vrijdag 25 februari 2011

Toonaangevend in Spanje: Ribera del Duero


Finca Blanquera Onlangs proefde ik een wijn waarvan ik zo onder de indruk was, dat ik dacht daar moet ik volgende keer over schrijven. Het gaat om de 2006 Finca la Blanquera uit Ribera del Duero (Spanje). Deze wijn is het paradepaardje van Bodegas y Viñedos Monteabellón en is een eerbetoon aan grootvader Fabian, die zijn passie voor wijn zo goed over wist te brengen aan kinderen en kleinkinderen. De Tempranillo druiven komen van de beste wijngaard van Monteabellón, die met een rotsachtige bodem van kalksteen. De wijn heeft een dieprode kleur en in de geur tonen van zwarte bessen confiture, kruiden en toast. Het is een volle, vlezige wijn, maar wel heerlijk zacht, mondvullend en natuurlijk een eindeloze afdronk!
De Finca la Blanquera (€ 45,95 per fles) kan zich momenteel al meten met de grote jongens uit Spanje. Volgens een Amerikaanse wijntijdschrift deelt deze wijn de vijfde positie met de cultwijn Vega Sicilia Unico. Wat mij betreft een topprestatie van dit jonge wijnbedrijf. Zij hebben echter nog veel meer moois te bieden dan deze wijnexplosie.
MONTEABELLON_BODEGA VINAS_(3)

Het Ribera del Duero wijngebied ligt ten noorden van Madrid en is de laatste jaren het snelst ontwikkelde wijnbouwgebied van Spanje. De wijnen uit deze streek worden overwegend gemaakt van de Tempranillo druif, welke ter plaatse ook wel de Tinto Fino of Tinto del Pais genoemd. Wie momenteel in Spanje een restaurant bezoekt zal op de wijnkaart altijd wijnen uit deze streek vermeld zien staan. Daar waar vroeger Rioja toonaangevend was heeft Ribera del Duero langzamerhand deze plek overgenomen.
Bodegas y Viñedos Monteabellón is een nog vrij jong wijnbedrijf. Tot het jaar 2000 verkochten zij namelijk hun druiven aan de coöperatie. Vanaf 2000 heeft Monteabellón de stap gemaakt naar zelfstandige vinificatie en botteling van de druiven van haar 50 hectaren wijngaarden onder hun eigen naam. Deze bodega uit Nava de Roa is dan ook voorzien van de modernste technologieën op wijngebied.
monteabello¦ün_5meses De basiswijn van Monteabellon (€6,95) is de Roble. Deze wijn heeft 5 maanden op vat gelegen en is een volle, maar wel toegankelijke wijn. Heerlijk zo ’s avonds met een lekker stukje kaas. Voor mensen die van wijnen houden die barstens vol donker fruit zitten en een vleugje vanille lekker vinden zou dit de ideale huiswijn kunnen zijn.
monteabello¦ün_14meses

Een stapje hoger is de Crianza. Deze wijn heeft maar liefst 14 maanden op Frans/Amerikaans eiken gelegen en dat proef je. Wat een prachtige, stevige volle kruidige smaak van kersen, mokka en vanille. Ik weet nu wat ik bij mijn lamsbout met tijm en knoflook ga schenken...

monteabello¦ün_24meses Net onder de eerder genoemde Finca la Blanquera zit de Reserva. Deze wijn heeft zelfs 24 maanden op eiken houten vaten gelegen. In de smaak proef je tonen van zondoorstoofd fruit, tabak en wederom vanille. Gecombineerd met de zijdezachte tannines is dit een ideale begeleider van uw ossenhaas.
De Finca la Blanquera zorgde er voor dat ik Spanje opnieuw ben gaan ontdekken. Wat een prachtige wijnen worden er in de Ribera del Duero streek gemaakt. Bodegas y Viñedos Monteabellón is hiervan een uitstekend voorbeeld. Stuk voor stuk topwijnen met een uitstekende prijs/kwaliteit!

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde RV

 Henri Bloem Apeldoorn

Link naar de website van Monteabellon

Klik op een fles en u komt direct bij deze wijn in onze webshop.

woensdag 23 februari 2011

BOURGOGNE 2009 DE PERFECTE HARMONIE?

