woensdag 25 mei 2011

Waterford Chardonnay (Stellenbosch) winnaar wijnproeverij Ontdek de Nieuwe Wereld

Oorkonde Waterford ChardonnayBron: Persbericht perswijn.
Afgelopen zondag, 22 mei, was het Mövenpick City Centre Amsterdam het toneel voor de door Perswijn georganiseerde wijnproeverij “Ontdek de Nieuwe Wereld”. Net als voorgaande jaren toonde deze proeverij dat de zogenaamde Nieuwe Wereld, de wijnlanden buiten Europa, en breed scala aan kwaliteitswijnen biedt. Diverse importeurs lieten wijnen uit de proeven, ook uit de hogere prijsklassen, van ca. 50 producenten aan de vooral jonge wijnliefhebbers.
In de zes goed volgeboekte masterclasses, geleid door de wijnmakers zelf, konden consumenten en vakmensen proeven en horen wat de Nieuwe Wereld te bieden heeft. Kennis van locale terroirs, vinificatietechnieken en lagere opbrengst per hectare zorgen voor een vooruitgang, die duidelijk te proeven is.

Nieuwe Wereld Chardonnay en Cabernet Sauvignon
Het Perswijn/panel heeft ook dit jaar weer geproefd voor de verkiezing van de beste betaalbare wijnen uit de Nieuwe Wereld. Dit jaar werden de beste Chardonnay onder € 12,50 en de beste Cabernet Sauvignon onder € 12,50 gekozen door het Perswijn-panel.

Winnaar Chardonnay onder € 12,50:


Waterford Estate 2009, Stellenbosch, Henri Bloem/Hart’s Wijnhandel 
Waterford Chardonnay etiket
Foto Waterford Estate

Data overige Perswijnevenementen
  • Bubbles on the Beach 28 augustus 2011 Mango’s Beachbar Zandvoort
  • Klassiek Europa 16 oktober 2011 Palace Hotel Noordwijk
  • Champagne aan Zee 20 november 2011
www.perswijn.nl/evenementen
Dit evenement werd georganiseerd door Perswijn Media en Evenementen. Perswijn is het grootste onafhankelijke Nederlandstalige wijnmagazine in de Benelux, dat met een oplage van 12.000 meer dan 25.000 lezers weet te bereiken. Het is het oudste, Nederlandse wijntijdschrift dat zich richt op de consument en vakhandel. Door de kwaliteit is Perswijn ook voor de professional -in handel en horeca- een belangrijk en toonaangevend wijnmagazine.

Organisatie: André Sauerbier, andre@wijnpers.nl, 06-45010718

Voor persinformatie en beeld: Pieter Valk, pieter@pvpr.nl, 06-48353259

Kijk hier voor de website van Waterford Estate uit Stellenbosch
Klik hier voor het introductieartikel van Waterford Estate
Klik hier voor  meer nieuws over ons Zuid-Afrika assortiment.

donderdag 19 mei 2011

Wijnreis Veneto – Alto Adige

Otella1Enige tijd geleden schreef ik in een artikel over Veneto en het wijnhuis Azienda Agricola Ottella, dat ik dit jaar toch echt een keer een wijnreis naar Veneto zou willen maken. En jawel tijdens een zonnige week in mei ben ik, samen met wijnvrienden, op uitnodiging van Familie Montresor (Ottella) naar het plaatsje San Benedetto bij Pescheira aan het Gardameer vertrokken. Onderstaand mijn belevenissen en de belangrijkste hoogtepunten.

Na een voorspoedige reis kwamen wij begin va n de middag aan bij de Agriturismo van Ottella: Casina Girolda. Een prachtig verbouwde kleinschalige oude azienda, voorzien van vijf prachtige kamers, met daar omheen de wijngaarden van Ottella. 
Het wijngoed van Ottella ligt net iets verder al waar wij hartelijk werden ontvangen door Michele Montresor. Na een korte rondleiding moest er geproefd worden. Hoewel de nadruk op de mineralige witte wijnen ligt, maakte met name de 2010 Rosso Gemei indruk. Ook de 2009 Campo Sireso beloofd veel goeds. De wijn zat net twee dagen in de fles, maar wordt door Michele nu al beschouwd als één van de beste rode wijnen die Ottella ooit heeft gemaakt.
De Rosso Gemei en de Lugana bianco zijn de hele maand mei in de aanbieding!
De volgende dag was het tijd voor Verona. Wat een prachtige, gezellige stad. Zodra je door de toegangspoort van de stad loopt kom je op een groots opgezet plein waar de indrukwekkende oude Arena staat.  Verder veel winkels, pleinen, mooie gebouwen en zonnige terrasjes.

Osteria del Bugiardo in Verona

Wij hebben ook nog even een glaasje wijn gedronken bij Osteria del Bugiardo van het wijnhuis Buglioni. In een gezellige atmosfeer genieten van heerlijke kleine hapjes begeleidt met mooie wijnen van Buglioni.

Veneto 1

Met Mariano Buglioni hadden wij een dag later een afspraak gepland. Deze man is 10 jaar geleden vanuit de confectiebranche per ongeluk in de wijn terecht gekomen toen hij een prachtig huis kocht waar toevallig enkele wijngaarden bij hoorden. Inmiddels worden zijn wijnen geroemd. Zo wordt zijn 2007 Ripasso Il Bugiardo door de wijnkenners een kleine Amarone genoemd. Wij waren onder de indruk!

