o.a. een Malbec van Pascual Toso, een Madiran van Alain Brumont en een selectie wijnen uit het speciaal door BestWineRoutes.com en Henri Bloemm samengestelde 'Tour de France' wijnpakket. Dit wijnpakket is nu extra voordelig te bestellen:

Klik op de volgende link om te bestellen:

Speciaal wijnpakket: 'Tour de France' Van € 56,70 Voor € 49,95

We kunnen terugkijken op een geslaagde wijnmiddag en voor de liefhebbers is hieronder de diavoorstelling beschikbaar:

vrijdag 28 mei 2010

Saffredi van Pupille uitgelicht in Proefschrift

Deze week ontvingen wij het volgende artikel over één van de meest koopwaardige grote wijnen van Italië: SAFFREDI, van Fattoria le Pupille (Marmemma, Toscana).

Elisabetta Geppetti maakt hier sinds 1985 aan de westkust van Toscane o.a. Morellino di Scansano, Poggio Valente (single-vineyard-wijn) en haar trots de SAFFREDI.

Het artikel is van de hand van Jan van Lissum en komt uit het februari/maartnummer van het bekende wijnmagazine Proefschrift.

Lees verder door op één van onderstaande artikelen te klikken.

image image

image

Voor de website van Fattoria le Pupille klikt u hier.
Voor bestellen van de wijnen van Fattoria le Pupille klikt u hier.

donderdag 20 mei 2010

Paul Hobbs op bezoek bij Henri Bloem

 DSC_2146Vrijdagavond 14 mei 2010 was Paul Hobbs in Nederland.Deze ex-wijnmaker van Opus One (Mondavi): is o.a. bekend van Cobos Wines en Pascual Toso (beide Argentinië). We kunnen rustig stellen dat Mr. Hobbs aan de wieg heeft gestaan van het grote succes van de Argentijnse Malbecs.  We hebben voortreffelijk gedineerd bij Ron Blauw in Ouderkerk a/d Amstel. Ronald de Groot van Nederlands bekendste wijntijdschrift Perswijn was ook aanwezig en al even enthousiast.

De Chardonnays, Pinot Noirs en Cabernet Sauvigons van Paul Hobbs maakten grote indruk op ons. Topper van de avond was natuurlijk de ‘To Kalon Vineyard’ (Oakville), één van de grootste Cabernets van California. Er zijn 1er Cru’s uit de Bordeaux die dit niveau niet halen.

Er wordt op dit moment hard aan gewerkt om deze wijnen bij ons in de winkels te krijgen. Weer een zeer prestigieuze aanvulling van ons assortiment.

Robert Parker beoordeelde de 2007 als volgt:

DSC_2136“From the amazing Beckstoffer To-Kalon Vineyard, Hobbs’ 2007 Cabernet Sauvignon is a slightly more opulent, broader, savory effort that comes close to the perfect 2002. The 2007 has more noticeable tannin than the 2002 did at the same stage as well as more obvious minerality, but notes of graphite, black currant liqueur, licorice, cedar, and spice box are found in this full-bodied, multidimensional, fabulously concentrated wine. It was aged in 100% new Taransaud French oak barrels. Give it 5-6 years of cellaring, and drink it over the following three decades.
This is a brilliant portfolio of Cabernet Sauvignons from Paul Hobbs, one of the wine world’s top consultants whose own California projects are augmented by his superb work in Argentina. Paul Hobbs’ Syrahs, Chardonnays, and Pinot Noirs from outside of Napa will be reviewed in the next issue.”

bron: Wine Advocate #186 Dec2009 98+ Drink: 2014 – 2044 $250

Voor Paul Hobbs’ website: www.paulhobbswinery.com

Voor alle foto’s kunt u hier de diavoorstelling bekijken:

woensdag 12 mei 2010

Goldwater Chardonnay 'Best Buy' in Decanter


Dat Nieuw Zeeland uitstekende Sauvignon Blanc levert wisten wij natuurlijk al. Bij Decanter wisten zij dat uiteraard ook. Maar hoe zit het dan met die andere witte druif, de Chardonnay? Van het terroir hoeven ze het niet te hebben, dat kunnen we beter aan Bourgogne overlaten. Maar de wijnen hebben wel degelijk frisheid en finesse en dat voor prijzen waarvoor je in de Bourgogne nog al eens teleurgesteld wordt.


Van de 90 geproefde Chardonnay staken enkele zeer positief boven het maaiveld uit. Bij deze top-drie selectie onze eigen Goldwater Chardonnay, welke ook nog eens als 'Best Value for Money' werd geprezen! Bij Wijnkoperij Henri Bloem te koop voor € 9,95.

vrijdag 7 mei 2010

Hamersma selecteert bij Henri Bloem

Hamersma bij BloemVandaag hadden we in Eindhoven Harold Hamersma op bezoek, die  een pittig aantal wijnen doorproefde voor zijn nieuw uit te geven wijnboek over de beste wijnen onder de € 10,00. Dit doet hij bij alle grote importeurs, de ‘kleintjes’ kunnen hun wijnen opsturen.
 Enkele citaten die wij vandaag uit zijn mond mochten opschrijven:
  • 'Henri Bloem heeft altijd wijnen die ik kan klasseren als goed to zeer goed.'
  • 'Ze hebben er nooit een slechte wijn tussen zitten.' 
  • 'Het is altijd een verademing als ik de serie van Henri Bloem te proeven krijg, tussen de toegstuurde monsters van sommige minder bekende wijnkopers.'
Wij zijn natuurlijk al reuze benieuwd welke wijnen er in zijn volgende koopgids vermeld zullen staan.Wij zullen u t.z.t. op de hoogte houden.

Op zaterdag 29 mei a.s. van 14:00 tot 17:00 zal deze prominente wijnschrijver in onze winkel in Utrecht zijn nieuwste boek ‘Wijnreis door mijn lichaam’ persoonlijk signeren. Daarnaast bent u welkom om de officiële lancering van de website BestWineRoutes bij te wonen. Uiteraard staan de te proeven wijnen die zaterdag in het teken van wijn en gezondheid.We zien u graag zaterdag 29 mei a.s. voor de officiële lancering van BestWineRoutes.comHamersma bij Bloem2Voor een overzicht van zijn boeken verwijzen wij u naar zijn website. Hieronder verhaalt Harold levendig over zijn laatste boek: ‘Wijnreis door mijn lichaam’. (Video van Harold te gast bij Pauw en Witteman).

woensdag 5 mei 2010

Artikel Perswijn: Bloem Eindhoven in beeld

In de laatste Perswijn (mei/juni2010) wordt onze winkel in Eindhoven uitgelicht. Hierin o.a. een interview met eigenaresse Antoinette Bongers. Door op de foto te klikken, kun je het artikel uitvergroten.

Antoinette1 Antoinette2

Zo zie je maar weer: Als je hobby je werk is, hoef je nooit meer te werken!

Bron: Perswijn Jaargang 23 nr. 3 mei/juni 2010