Bourgogne 2009

Klassieke Chardonnay en superfruitige harmonieuze Pinot Noir

vlnr: Ernst ten Haaf (Leiden), Mw. en Hr. Grivot en Tjitse Mollem (Den Haag)DSC_4440 
Begin februari gingen we, vinologen van Henri Bloem, met de zwaarste delegatie ooit naar de Bourgogne. Met maar liefst 10 wijnkopers hebben we gedurende ruim een week al onze producenten bezocht en ook veel nieuwe producenten een bezoek gebracht. Gedurende deze week zijn een kleine 1500 wijnen voor de 2de keer geproefd en zoals u misschien al had vernomen van de internationale pers; oogst 2009 is in de Bourgogne spectaculair groot en zeer mooi.
DSC_4488 
We voeren op dit moment de laatste onderhandelingen en binnenkort zullen we onze selectie in de voorverkoop aanbieden. Voor u, als Bourgogneliefhebber, is dat het moment om met ons mee in te kopen tegen de laagst mogelijke prijzen. Eén advies kunnen we u als ‘tip van de sluier’ al vast geven. Hoogstwaarschijnlijk zult u het niet nog een keer meemaken dat zo’n geweldig jaar u, door ons, tegen zulke gunstige prijzen wordt aangeboden.
DSC_4515Mits vroeg geoogst hebben de beste producenten een zeer klassieke Chardonnay gemaakt. Wijnen met elegantie, fraicheur en mineraliteit. Deze witte wijnen presenteren zich zeer energiek, expressief en er is veel definitie in te vinden. De intensiteit van de wijnen geeft voor dit jaar een enorm mooie terroir-expressie, dus très Bourgogne.
Wijnen gemaakt van de Pinot Noir, geselecteerd bij de beste producenten, bezitten kleur, hebben veel en zeer aantrekkelijk kernachtig rood fruit in hun geur. Het fruit komt nadrukkelijk terug in de harmonieuze smaak, die een enorme concentratie en voldoende fraicheur bezit. De ronde zachte tannines geven de wijn in hun jeugd uitzonderlijke rondeur en souplesse, maar garanderen een enorme rijpingspotentie.
 vlnr: Tjitse Mollema (Den Haag), Edwin Verburg (Utrecht) en Michel GrosPatrice Rion laat Tjitse (Den Haag) en Ernst (Leiden) een vatmonster proeven.

Houdt u onze website: http://www.henribloem.nl/ in de gaten, zodra onze Voorverkoop Bourgogne 2009 hierop verschijnt kunt u dit topmateriaal meteen bestellen. Ook kunt u op onze site aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Bekijk hier de volledige fotoserie van Bourgogne 2009:

dinsdag 25 januari 2011

Puglia, Primitivo & Negroamaro

Twee maanden geleden zijn wij gestart met het importeren van de wijnen van wijnhuis Schola Scarmenti uit Puglia. Inmiddels kunnen we wel spreken van één van de grootste wijnintroducties ooit van Henri Bloem in Nederland. Zelden verkochten wij in zo’n korte periode zo veel wijnen van één wijnhuis. Maar wat maakt deze wijnen nu eigenlijk zo populair… Tijd om hier eens op in te gaan.
clip_image002
Puglia, een gebied met een kustlijn van bijna 400 km en gelegen in de hak van Italië, is onder de Nederlanders een minder bekende Italiaanse streek. Toch zijn ze beroemd om hun producten zoals olijfolie, verse vis en andere zeevruchten. Inmiddels kan hier echter ook wijn aan toegevoegd worden. De regio heeft zich in de afgelopen 10 jaar namelijk enorm ontwikkeld. Vroeger werden hier met name bulkwijnen gemaakt, tegenwoordig is de kwaliteit echter enorm toegenomen
clip_image004
De naam Puglia is afkomstig van het Latijnse apluvia, wat gebrek aan regen betekent. Het is dan ook erg warm in deze omgeving. Vele internationale druiven voelen zich niet goed onder deze omstandigheden. Gecombineerd met de krijtgronden komen de Negroamaro en de Primitivo druif echter wel goed tot hun recht. Van de Negroamaro druif worden wijnen gemaakt die meestal een zeer diepe, bijna zwarte kleur (negro) hebben. Daarnaast hebben ze in de afdronk een aangenaam bittertje (amaro) die perfect de zwoele fruitigheid compenseert. De Primitivo, in Californië ook wel de Zinfandel genoemd, brengt elegante, soepele en intens smakende wijnen voort met veelal hints van mokka, chocolade en kruidigheid.

Schola SarmentiHet wijnhuis Schola Sarmenti ligt op het schiereiland Salento, waar de beste wijnen vandaan komen. Het wijnhuis maakt een uitgebreide serie Primitivo’s en Negroamaro’s variërend van soepele, toegankelijke, weelderige huiswijnen tot echte krachtpatsers.