Mocht u nog een overnachtingsadres zoeken, kijk dan eens op de bekroonde website van Buglioni. Ze hebben een prachtig gerestaureerde Agriturismo, waarbij het historische gecombineerd wordt met het moderne. Ook het vlakbij gelegen restaurant mag er overigens wezen… u kunt er heerlijk genieten van diverse wijn spijs combinaties.
De 2009 Valpolicella van Buglioni was in mei 2011 ‘wijn van de week’ bij het gerenommeerde wijnmagazine Perswijn. Klik hier voor het artikel.
Veneto 2

Tenuta San Leonardo, gelegen in Trentino, was ons volgende adres. Wij hebben zelden zoiets moois gezien. Een 300 ha groot landgoed met daarop het wijndomein met een indrukwekkende wijnkelder en museum, een grote villa, mooi aangelegde tuinen en 20 ha. wijngaarden van Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot, Cabernet Sauvignon en Carmenère. De wijnen staan dan ook bekend als Bordeaux blends met een Italiaanse ‘twist’. De topwijn van dit huis “de San Leonardo” wordt al meer dan 10 jaar beschouwd als één van de beste wijnen van Italië.
vpinotbiancovorberg
Op de terugreis hebben we nog een kort bezoek gebracht aan Kellerei Terlan in Süd Tirol Alto Adige, welke beschouwd wordt als de beste Kellerei van Italië. Hier genoten van heerlijke gastronomische witte wijnen.

Wat vloog de tijd, maar wat hebben we enorm genoten. Iedere dag mooie wijnen gecombineerd met het heerlijke Italiaanse eten. Wat een prachtig beroep heb ik toch…

Sascha de Wilde, Registervinoloog



Website Terlan
Website Tenut San Leonardo
Website Buglioni
Website Ottella

woensdag 27 april 2011

Een klein dorp met grootse wijnboeren… Erden

image
Erden, dat zegt u waarschijnlijk niets. En daarom schrijf ik dit stukje. Het wordt namelijk tijd dat dit verandert. Op slechts drie en een half uur rijden ben je namelijk in een compleet andere wereld. Je betreedt dan het prachtige Moezeldal. Met als belangrijk klein wijndorpje Erden: een plek waar de tijd stil lijkt te staan en waar de Nederlander heerlijk kan onthaasten. Lekker wandelen, fietsen en natuurlijk genieten van de fantastische Riesling wijnen.
imageWij van Henri Bloem komen al meer dan 15 jaar enkele malen per jaar om bij te komen van de af en toe hectische wijnwereld. Even er uit en langs onze vaste relaties, wijnen proeven, ontdekken en naar Nederland halen. Aanvankelijk was het moeilijk om het Nederlandse publiek te overtuigen van de schoonheid en elegantie van de Riesling wijnen van de Moezel.

 Inmiddels weten onze klanten steeds meer deze mooie droge, mineralige, wijnen te waarderen. Niet te vergelijken met de goedkope zoete, kwaliteitsarme Moezelwatertjes van weleer. Hoewel, ze bestaan nog steeds…, maar niet bij Henri Bloem. Natuurlijk hebben wij niets tegen zoete Moezelwijnen, maar dan moet het wel vruchtzoet of edelzoet zijn! Een mooie Spätlese of Auslese met een mooi spel tussen het zoet en de zuren van de Riesling druif kan een heel mooie aperitief of zomeravond wijn zijn. Het absolute summum zijn natuurlijk de edelzoete dessertwijnen, zoals Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese. Deze wijnen behoren tot de wereldtop!
image

Wie Moezel zegt denkt gelijk aan Riesling. Vooral op de steile hellingen langs de Moezel is de Riesling namelijk alleenheerser. De topwijnen van komen uit de steile wijngaarden, zoals de Erdener Treppchen en de Erdener Prälat, waarbij de Prälat overigens de warmste wijngaard van de Moezel is...een Grand Cru! Een bezitter van deze druivenstokken mag zich rijk rekenen. Een goede wijnboer levert namelijk uit deze wijngaard, ingebed tussen rotsen van rode leisteen, de top van Duitsland af.
clip_image006Bekende en zeer goede Wijnboeren uit Erden zijn Meulenhof (eigenaar Stefan Justen) en Schmitges. Echter ook de jeugd van Erden (o.a. Weingut Klaus Lotz) timmert hard aan de weg. Ze zijn jong, studeren deels nog, proeven in elkaars kelders en geven elkaar advies en kritiek. Het gevolg is dat over het algemeen de kwaliteit van de wijnen uit Erden met sprongen omhoog gaat.
Verwacht geen groot dorp… Erden heeft slechts 450 inwoners. Verwacht ook geen culinaire toprestaurants. Wat kun je dan wel verwachten? Gastvrijheid: lekker eten bij de Winzer (wijnboer), zoals in Karins Gutsweinstube aan de Moezeloever. Maar ook bij het plaatselijke “stamrestaurant” (en café) “ Zur Ratsschenke”, is het altijd gezellig. Eigenaar Olaf Melchior heeft zijn lokaal bijna altijd vol en schenkt topwijnen van Erdener wijnboeren tegen prijzen waarbij we na afloop altijd denken “klopt dat wel?”
image

Het grootste wijnfeest van de Moezel vindt plaats in Erden en wel in oktober. Topdrukte! Het plaatsje knalt dan echt uit zijn voegen. Wilt u alvast weten wat voor wijnen u kunt verwachten.. Henri Bloem heeft de wijnen van Meulenhof en Klaus Lotz in zijn assortiment. In mei staat op zaterdag altijd een Erdener wijn open. Kom lekker proeven!
Met vineuze groet,
Sascha de Wilde RV

woensdag 20 april 2011

Jean-Paul et Benoît Droin, 3 jaar op rij Coup de Coeur met 3 sterren. Nu in voorverkoop

In de Guide Hachette krijgen de recent bij ons gearriveerde Chablis’ van Jean-Paul et Benoît Droin voor het derde jaar op rij de maximale score, een zgn. ‘Coup de Coeur met 3 sterren.

image

Daarnaast is zijn basis Chablis uit 2009 “Best Value” in het gerenommeerde Engelse wijntijdschrift ‘Decanter’ (17 punten in april 2011).