Zo is de Critèra een wijn gemaakt van 100% Primitivo. In november/december heeft de Apeldoornse Brasserie Martins hun klanten kennis laten maken met deze wijn. De reacties waren zeer positief. De mokka en chocolade hints hebben het Apeldoornse publiek bijzonder verrast. Toch vind ik dat ook de Roccamora niet onbenoemd mag blijven. Fruit, heel veel geconcentreerd rijp fruit dat is het eerste wat me te binnen schiet als ik aan deze 100% Negroamaro wijn denk.

Als topper noem ik de Nerio, een wijn gemaakt van 80% Negroamaro, 20% Malvasia Nera en 6 maanden gerijpt op Frans eiken. In de neus intrigerend fruit, zwoelheid en kruiden. In de smaak proef je heerlijk overrijp fruit begeleid door zachte tannines. Echt een wijn om van te genieten bij een mooi stoofgerecht met rode kool, aardappelpuree en natuurlijk stoofpeertjes… heerlijk! En om u helemaal over de streep te krijgen is deze kanjer tot en met zaterdag 5 februari in de aanbieding bij ons, slechts € 8,95 per fles bij een dozijn!

Hier kunt u de Nerio direct bestellen.

Na het proeven van de wijnen van Schola Sarmenti ben ook ik onder de indruk geraakt. Zwoelheid, kruidigheid en kwaliteit, woorden die je bij iedere wijn van dit wijnhuis kan noemen. Mijn advies voor 2011 is dan ook “Geniet eens van een wijn uit Puglia, u zult versteld staan”.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde, RV Henri Bloem Apeldoorn

clip_image002[7]

Klik hier voor de website van Schola Sarmenti
Klik hier om naar de webshop te gaan
Klik hier voor een ouder artikel over de Nerio op dit blog

zondag 16 januari 2011

Yoga voor wijnliefhebbers?

Onderstaand filmpje troffen wij op youtube en willen wij u niet onthouden. Twee aangename zaken gecombineerd…

Bron:http://www.haroldsplanet.com

maandag 13 december 2010

HENRI BLOEM VOORZIET AL MEER DAN 1000 KINDEREN VAN SCHOON DRINKWATER

DSC01138In de wijnwinkels van Henri Bloem’s Wijnkoperij is nu voor het eerst in Nederland volledig klimaatneutraal geproduceerde wijn te koop. Het gaat om wijn van het Chileense wijnhuis De Martino. Bij aankoop van deze wijn gaat een deel van de opbrengst naar Cordaid Mensen in Nood. Met het geld worden op 100 scholen in Bangladesh voorzieningen voor schoon drinkwater aangelegd. Bij elke 12 flessen kan een kind van schoon drinkwater worden voorzien.

Wijnkoperij Henri Bloem startte 1 oktober met de actie ‘Van Wijn Water Maken’ en heeft nu al 12000 flessen van deze wijn verkocht en de teller loopt nog. De actie duurt t/m 31 december.

lg_image_8_4856 lg_image_8_4857 Volledig klimaatneutraal geproduceerde wijn is een zeldzaamheid. Wijnhuis De Martino is het eerste wijnhuis ter wereld dat hierin is geslaagd. Drie stappen zijn hiervoor noodzakelijk: besparen op energie, duurzaam produceren en wat rest compenseren. En vanaf heden is de wereldprimeur te koop in Nederland – uitsluitend in de 20 winkels en webshop van Henri Bloem’s wijnkoperij. Voor het eerst kan de consument in Nederland klimaatneutrale wijn kopen. Eerder kon dat alleen voor klimaatneutraal getransporteerde wijn.

Bangladesh kampt jaarlijks met grote overstromingen. Klimaatverandering zorgt voor extremere weersomstandigheden en verergert deze rampen. Cordaid Mensen in Nood heeft een uitgebreid programma in Bangladesh op het gebied van voorbereid zijn op rampen en hoe met rampen om te gaan (DRR programma: Disaster Risk Reduction). Van iedere 12 flessen wijn gaat 3,47 euro naar schoon drinkwater voorzieningen voor 100 scholen in het noorden en zuiden van Bangladesh.  image

De wijn is te koop via www.henribloem.nl

Noot voor de redactie: voor meer informatie belt u met Steven Duintjer: 040-2375271

Zie verder www.cordaidmenseninnood.nl   www.henribloem.nl www.demartino.cl

DSC01078 

Foto met de heren van den Berg en Verburg van Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht voor de wijnen van De Martino's 347 serie.

maandag 29 november 2010

GELAUWERDE VAKMENSEN

Bron: Amstelveens Nieuwsblad

Het was een unieke week op de Amsterdamseweg in Amstelveen. Bakker Elzo Prenger, slager Stronkhorst en slijter Henri Bloem werden alle drie onderscheiden met Nederlandse vakprijzen op hun eigen gebied.

image vlnr de vak mannen Cees Bal van Elzo Prenger, Peter Bruijgom van Wijnkoperij Henri Bloem en Coert Stronkhorst van keurslager Stronkhorst. Foto: Henry Neeter

Bij slager Stronkhorst was het zowaar vier keer raak met zijn honingworst, pastrami en gerookte ossenworst, terwijl de rookworst nog een goudkeur vermelding erbij kreeg. Al die producten worden volgens eigen receptuur in het eigen bedrijf gemaakt waarbij – en dat is heel belangrijk voor de kwaliteit – uitsluitend vlees uit de eigen regio wordt gebruikt. “Het is de vakman slager die direct contact heeft met de kwaliteitsboer die er samen voor zorgen dat de consument het lekkerste stukje vlees op zijn bord krijgt.” Daarnaast is de Keurslager organisatie dit jaar uitgekozen tot beste winkelketen in de foodsector, dus voorlopig lopen ze bij Stronkhorst met zeer blije gezichten rond.

Datzelfde geldt voor bakker Elzo Prenger die in één week twee maal werd onderscheiden. De eerste prijs voor zijn appelkoos taart van zelfgemaakt recept en de tweede prijs voor de brokspeculaas. “Ook ik gebruik recepten die die door de jaren heen steeds zijn veranderd en bijgeschaafd tot je de fijnste smaak hebt gekregen. Datzelfde recept wordt in het gehele assortiment speculaas producten verwerkt dat in de eigen bakkerij wordt gemaakt, zodat die prijs eigenlijk geldt voor alle producten.”

Bij de derde winkel op rij is het langzamerhand een traditie geworden om tot de top te worden gerekend. Voor de vierde keer is de keten van Henri Bloem winkels verkozen door de Wijnalmanak van Cuno van Hoff tot beste wijnspeciaalzaak voor de beste wijnen onder € 5.00. Voor het gehele assortiment won Peter Bruijgom daarnaast nog de tweede prijs in de wedstrijd van de Beste Wijnwinkel van Nederland. “Dat resultaat kunnen we alleen bereiken omdat we zelf ieder jaar op zoek gaan naar de beste wijnen. Zelf maak ik zo'n drie wijnreizen per jaar en bezoek een bepaalde streek. Dat doen mijn collega's ook en op die manier komen we tot de beste resultaten.” In ieder geval kun je als consument deze maanden op dat stukje Amsterdamseweg tussen de molen en het Amsterdamse bos je feestinkopen doen bij een aantal winkeliers die bewezen hebben dat ze tot de beste in hun vak behoren.

Nederlandse Wijnpenning voor Henri Bloem Zwolle en Henri Bloem Tilburg

Onlangs heeft Vinogroep Nederland, de overkoepelende franchise organisatie van Henri Bloem, twee leden voorgedragen voor de Nederlandse Wijnpenning. Deze onderscheiding is een blijk van waardering voor belangrijke verdiensten met een positieve invloed op het product wijn dan wel op de wijnbranche als zodanig en wordt uitgegeven door het Productschap Wijn.

Henri Bloem Zwolle: De heer Jacobus (Co) Franciscus Hartman

Op 14 november jongstleden kreeg Co de penning, met bijbehorende oorkonde uitgereikt door Therèse Boer van restaurant De Librije. Zij doet al 20 jaar zaken met 'Cootje' (zoals Jonnie en Therèse hem noemen) en was zeer vereerd dat zij de penning tijdens de jaarlijkse proeverij van Bloem Zwolle in Librije's Zusje mocht uitreiken. (Zie foto).Co & Therese BoerBDe heer Hartman viert dit jaar zijn 35 jarige bestaan van Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle. Sinds 10 jaar zit hij in het huidige pand aan de Thorbeckegracht.

De heer Hartman is bij de franchiseorganisatie van Henri Bloem verantwoordelijk voor diverse nevenfuncties die ten goede aan de groep komen. Zo is hij als regiospecialist nauw betrokken bij de centrale inkoop van wijn uit Bourgogne en Rhône.

Henri Bloem Tilburg: De heer Marcellius (Marcel) Thomas Kattestaart

Op 7 november jongstleden kreeg Marcel de penning, met bijbehorende oorkonde, uitgereikt door Daria Garofoli, van het gelijknamige wijnhuis uit Marche. Garofoli is al ruim 15 jaar een vaste leverancier van Henri Bloem. Het was Marcel Kattestaart die destijds de wijnen van dit huis bij de groep introduceerde.(Zie foto).