Chablis zoals Chablis behoort te zijn. Tijdens onze eerste kennismaking in Chablis met de gedreven Benoît Droin was het al duidelijk; dit zijn geen gewone Chablis', maar Chablis' die direct indruk maken. De gehele oogst 2008 was uitverkocht en voor het grootste gedeelte van 2009 geldt hetzelfde! Deze wijnen zijn gewild!

image

Dankzij de verhelderende uitleg van Benoît weten we nu dat zijn wijnen in warme en rijke jaren zoals 2009 bedoeld zijn om jong te drinken of tot 10 jaar te laten ouderen waarbij ze pieken rond de 7 tot 8 jaar. In koelere jaren zoals 2008 worden het echte bewaarwijnen die in hun jeugd veel frisse zuren bezitten. Het is geen uitzondering dat zijn wijnen in dit soort jaren 15 tot 20 jaar ouderen. In Chablis kwamen we zelfs 1969 op de kaart van een restaurant tegen!

Droin heeft wijngaarden in 15 verschillende crus, ieder met hun eigen terroir hetgeen duidelijk in de wijnen te proeven is. 8 Premier Crus, 5 Grand Crus, Chablis en Petit Chablis. Vooralsnog voeren wij de Chablis en twee Premier Crus, te weten “Vaillons” en “Montmains” in de voorverkoop, die zojuist gestart is.
Voor onze volledige voorintekening 2009 Bourgogne klik hier.
De Premier Crus bevinden zich op de linkeroever van het riviertje de Serein en de Grand Crus op de rechteroever. Alle wijnen worden gedeeltelijk op cuves en fûts gerijpt. Natuurlijke koudebehandeling door in de winter de kelders open te zetten.

imageDe Premier Cru die het meest geschikt is om jong te drinken (1 tot 5 jaar). Fris, fruitig en mineralig, licht floraal en verfijning zijn het meest typerend voor deze Premier Cru.
van € 17,95 nu € 15,50

image
Jong al lekker, maar kan goed ouderen (5 jaar en langer). Meer mannelijke wijn, rijk, diep, beetje toast en hazelnoten. Altijd rond en uitdagend
van € 18,95 nu € 15,95

imageDe meest vrouwelijke wijn  van Droin, net zoals de “Montmains fruitig, rond en subtiel in zijn jeugd. Meer bloemig dan mineraal bij het ouderen met lichte vanilletonen. Kan 8 jaar of ouder worden € 34,95 Op aanvraag
imageLoepzuivere Chablis, mooie Chardonnay geur, fris en fruitig in zijn jeugd. Na 2 tot 3 jaar ontwikkelt zich de typerende mineraligheid van Chablis. In uitstekende jaren kan deze wijn meer dan 10 jaar oud worden van € 13,95 nu € 11,50

Vermelde actieprijzen zijn bij afname van 12 flessen per soort.

Klik hier voor de link naar de (fraai klassiek vormgegeven) site.

Uw bestelling kunt u mailen naar de Henri Bloem bij u in de buurt.
Kijk hier voor de adressen.

maandag 4 april 2011

Bordeaux 2010 kan het nog beter? Live verslag

KLIK HIER VOOR ONS VOLLEDIGE AANBOD BORDEAUX 2010 VOORINTEKENING


Bloemdelegatie voor de Salle des Dominicains in Saint Emilion

Rechteroever indrukwekkend goed merlots veelal superrijp

2010 Werpt nieuw licht op groot-groter-grootst.

Vroege uitlopers dankzij extreem vroeg mooi weer. Gevaar voor nachtvorst is groot.

Honderden wijnen reeds geproefd. Met name rechteroever is zeer homogeen.

J.P. Janouiex (oa: Confession, Croix  St. Georges vergelijkt 2010 met jaargang 1961! Ooit meest getalenteerde wijnmaker van Frankrijk, nu 1 van de topwijnmakers in Bordeaux.
Kocht nieuwe bezitting in Pomerol: Ch. Sacre Coeur.
KLIK HIER VOOR ONS VOLLEDIGEAANBOD BORDEAUX 2010 VOORINTEKENING

Hieronder kunt u een diavoostelling bekijken van alle foto's van onze trip naar Bordeaux.

vrijdag 18 maart 2011

Vakantie bij het Gardameer... proef eens wijn uit Lugana!

Al jaren staat een wijnreis naar de wijnstreek Veneto hoog op mijn verlanglijstje, maar ondanks dat ik diverse malen dicht in de buurt was, is het er nog niet van gekomen.                           Dit jaar ben ik echter vastbesloten om in mei een aantal wijnboeren te bezoeken en te ontdekken, waarom de wijnen uit deze streek zo populair zijn in onze vinotheek.
vigneti-27

Veneto gelegen in het noord oosten van Italië is met name bekend om het tot de verbeelding sprekende Venetië en het Lago di Garda (Gardameer). Het afwisselende landschap van de Veneto strekt zich uit van de Alpen tot aan de Adriatische Zee en omvat bergen, heuvels, meren, rivieren, dalen, vlaktes en kustgebied. Wat veel mensen niet weten is dat op het gebied van de wijn Veneto met ca. 78.000 hectare wijngaard en 8 miljoen hectoliter Italië’s grootste wijnleverancier is en dat hier prachtige kwaliteitswijnen vandaan komen. Wapen