Marcel en Daria GarofoliB De heer Kattestaart is al sinds 1981 verbonden aan Henri Bloem's Wijnkoperijen. Eerst als bedrijfsleider van Henri Bloem Eindhoven en sinds 1997 als eigenaar van Henri Bloem Tilburg.

Hij is met zijn tomeloze inzet en diverse werkzaamheden ten gunste van de groep een voorbeeld voor alle leden van de franchise organisatie Henri Bloem.

Wij feliciteren onze collegae hartelijk met deze mooie waardering voor hun werk de afgelopen jaren.

dinsdag 16 november 2010

Vergeten Wijn met Vergeten Groenten.

Wijn-spijs diner met Château Montus.DSC_4218

Zaterdag 6 november 2010 organiseerde Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht een wijn-spijs avond met de wijnen van Alain Brumont. Aanleiding was h et bezoek van de wijnmaker Karl-Frédéric Reuter van deze befaamde producent uit Zuid-west Frankrijk. Plaats van handeling was Restaurant Aan Tafel in de Nachtegaalstraat.

Het aperitief bestond uit een glas lekkere frisse Gros Manseng/Sauvignon Blanc waarna de amuse geserveerd werd. Een hoog op smaak bereid soepje van pastinaak met kerrie en uitgebakken katenspekjes. Hieronder treft u het menu aan met enkele opmerkingen omtrent de combinatie met de wijn:

  • Gebakken coquille met ham van het Livar varken, quinoa, komkommer, truffel en limoen 

De erbij geserveerde Château Bouscassé blanc (Pacherenc de Vic Bilh sec van met name de Petit Courbu druif) pakte de smaken goed in, de frisheid uit de wijn ging een spannende match aan met de frisheid uit o.a. de komkommer en de limoen.

  • Gestoofde heilbot met gebakken oester, zeekraal, pompoen en gember

Bij dit gerecht was gekozen voor de witte Château Montus (ook Pacherenc de Vic Bilh sec van met name de Petit Courbu druif). Deze wijn, zo wist Karl te vertellen, kan nog makkelijk ca. 8 jaar rijpen maar smaakte nu al prima. Wel toont de houtrijping zich nu iets meer in de aroma’s van de wijn. Het gerecht had duidelijk meer filmende elementen maar was zeker niet te zwaar. Deze match met de wijn was misschien wel de mooiste van de avond. Met name de gebakken oester was superfijn afgewerkt, heerlijk die baksmaak met die zilte ondertoon!

  • Hertenrugfilet met parelgort, pastinaak, schorseneren, stoofpeer en een bitterbal van hertenstoof

DSC_4224Nu was het de beurt aan de rode geweldenaars uit deze streek net ten noorden van de Pyreneeën. Er werden nu twee glazen geserveerd om zo te kunnen v ergelijken. Glas 1 was de 2005 Château Montus (80 % tannat en 20% cabernet sauvignon) en glas 2 de 1995 Château Montus Cuvée Prestige (100 % tannat). Opvallend was de enorme complexiteit van de laatste wijn. Zeer aardse, animale tonen, ook een hint van specerijen als kruidnagel. Nog meer dan voldoende reserve voor nog eens 15 jaar volgens Karl.  Wel combineerde de eerste wijn beter bij het gerecht. Het iets romige fruit van zijn jeugd deed het beter bij de smeuïgheid van de parelgort, dat hiermee een zeer invloedrijk ingrediënt bleek voor het huwelijk met de wijn.  DSC_4235

  • Mandarijnen ijs met ananas, witte chocolade mousse en pistache

Bij het nagerecht was gekozen voor de zoete versie van de Pacherenc du Vic Bilh: de ‘Brumaire’ uit 2007, vernoemd naar de tweede maand van de Franse Republikeinse Kalender. Deze wijn wordt gemaakt van aan de stokken gedroogde druiven, zonder de zgn. ‘edele rotting’ (100 % Petit Manseng, de nobelste van de twee). Ook hier bleek weer hoe belangrijk het spel tussen frisse zuren uit de gerechten en die van de wijn zijn. Het speelse zuur van de mandarijn pakte prachtig de fruitaroma’s van de wijn op en het zoet van de ananas temperde het bitter van de chocola (is niet zo bitter als pure chocola natuurlijk).

DSC_4230 Karl, zo bleek later had zelf nauwelijks tijd om te eten, zo wandelde hij van tafel naar tafel om alle aanwezigen tot in kleinste details (indien gewenst!) uit te leggen hoe deze prachtwijnen worden gemaakt. Dit leidde ook tot een gezellige en informele sfeer. 

DSC_4217B

Gedurende de hele middag waren er al een zestiental wijnen van o.a. Château Montus en Château Bouscassé te proeven geweest in de Utrechtse vestiging. Karl was hierbij aanwezig en zorgde voor de nodige uitleg aan de geïnteresseerden. Tevens waren er vatmonsters van de als groots bestempelde oogst uit 2009 te proeven.

Onze conclusie is dat het bijzonder nuttig is een producent op deze manier kennis te laten maken met de ‘eindverbruiker’ nl. de mensen die van zijn wijnen genieten. Het was genieten met een grote G!

Indien u alle foto’s van deze avond wilt bekijken kunt u op de diavoorstelling hieronder klikken.

Website van Alain Brumont:http://www.brumont.fr/

woensdag 10 november 2010

Henri Bloem Amstelveen op de TV

N.a.v. de prijs van ‘op één na de beste wijnspeciaalzaak van Nederland’,door het vakblad ‘Perswijn’, was op RTV Amstelveen de volgende uitzending te zien:



Uiteraard nog de hartelijke felecitaties voor onze collegae uit Amstelveen!

donderdag 4 november 2010

Château de Chantegrive uitgelicht in Perswijn

In het novembernummer van Perswijn komt onze Château de Chantegrive Cuvée Caroline uit 2007 er erg goed uit:

image

woensdag 3 november 2010

Port en Kaasworkshop bij Henri Bloem Arnhem

Vrijdag 29 oktober 2010 werd bij Wijnkoperij Henri Bloem, Amsterdamseweg 126 in Arnhem een leerzame Port-Kaas Workshop georganiseerd in samenwerking met Mirjam’s Kaashoekje, Weverstraat 2 te Oosterbeek.

Om 20.00 uur druppelden de deelnemers binnen en met ruim 35 personen was de winkel goed gevuld. Bij binnenkomst kreeg een ieder een klein glaasje koude witte port ingeschonken, nl. de Chip Dry van Taylor’s, wat voor velen een openbaring was, zo mooi droog.

clip_image002[8]

Michel van Tooren, eigenaar van de winkel, heette iedereen van harte welkom en ging dieper in op de verschillen tussen de verschillende soorten port, nl.: ruby, tawny, Late Bottled Vintage (LBV), 10 or 20 year old, colheita en vintage. Mirjam van Mirjam’s Kaashoekje had heerlijke bijpassende kazen meegenomen.

Na de uitleg was het tijd om de verschillen ook daadwerkelijk te gaan ervaren en zo kregen de deelnemers de gelegenheid om achtereenvolgens de Taylor’s First Estate Ruby, de Ramos Pinto Tawny, de LBV 2005 van Niepoort en een 10 jaar oude port van Ventozelo te proeven. Als sluitstuk was er een Kopke Colheita 1980 naast een Dow’s Vintage 1980.

clip_image002[6]

Het werd een gezellige, interessante avond en met een boekje met achtergrond-informatie in de hand ging iedereen weer huiswaarts, velen op de fiets.

woensdag 27 oktober 2010

16 Wijnboeren op bezoek bij Henri Bloem

DSC_4065Een flink aantal wijnproducenten neemt de komende tijd de moeite om hun wijnen aan onze klanten te presenteren. Soms is dat in de winkel, maar soms is dat op de grote najaarsproeverijen die verschillende zaken organiseren.

Hieronder volgt een overzicht van welke producent en in welke winkel, of op welke assortimentsproeverij.

Neemt u a.u.b. contact op met de desbetreffende winkel (voor een overzicht en contactgegevens van alle zaken klik hier) indien u hier meer informatie over wilt.

Door op de naam van de producent te klikken, gaat u naar zijn / haar website.