De bekendste wijnen uit Veneto zijn ongetwijfeld de Soave, de Valpolicella, de Bardolino en natuurlijk de Prosecco. In de toekomst zal ik hier zeker nog een keer op in gaan, maar nu wil ik het gaan hebben over de wellicht iets onbekendere DOC Lugana, welke wijnen geproduceerd worden in gebied ten zuiden van het Gardameer met slechts 850 ha wijngaard. Een bekende wijnproducent is hier Azienda Agricola Ottella. Dit wijnhuis, gelegen vlakbij de beroemde vakantieplaats Peschiera del Garda, wordt gerund door de familie Montresor. Hun filosofie is het creëren van wijnen die harmonie, verfijning en elegantie hebben met tonen van fruit, kruidigheid en mineraliteit.

 lugana biancoDe basis witte wijn van Ottella is de Lugana gemaakt van de druif Trebbiano di Lugana. He t is een heerlijk frisse wijn met veel citrusfruit gecombineerd met hints van exotisch fruit. Een uitstekende begeleider van bijvoorbeeld uw risotto met vis.

De grote broer van deze wijn is de Le Creete. Deze ‘rijke’ wijn wordt gedomineerd door tropisch fruit, zonder zijn frisse mineraliteit te verliezen. De wijn is gastronomisch breed inzetbaar: denk daarbij aan bijvoorbeeld smaakvolle visgerechten.

Op het witte wijn vlak is de Molceo, echter de top. Onlangs werd deze wijn door de beroemde Italiaanse wijngids, de Gambero Rosso, voor het tweede achtereenvolgende wijnjaar gewaardeerd Molceomet de hoogste onderscheiding: ‘Tre bicchieri’. De  Molceo wordt gemaakt van laat geoogste druiven en ligt gedurende 1 jaar op kleine eiken houten vaten. De wijn is hierdoor wat ronder en heeft een langere afdronk. Toch blijft de mineraliteit en het citrus- en exotisch fruit duidelijk waarneembaar.

De populairste wijn van Ottella is echter de Rosso Gemei. Een rode wijn gemaakt van Rondinello, Cabernet Sauvignon & Merlot. Het is een bijzonder zachte wijn met veel bosfruit. Heerlijk toegankelijk, maar je proeft wel de kwaliteit in je glas.

camposireso_gross De Campo Sireso is de top op rode wijn gebied. Wederom veel bosfruit, maar nu met wat kruidigheid, zachte tannines en lichte vanille tonen. Heerlijk bij rood vlees of stevige kazen.

Bent u na het lezen van dit stukje nieuwsgierig geworden, kom dan op zondag 17 april a.s. naar onze Voorjaarsproeverij in Restaurant de Wilde Pieters. De familie Montresor heet u dan van harte welkom, want zij presenteren deze middag hun wijnen. Natuurlijk valt er nog veel meer te proeven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met apeldoorn@henribloem.nl.

Lees hier een recent (2 pagina’s groot) artikel uit Decanter Magazine over Ottela

Klik hier om naar de website van Ottella te gaan.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde RV

Wijnkoperij Henri Bloem Apeldoorn

donderdag 3 maart 2011

Henri Bloem voorziet 1499 kinderen van schoon drinkwater - Persbericht

1499 kinderen zijn voorzien van schoon drinkwater dankzij succesvolle lancering klimaat-neutraal geproduceerde wijn.

Op 1 oktober 2010 startte de actie ‘Van Wijn Water Maken’. Per 12 verkochte flessen werd via Cordaid Mensen in Nood een kind in Bangladesh voorzien van schoon drinkwater. Er zijn maar liefst 15.000 flessen van deze wijn verkocht. Deze actie liep t/m 31 december.
De wijnwinkels van Henri Bloem’s wijnkoperij verkopen sinds oktober 2010 voor het eerst in Nederland volledig klimaatneutraal geproduceerde wijn. Het gaat om wijn van het Chileense wijnhuis De Martino.

clip_image002

Volledig klimaatneutraal geproduceerde wijn is een zeldzaamheid. Wijnhuis De Martino is het eerste wijnhuis ter wereld dat hierin is geslaagd. Drie stappen zijn hiervoor noodzakelijk: besparen op energie, duurzaam produceren en wat rest compenseren. En vanaf heden is de wereldprimeur te koop in Nederland – uitsluitend in de 20 winkels en webshop van Henri Bloem’s wijnkoperij. Voor het eerst kan de consument in Nederland klimaatneutrale wijn kopen. Eerder kon dat alleen voor klimaatneutraal getransporteerde wijn.

Bangladesh kampt jaarlijks met grote overstromingen. Klimaatverandering zorgt voor extremere weersomstandigheden en verergert deze rampen. Cordaid Mensen in Nood heeft een uitgebreid programma in Bangladesh op het gebied van voorbereid zijn op rampen en hoe met rampen om te gaan (DRR programma: Disaster Risk Reduction). Van iedere 12 flessen wijn ging 3,47 euro naar schoon drinkwater voorzieningen voor 100 scholen in het noorden en zuiden van Bangladesh.

De wijn is te koop via http://www.henribloem.nl/

Noot voor de redactie: voor meer informatie belt u met Steven Duintjer, 040-2375271.

Zie verder http://www.cordaidmenseninnood.nl/ en http://www.henribloem.nl/

woensdag 2 maart 2011

Wijn-spijsavond Henri Bloem Zwolle in restaurant 't Pestengasthuys


Inleiding
Na de eerdere uitstekende ervaring van de eerste wijn-spijsavond van beide hoofdrolspelers, waren we zeer genegen om gevolg te geven aan de uitnodiging voor de tweede avond. Beiden vanuit hun eigen vakgebied zeer betrokken bij en gespitst op de gastronomische meerwaarde van mooie combinaties van wijn en spijs. Voor een klant c.q. gast ook een bijzondere meerwaarde om deze betrokkenheid bij de aankoop van wijn of aan tafel te mogen ervaren.