Naam producent Datum Locatie
Weingut Markowitsch vr 29-10 Bussum
(Oostenrijk) vr 29-10 Hart's Amsterdam
  za 30-10 Den Haag
  zo 31-10 Eindhoven
Domaine Montrose vr 29-10 Utrecht
(Zuid-Frankrijk) za 30-10 Arnhem
  zo 31-10 Amersfoort
Domaine La Colombette za 30-10 Leiden
(Zuid-Frankrijk) zo 31-10 Amstelveen
Bodegas Aliaga zo 31-10 Eindhoven
(Navarra, Spanje)    
Garofoli za 6-11 Enschede
(Rosso Conero en Verdicchio, Italië) zo 7-11 Tilburg
Waterford Estate vr 5-11 Den Haag
(Stellenbosch, Zuid-Afrika) za 6-11 Bussum
  zo 7-11 Bloemendaal
Domaine Moulinier do 4-11 Tilburg
(Saint-Chinian, Frankrijk) vr 5-11 Utrecht
  za 6-11 Groningen
  zo 7-11 Leeuwarden
Domaines Alain Brumont vr 5-11 Zwolle
(Madiran, Frankrijk) za 6-11 Utrecht (incl. wijn-spijsdiner!)
(o.a. Château Montus) zo 7-11 Leiden
Rocca di Frassinello vr 12-11 Utrecht
en Castellare za 13-11 Eindhoven
(Chianti Classico en Toscane, Italië) zo 14-11 Hart's Amsterdam
Drappier za 13-11 Amersfoort
(Champagne) zo 14-11 Bussum
Prá za 13-11 Leeuwarden
(Soave, Italië) zo 14-11 Zwolle
Bodegas Monteabellón za 13-11 Den Haag
(Ribera del Duero, Spanje) zo 14-11 Groningen
Fattoria Le Pupille za 13-11 Utrecht
Morellino di Scansano, Italië) zo 14-11 Apeldoorn
Weingut Prechtl zo 14-11 Zwolle
(Oostenrijk)    
Domaine de la Charmoise za 20-11 Leiden
(Loire, Frankrijk) zo 21-11 Arnhem
Ottella za 20-11 Tilburg
(Lugana, Italië) zo 21-11 Arnhem

Voor een volledig overzicht van de grote assortimentsproeverijen vindt u hier (elders in dit blog) meer informatie.

imageEr zit gegarandeerd een wijnboer bij waar u graag eens mee kennis maakt.

Wij wensen u boeiende proef(mid)dagen toe!

Met vriendelijke groet,

Henri Bloem’s Wijnkoperijen.

De herfst in met de wijnen van Fattoria Le Pupille

Op het moment van schrijven is het herfstachtig in Nederland. De temperatuur is flink gedaald en de ene bui volgt de ander op. Deze weersverandering merken wij ook terug in onze vinotheek. Ineens hebben mensen weer aandacht voor volle rode en witte wijnen, terwijl de verkoop van rosé afneemt. Het leek me dan ook een goed idee om een stukje te schrijven over een Toscaans wijnhuis die bekend staat om zijn mooie geconcentreerde volle wijnen: Fattoria Le Pupille.

In Maremma, een wat onbekendere streek in het zuidwesten van Toscane, ligt aan de kust, ten zuiden van de grootste stad Grosetto, het wijnbouwgebied Morellino di Scansano: de thuishaven van Fattoria Le Pupille. Morellino is de plaatselijke benaming voor Sangiovese, dè klassieke Toscaanse druif voor vele beroemde rode wijnen.
 clip_image002
Aan Elisabetta Gepetti (zie foto) is het te danken dat dit wijngebied inmiddels bij vele wijnliefhebbers bekend is. In 1985 nam zij op 20 jarige leeftijd Fattoria Le Pupille over van haar schoonouders. Destijds was het voor vrouwelijke wijnmakers moeilijk om een voet aan de grond te krijgen en daarnaast bestond het bedrijf uit slechts 2 ha. wijngaard. Niet echt de ingrediënten om te groeien naar een top wijndomein. Door haar passie voor wijn, haar doorzettingsvermogen en haar vernieuwingsdrang (zij maakt gebruik van internationale druiven zoals Cabernet Sauvignon en Merlot) is zij er in geslaagd om een wereldwijd beroemd wijndomein neer te zetten. In 2006 werd zij zelfs uitgeroepen tot “wijnmaker van het jaar”door het toonaangevende Duitse tijdschrift “Der Feinschmecker/Weingourmet”.

Haar witte wijn, genaamd Poggio Argentato, is een cuvée van Sauvignon Blanc en Traminer. Het is een sappige frisse wijn vol citrus tonen, die goed combineerd met de Mediterraanse keuken.
De basis rode wijn is de Morellino di Scansano, gemaakt van met name Sangiovese. Het is een gulle volle fruitige wijn zonder houtrijping. De wijn is bedoeld om jong (3 à 4 jaar) te drinken.

Een stapje hoger is de Morellino di Scansano Riserva “Poggio Valente”. In 1996 besloot Elisabetta een mooie oude wijngaard genaamd Poggio Valente te kopen. Zij herplantte de helft van de 12 ha. met Sangiovese. Inmiddels komt uit deze wijngaard haar Reserva: een serieuze wijn met een opvoeding van 15 maanden op “barriques”, waarvan 40% nieuw eiken. Heerlijk zwart confiture fruit en tonen van tabak zorgen voor een lange afdronk… genieten!

clip_image004
Wilt u zich begeven in de top van Italië drink dan de Saffredi. Een “Super Tuscan” gemaakt van Cabernet Sauvignon en Merlot met een rijping op voornamelijk nieuwe eiken vaten gedurende 18 maanden. De wijn is enorm geconcentreerd en smaakt naar rijp zwart fruit met hints van pruimen, kersen en tabak. Vanwege de grote concentratie kan deze wijn gerust vele jaren rijpen. Wilt u hem jong drinken combineer hem dan met een lekker stuk rood vlees, zoals de Biftek Fiorentina.. de Toscaanse variant op de T-bone steak.