Na de hartelijke ontvangst die ons ten deel viel door het gecombineerde team Bloem-Pestengasthuys in de personen van Co Hartman (Bloem) en Maurice Wennekes en Sonja Kloppers (beide Pestengasthuys), kregen we een verfrissend glas Prosecco als welkom en om de smaak wat te verfrissen.

Amuse 
Voordat het vineuze en culinaire geweld over ons zou losbarsten, werden we nog verrast met een prima op smaak gebrachte amuse van topinamboer, ricotta, garnaaltjes en een topinamboerchipje.

Wijnen en spijzen
Als eerste wijnen kregen we een Lirac Blanc 2009 van Domaine Lafond en een Pinot Gris Grand Cru “Steinert” 2007 van Cave Pfaffenheim in onze glazen.
De Lirac Blanc 2009 (druiven Grenache en Viognier) had een bleekgele kleur,fris geurend naar tropisch fruit zoals meloen en ananas waarbij ook zoete tonen waarneembaar waren. In de smaak troffen we fruit, frisse zuren en een bittertje aan naast een bepaalde stevigheid. De Pinot Gris was meer strogeel en had een fruitige en zoete neus. In de smaak toonde deze zich fruitig met een zoetje, vol en complex met zuren op de achtergrond.
De Lirac Blanc toonde zich overigens als een mooie en enigszins stevige maar frisse wijn.
De keuken serveerde ons als eerste gang een proeverij van drie bereidingen van lever, een noga van ganzenlever, een stukje gebakken eendenlever en een mousse van schelvislever met citroenpareltjes.

Drie bereidingen van lever

Ganzen- en eendenlever zitten laag in het smaakspectrum, m.a.w. geen uitgesproken sterke smaak. Voor schelvislever gaat dit niet op, de smaak hiervan is duidelijk aanwezig. De noga van ganzenlever had een zachte, romige smaak waardoor het filmende (=vette) karakter goed naar voren kwam. Niet uitgesproken maar wel lekker op smaak. De gebakken eendenlever proefde door het bakproces als licht, luchtig en wegsmeltend. Ook deze bereiding had een mooie smaak die langzaam wegebde. De schelvislevermousse was luchtig met een duidelijk aanwezige smaak waarbij de herkomst van vis goed waar te nemen was. Objectief gezien ook goed op smaak maar meer een product voor liefhebbers.

De Lirac Blanc was in de combinatie met de zachte, romige smaak van de ganzenlevernoga te sterk. De lichte en luchtige smaak van de gebakken eendenlever hield ook geen stand bij het iets stevig karakter van de Lirac. Bij de schelvislevermousse was mooi waar te nemen dat deze combinatie niet echt een “marriage” was. De wijn veroorzaakte bij de mousse een metaalachtige smaak zoals dat vaker bij sommige combinaties van vis met witte wijn voorkomt. In dit geval was de metalige smaak goed te neutraliseren met het zuur van de citroenpareltjes.

De Pinot Gris ging in de combinatie met de ganzenlevernoga er ook overheen maar vertoonde toch iets meer balans. Kennelijk gaven de zoete tonen in de wijn de combinatie meer evenwicht. Ook bij de combinatie met de gebakken eendenlever was deze Pinot Gris ietsje te complex. Bij de combinatie met de schelvislevermousse benadrukte de Pinot Gris echter op negatieve wijze de vissmaak van de mousse waardoor deze wel erg nadrukkelijk naar voren kwam.

Na dit smaakvolle begin werden eerst de glazen bijgevuld met wederom twee witte wijnen. Dit keer een Picpoul de Pinet 2010 van Domaine Reine Juliette en een Bourgogne Blanc 2009 van Domaine Tripoz. De wijnen dienden als de te proeven begeleiders van de proeverij van drie bereidingen van coquilles als tartaar, gebakken en “en papillotte”.

De Picpoul was gestoken in een bleekgeel jasje. In de geur konden we frisfruitige tonen zoals citrusvruchten opsnuiven met daarbij ook wat zoete fruittonen. We proefden een frisse aanzet, waarna frisse zuren en fruit een rol begonnen te spelen. In de finale constateerden we dat de zuren lang naijlden. De Bourgogne Blanc had een ietsje meer tint in de kleur, richting strogeel. In de smaak breed, toast, frisse zuren maar ook mild. Ook deze wijn bleef lang hangen.

Drie bereidingen van coquilles

De tartaar van coquilles, aangemaakt met stukjes Granny Smith, had een voor coquilles kenmerkende delicate smaak. Opvallend was dat de frisse en toch ook duidelijke smaak van de Granny weg gevallen was en door de coquille kennelijk geneutraliseerd werd. Gecombineerd met de Picpoul bleken de frisse en aanwezige zuren hiervan te veel voor de tartaar. Gecombineerd met de gebakken coquille, met een lekkere “gebakken” en iets zoete smaak, ging de Picpoul onder het smaakgehalte van de coquille door. De coquille “en papillotte”bereid had een mooie en iets “stevige” smaak. Ondanks dit laatste, schoot de Picpoul over de smaak van de coquille heen.
De Bourgogne Blanc had door zijn bredere smaak een betere overeenkomst met het smaakprofiel van de coquilletartaar. Ook bij de gebakken coquille bleek deze, mede door het iets geroosterde karakter van de Bourgogne, meer in lijn te liggen. De combinatie met de coquille en papillotte was door de wat “stevige” smaak van de coquille en het smaakprofiel van de Bourgogne, de meest geschikte combinatie hoewel de match niet volledig was.

Na dit tussengerecht werd het tijd om ons voor te bereiden op de pièce de résistance. Daartoe werd niet alleen van soort wijn gewisseld maar ook van kleur. In de glazen kregen we een Coteaux de Libron Pinot Noir 2009, Domaine La Colombette en een Argentijnse Mendoza Valley Cabernet Sauvignon Reserve 2009 van Pascual Toso.

De Pinot Noir was aardbeienrood van kleur met een zoetfruitige neus waarin het zomerfruit ruim aanwezig was. In de smaak was deze lichtfruitig met zuren. Ook proefden we lichte tannines maar de wijn toonde zich verder erg soepel De Pinot Noir uit het zuiden van Frankrijk, de Languedoc om wat preciezer te zijn, had een heel ander smaakprofiel dan zijn broer uit de Bourgogne. De laatste is meer bekend om zijn wat dierlijke geuren (stallucht) en heeft niet echt tonen van zomerfruit in zich. De Cabernet Sauvignon daarentegen had een paars tenue en een neus waarin fruit, kruiden, vanille en cassis aanwezig waren. In de smaak ontdekten we elementen die we kunnen typeren als fruitig, vol, stevig, tannines en iets romige tonen.

Om de uitdaging aan te gaan werd ons een proeverij van drie bereidingen van het Black Angusrund voorgezet. Op het bord van links naar rechts een ravioli gevuld met ossenstaart met daarom heen eigen jus, een drietal tranches flanksteak (vang in Nederland of bavette in Frankrijk) rosé gebakken en een stukje sucade op een bedje van oerhollandse hutspot.

Drie bereidingen van Black Angus rund

In de combinatie van de Pinot Noir met de ravioli gevuld met ossenstaart, werden we aangenaam verrast door de mooie smaakovereenkomst! Een mooie samensmelting van smaken waarin zowel wijn als spijs volledig tot hun recht kwamen. Verrassend omdat de Pinot Noir zich niet toonde als een wijn met een volle en iets stevige smaak. Nauwelijks bekomen van de eerste verrassing, bleek het samengaan van de Pinot Noir met de flanksteak eveneens een goede match op te leveren. De zachte en malse structuur en de naturel bereiding hiervan en het karakter van de Pinot Noir droegen kennelijk bij aan het succes van deze combinatie. Driemaal een match zou scheepsrecht zijn maar in de strijd met de sucade liep de wijn tegen zijn eigen grens aan omdat de sucade erg smaakvol en een redelijke “bite” qua smaak had.
De Cabernet Sauvignon Reserve was in alle drie de combinaties de bovenliggende partij. Zijn volheid en stevigheid waren van een hogere orde dan die van de drie vleesbereidingen, ondanks hun zeer smaakvolle bereidingen.

Maar niet alleen het venijn zit in de staart. Dit keer ook een onverwachte, onbedoelde en zeer aangename verrassing! De hutspot leverde in het samengaan met de Cabernet een prachtige combinatie op! De oerhollandse en klassieke hutspot in een aangename marriage met de Argentijnse Cabernet. Een Nederlands-Argentijnse combinatie was reeds eerder succesvol zoals onze kroonprins zal kunnen bevestigen! Hier was sprake van een mooi samensmelten van de zeer smaakvol bereide hutspot met de volle, stevige Argentijn.

Veel tijd echter kregen we niet om hier in alle rust over na te denken, want de glazen dienden wederom gevuld te worden. In dit geval voor het dessert met in het eerste glas een Riesling Auslese Saar 2005 van Weingut Reinert, Wiltinger Schlangengraben. Het tweede glas werd gevuld met een Australische Late Harvest Muscat 2009 van Brown Brothers Estate uit Victoria.

De Riesling had een bleek-strogele kleur. Onze reukcellen werden aangenaam geprikkeld door zoete geuren van honing en nectar en geuren van een groen appeltje. De Muscat had een bleekgele kleur. In de neus zoete geuren waarin honing en nectar licht aanwezig waren naast tonen van fruit. In de smaak lichtzoet fruit.
Als finale van het diner een proeverij van drie bereidingen van kokos, een râpage (bavarois), een sorbet en een makaron.

De Riesling had door zijn zoete smaakimpressie een mooie match met de zachtzoete maar ook frisse smaak van de kokosbavarois. De kokossmaak was niet overheersend maar zeer verfijnd. De sorbet daarentegen had een lager smaakgehalte dan de Riesling die ook te complex was voor de sorbet. Ook het surplus aan zoet maakte de strijd ongelijk. De gebakken, smaakvolle makaron had het minder moeilijk met de Riesling maar ook hier was het zoete van de Riesling iets overheersend. De Muscat vormde een redelijke combinatie met de bavarois maar miste het laatste stuk door te weinig zoet. De sorbet werd ook hier door de Muscat op achterstand gezet door zijn lagere smaakgehalte. In het geval van de makaron bleek de Muscat te weinig zoet te hebben om hier een match te kunnen maken.

Ook deze tweede wijn-spijsavond was een groot succes. Mede door de gepassioneerdheid waarmee zowel Co Hartman als Maurice Wennekes, Sonja Kloppers en last but not least, chef Paul Stegeman, wijn en spijs benaderen. Hiermee is wederom aangetoond dat wijn en spijs, met name binnen een restaurant, geen op zich zelf staande elementen zijn maar een bijzondere meerwaarde hebben als geheel. Goede en weloverwogen keuzes in wijn en spijs leiden tot gastronomische hoogtepunten en memorabele avonden. Een derde wijn-spijsavond is wat mij betreft geen discussie meer maar meer een stap naar een lange en waardevolle traditie die in stand moet worden gehouden.