Op 14 november a.s. is het wijnhuis Fattoria Le Pupille vertegenwoordigd op de Najaarsproeverij van Henri Bloem Apeldoorn en op 13 november ‘s-middags in de winkel van Bloem Utrecht. Dè kans om de top van Italië te proeven…

Voor meer informatie kunt u mailen naar apeldoorn@henribloem.nl.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde RV

Kijk hier voor de website van Fattoria Le Pupille

Nog meer info over Saffredi in artikel Proefschrift, klik hier.

Wijnproeverij bij Henri Bloem in Utrecht

Zondag 24 oktober j.l. organiseerde Henri Bloem in Utrecht haar grote assortimentsproeverij.

De locatie was de meer dan sfeervolle Nicolaikerk, in het centrum van Utrecht. Op deze gure en herfstige dag was de kerk gezellig vol. Naast een 90-tal heerlijke wijnen, waren er op gastronomisch gebied aangename verrassingen verzorgd door Peek en van Beurden met Rypenaer Kaas, Tutti a Tavola (italiaanse delicatessen) en La Piazzetta (espresso, en paëlla van een spaanse sterrenchef). Hieronder treft u een fotoimpressie van dit evenement.

Een slordige 90 wijnen stonden op de proeftafel met dit jaar als grote winnaar (meest verkocht), onze meest recente aanwinst, een italiaanse wijn uit Puglia:

 lg_image_8_4883

Een meer dan geslaagde middag die naar meer smaakt!
Alle gasten en proevers maar ook alle hulp van vrienden, (ex)collega’s: Bedankt voor jullie komst! Volgend jaar weer.

Met vriendelijke groet,

Inno van den Berg en Edwin Verburg



Door op de foto te klikken kunt u de foto vergroot weergeven.

woensdag 20 oktober 2010

ASSORTIMENTSPROEVERIJEN BIJ HENRI BLOEM

Dat het inmiddels herfst is geworden, kan niemand meer zijn ontgaan. Het seizoen van de wijnproeverijen is voor ons weer aangebroken. Traditiegetrouw bieden veel van onze zaken u de mogelijkheid tijdens deze proeverijen uw (winter)voorraad aan te vullen,  tegen aantrekkelijke prijzen. Bel, mail en schrijf u in!

VoorkantDe volgende winkels hebben een assortimentsproeverij gepland:

Zondag 24 oktober: Utrecht voor info en / of aanmelden: utrecht@henribloem.nl of 030-2331142

Zondag 31 oktober: Amersfoort voor info en / of aanmelden: amersfoort@henribloem.nl of 033-4750621

Zondag 31 oktober: Amstelveen voor info en / of aanmelden: amstelveen@henribloem.nl of 020-6402651

Zondag 31 oktober: Eindhoven voor info en / of aanmelden: eindhoven@henribloem.nl of 040-2448954

Zondag 7 november: Bloemendaal voor info en / of aanmelden: bloemendaal@henribloem.nl of 023-5274477

Zondag 7 november: Leeuwarden voor info en / of aanmelden: leeuwarden@henribloem.nl of 058-2133833

Zondag 7 november: Leiden voor info en / of aanmelden: leiden@henribloem.nl of 071-5121700

Zondag 7 november: Tilburg voor info en / of aanmelden: tilburg@henribloem.nl of 013-5433259

Zondag 14 november: Apeldoorn voor info en / of aanmelden: apeldoorn@henribloem.nl of 055-5221470

Zondag 14 november: Bussum voor info en / of aanmelden: bussum@henribloem.nl of 035-6911245

Zondag 14 november: Groningen voor info en / of aanmelden: groningen@henribloem.nl of 050-5268188

Zondag 14 november: Amsterdam Hart’s Wijnhandel voor info en / of aanmelden: amsterdam@hartswijn.nl of 020-6238350

Zondag 14 november: Zwolle voor info en / of aanmelden: zwolle@henribloem.nl of 038-4217299

Zondag 21 november: Arnhem voor info en / of aanmelden: arnhem@henribloem.nl of 026-4455220