Peter de Winter (gastschrijver).

collage1

Klik hier voor de website van het Pestengasthuys

vrijdag 25 februari 2011

Toonaangevend in Spanje: Ribera del Duero


Finca Blanquera Onlangs proefde ik een wijn waarvan ik zo onder de indruk was, dat ik dacht daar moet ik volgende keer over schrijven. Het gaat om de 2006 Finca la Blanquera uit Ribera del Duero (Spanje). Deze wijn is het paradepaardje van Bodegas y Viñedos Monteabellón en is een eerbetoon aan grootvader Fabian, die zijn passie voor wijn zo goed over wist te brengen aan kinderen en kleinkinderen. De Tempranillo druiven komen van de beste wijngaard van Monteabellón, die met een rotsachtige bodem van kalksteen. De wijn heeft een dieprode kleur en in de geur tonen van zwarte bessen confiture, kruiden en toast. Het is een volle, vlezige wijn, maar wel heerlijk zacht, mondvullend en natuurlijk een eindeloze afdronk!
De Finca la Blanquera (€ 45,95 per fles) kan zich momenteel al meten met de grote jongens uit Spanje. Volgens een Amerikaanse wijntijdschrift deelt deze wijn de vijfde positie met de cultwijn Vega Sicilia Unico. Wat mij betreft een topprestatie van dit jonge wijnbedrijf. Zij hebben echter nog veel meer moois te bieden dan deze wijnexplosie.
MONTEABELLON_BODEGA VINAS_(3)

Het Ribera del Duero wijngebied ligt ten noorden van Madrid en is de laatste jaren het snelst ontwikkelde wijnbouwgebied van Spanje. De wijnen uit deze streek worden overwegend gemaakt van de Tempranillo druif, welke ter plaatse ook wel de Tinto Fino of Tinto del Pais genoemd. Wie momenteel in Spanje een restaurant bezoekt zal op de wijnkaart altijd wijnen uit deze streek vermeld zien staan. Daar waar vroeger Rioja toonaangevend was heeft Ribera del Duero langzamerhand deze plek overgenomen.
Bodegas y Viñedos Monteabellón is een nog vrij jong wijnbedrijf. Tot het jaar 2000 verkochten zij namelijk hun druiven aan de coöperatie. Vanaf 2000 heeft Monteabellón de stap gemaakt naar zelfstandige vinificatie en botteling van de druiven van haar 50 hectaren wijngaarden onder hun eigen naam. Deze bodega uit Nava de Roa is dan ook voorzien van de modernste technologieën op wijngebied.
monteabello¦ün_5meses De basiswijn van Monteabellon (€6,95) is de Roble. Deze wijn heeft 5 maanden op vat gelegen en is een volle, maar wel toegankelijke wijn. Heerlijk zo ’s avonds met een lekker stukje kaas. Voor mensen die van wijnen houden die barstens vol donker fruit zitten en een vleugje vanille lekker vinden zou dit de ideale huiswijn kunnen zijn.
monteabello¦ün_14meses

Een stapje hoger is de Crianza. Deze wijn heeft maar liefst 14 maanden op Frans/Amerikaans eiken gelegen en dat proef je. Wat een prachtige, stevige volle kruidige smaak van kersen, mokka en vanille. Ik weet nu wat ik bij mijn lamsbout met tijm en knoflook ga schenken...

monteabello¦ün_24meses Net onder de eerder genoemde Finca la Blanquera zit de Reserva. Deze wijn heeft zelfs 24 maanden op eiken houten vaten gelegen. In de smaak proef je tonen van zondoorstoofd fruit, tabak en wederom vanille. Gecombineerd met de zijdezachte tannines is dit een ideale begeleider van uw ossenhaas.
De Finca la Blanquera zorgde er voor dat ik Spanje opnieuw ben gaan ontdekken. Wat een prachtige wijnen worden er in de Ribera del Duero streek gemaakt. Bodegas y Viñedos Monteabellón is hiervan een uitstekend voorbeeld. Stuk voor stuk topwijnen met een uitstekende prijs/kwaliteit!

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde RV

 Henri Bloem Apeldoorn

Link naar de website van Monteabellon

Klik op een fles en u komt direct bij deze wijn in onze webshop.

woensdag 23 februari 2011

BOURGOGNE 2009 DE PERFECTE HARMONIE?

Bourgogne 2009

Klassieke Chardonnay en superfruitige harmonieuze Pinot Noir

vlnr: Ernst ten Haaf (Leiden), Mw. en Hr. Grivot en Tjitse Mollem (Den Haag)DSC_4440 
Begin februari gingen we, vinologen van Henri Bloem, met de zwaarste delegatie ooit naar de Bourgogne. Met maar liefst 10 wijnkopers hebben we gedurende ruim een week al onze producenten bezocht en ook veel nieuwe producenten een bezoek gebracht. Gedurende deze week zijn een kleine 1500 wijnen voor de 2de keer geproefd en zoals u misschien al had vernomen van de internationale pers; oogst 2009 is in de Bourgogne spectaculair groot en zeer mooi.
DSC_4488 
We voeren op dit moment de laatste onderhandelingen en binnenkort zullen we onze selectie in de voorverkoop aanbieden. Voor u, als Bourgogneliefhebber, is dat het moment om met ons mee in te kopen tegen de laagst mogelijke prijzen. Eén advies kunnen we u als ‘tip van de sluier’ al vast geven. Hoogstwaarschijnlijk zult u het niet nog een keer meemaken dat zo’n geweldig jaar u, door ons, tegen zulke gunstige prijzen wordt aangeboden.
DSC_4515Mits vroeg geoogst hebben de beste producenten een zeer klassieke Chardonnay gemaakt. Wijnen met elegantie, fraicheur en mineraliteit. Deze witte wijnen presenteren zich zeer energiek, expressief en er is veel definitie in te vinden. De intensiteit van de wijnen geeft voor dit jaar een enorm mooie terroir-expressie, dus très Bourgogne.
Wijnen gemaakt van de Pinot Noir, geselecteerd bij de beste producenten, bezitten kleur, hebben veel en zeer aantrekkelijk kernachtig rood fruit in hun geur. Het fruit komt nadrukkelijk terug in de harmonieuze smaak, die een enorme concentratie en voldoende fraicheur bezit. De ronde zachte tannines geven de wijn in hun jeugd uitzonderlijke rondeur en souplesse, maar garanderen een enorme rijpingspotentie.
 vlnr: Tjitse Mollema (Den Haag), Edwin Verburg (Utrecht) en Michel GrosPatrice Rion laat Tjitse (Den Haag) en Ernst (Leiden) een vatmonster proeven.

Houdt u onze website: http://www.henribloem.nl/ in de gaten, zodra onze Voorverkoop Bourgogne 2009 hierop verschijnt kunt u dit topmateriaal meteen bestellen. Ook kunt u op onze site aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Bekijk hier de volledige fotoserie van Bourgogne 2009:

dinsdag 25 januari 2011

Puglia, Primitivo & Negroamaro

Twee maanden geleden zijn wij gestart met het importeren van de wijnen van wijnhuis Schola Scarmenti uit Puglia. Inmiddels kunnen we wel spreken van één van de grootste wijnintroducties ooit van Henri Bloem in Nederland. Zelden verkochten wij in zo’n korte periode zo veel wijnen van één wijnhuis. Maar wat maakt deze wijnen nu eigenlijk zo populair… Tijd om hier eens op in te gaan.
clip_image002
Puglia, een gebied met een kustlijn van bijna 400 km en gelegen in de hak van Italië, is onder de Nederlanders een minder bekende Italiaanse streek. Toch zijn ze beroemd om hun producten zoals olijfolie, verse vis en andere zeevruchten. Inmiddels kan hier echter ook wijn aan toegevoegd worden. De regio heeft zich in de afgelopen 10 jaar namelijk enorm ontwikkeld. Vroeger werden hier met name bulkwijnen gemaakt, tegenwoordig is de kwaliteit echter enorm toegenomen
clip_image004
De naam Puglia is afkomstig van het Latijnse apluvia, wat gebrek aan regen betekent. Het is dan ook erg warm in deze omgeving. Vele internationale druiven voelen zich niet goed onder deze omstandigheden. Gecombineerd met de krijtgronden komen de Negroamaro en de Primitivo druif echter wel goed tot hun recht. Van de Negroamaro druif worden wijnen gemaakt die meestal een zeer diepe, bijna zwarte kleur (negro) hebben. Daarnaast hebben ze in de afdronk een aangenaam bittertje (amaro) die perfect de zwoele fruitigheid compenseert. De Primitivo, in Californië ook wel de Zinfandel genoemd, brengt elegante, soepele en intens smakende wijnen voort met veelal hints van mokka, chocolade en kruidigheid.

Schola SarmentiHet wijnhuis Schola Sarmenti ligt op het schiereiland Salento, waar de beste wijnen vandaan komen. Het wijnhuis maakt een uitgebreide serie Primitivo’s en Negroamaro’s variërend van soepele, toegankelijke, weelderige huiswijnen tot echte krachtpatsers.

Zo is de Critèra een wijn gemaakt van 100% Primitivo. In november/december heeft de Apeldoornse Brasserie Martins hun klanten kennis laten maken met deze wijn. De reacties waren zeer positief. De mokka en chocolade hints hebben het Apeldoornse publiek bijzonder verrast. Toch vind ik dat ook de Roccamora niet onbenoemd mag blijven. Fruit, heel veel geconcentreerd rijp fruit dat is het eerste wat me te binnen schiet als ik aan deze 100% Negroamaro wijn denk.

Als topper noem ik de Nerio, een wijn gemaakt van 80% Negroamaro, 20% Malvasia Nera en 6 maanden gerijpt op Frans eiken. In de neus intrigerend fruit, zwoelheid en kruiden. In de smaak proef je heerlijk overrijp fruit begeleid door zachte tannines. Echt een wijn om van te genieten bij een mooi stoofgerecht met rode kool, aardappelpuree en natuurlijk stoofpeertjes… heerlijk! En om u helemaal over de streep te krijgen is deze kanjer tot en met zaterdag 5 februari in de aanbieding bij ons, slechts € 8,95 per fles bij een dozijn!

Hier kunt u de Nerio direct bestellen.

Na het proeven van de wijnen van Schola Sarmenti ben ook ik onder de indruk geraakt. Zwoelheid, kruidigheid en kwaliteit, woorden die je bij iedere wijn van dit wijnhuis kan noemen. Mijn advies voor 2011 is dan ook “Geniet eens van een wijn uit Puglia, u zult versteld staan”.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde, RV Henri Bloem Apeldoorn

clip_image002[7]

Klik hier voor de website van Schola Sarmenti
Klik hier om naar de webshop te gaan
Klik hier voor een ouder artikel over de Nerio op dit blog

zondag 16 januari 2011

Yoga voor wijnliefhebbers?

Onderstaand filmpje troffen wij op youtube en willen wij u niet onthouden. Twee aangename zaken gecombineerd…

Bron:http://www.haroldsplanet.com