vrijdag 18 maart 2011

Vakantie bij het Gardameer... proef eens wijn uit Lugana!

Al jaren staat een wijnreis naar de wijnstreek Veneto hoog op mijn verlanglijstje, maar ondanks dat ik diverse malen dicht in de buurt was, is het er nog niet van gekomen.                           Dit jaar ben ik echter vastbesloten om in mei een aantal wijnboeren te bezoeken en te ontdekken, waarom de wijnen uit deze streek zo populair zijn in onze vinotheek.
vigneti-27

Veneto gelegen in het noord oosten van Italië is met name bekend om het tot de verbeelding sprekende Venetië en het Lago di Garda (Gardameer). Het afwisselende landschap van de Veneto strekt zich uit van de Alpen tot aan de Adriatische Zee en omvat bergen, heuvels, meren, rivieren, dalen, vlaktes en kustgebied. Wat veel mensen niet weten is dat op het gebied van de wijn Veneto met ca. 78.000 hectare wijngaard en 8 miljoen hectoliter Italië’s grootste wijnleverancier is en dat hier prachtige kwaliteitswijnen vandaan komen. Wapen

De bekendste wijnen uit Veneto zijn ongetwijfeld de Soave, de Valpolicella, de Bardolino en natuurlijk de Prosecco. In de toekomst zal ik hier zeker nog een keer op in gaan, maar nu wil ik het gaan hebben over de wellicht iets onbekendere DOC Lugana, welke wijnen geproduceerd worden in gebied ten zuiden van het Gardameer met slechts 850 ha wijngaard. Een bekende wijnproducent is hier Azienda Agricola Ottella. Dit wijnhuis, gelegen vlakbij de beroemde vakantieplaats Peschiera del Garda, wordt gerund door de familie Montresor. Hun filosofie is het creëren van wijnen die harmonie, verfijning en elegantie hebben met tonen van fruit, kruidigheid en mineraliteit.

 lugana biancoDe basis witte wijn van Ottella is de Lugana gemaakt van de druif Trebbiano di Lugana. He t is een heerlijk frisse wijn met veel citrusfruit gecombineerd met hints van exotisch fruit. Een uitstekende begeleider van bijvoorbeeld uw risotto met vis.

De grote broer van deze wijn is de Le Creete. Deze ‘rijke’ wijn wordt gedomineerd door tropisch fruit, zonder zijn frisse mineraliteit te verliezen. De wijn is gastronomisch breed inzetbaar: denk daarbij aan bijvoorbeeld smaakvolle visgerechten.

Op het witte wijn vlak is de Molceo, echter de top. Onlangs werd deze wijn door de beroemde Italiaanse wijngids, de Gambero Rosso, voor het tweede achtereenvolgende wijnjaar gewaardeerd Molceomet de hoogste onderscheiding: ‘Tre bicchieri’. De  Molceo wordt gemaakt van laat geoogste druiven en ligt gedurende 1 jaar op kleine eiken houten vaten. De wijn is hierdoor wat ronder en heeft een langere afdronk. Toch blijft de mineraliteit en het citrus- en exotisch fruit duidelijk waarneembaar.

De populairste wijn van Ottella is echter de Rosso Gemei. Een rode wijn gemaakt van Rondinello, Cabernet Sauvignon & Merlot. Het is een bijzonder zachte wijn met veel bosfruit. Heerlijk toegankelijk, maar je proeft wel de kwaliteit in je glas.

camposireso_gross De Campo Sireso is de top op rode wijn gebied. Wederom veel bosfruit, maar nu met wat kruidigheid, zachte tannines en lichte vanille tonen. Heerlijk bij rood vlees of stevige kazen.

Bent u na het lezen van dit stukje nieuwsgierig geworden, kom dan op zondag 17 april a.s. naar onze Voorjaarsproeverij in Restaurant de Wilde Pieters. De familie Montresor heet u dan van harte welkom, want zij presenteren deze middag hun wijnen. Natuurlijk valt er nog veel meer te proeven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met apeldoorn@henribloem.nl.

Lees hier een recent (2 pagina’s groot) artikel uit Decanter Magazine over Ottela

Klik hier om naar de website van Ottella te gaan.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde RV

Wijnkoperij Henri Bloem Apeldoorn

donderdag 3 maart 2011

Henri Bloem voorziet 1499 kinderen van schoon drinkwater - Persbericht

1499 kinderen zijn voorzien van schoon drinkwater dankzij succesvolle lancering klimaat-neutraal geproduceerde wijn.

Op 1 oktober 2010 startte de actie ‘Van Wijn Water Maken’. Per 12 verkochte flessen werd via Cordaid Mensen in Nood een kind in Bangladesh voorzien van schoon drinkwater. Er zijn maar liefst 15.000 flessen van deze wijn verkocht. Deze actie liep t/m 31 december.
De wijnwinkels van Henri Bloem’s wijnkoperij verkopen sinds oktober 2010 voor het eerst in Nederland volledig klimaatneutraal geproduceerde wijn. Het gaat om wijn van het Chileense wijnhuis De Martino.

clip_image002

Volledig klimaatneutraal geproduceerde wijn is een zeldzaamheid. Wijnhuis De Martino is het eerste wijnhuis ter wereld dat hierin is geslaagd. Drie stappen zijn hiervoor noodzakelijk: besparen op energie, duurzaam produceren en wat rest compenseren. En vanaf heden is de wereldprimeur te koop in Nederland – uitsluitend in de 20 winkels en webshop van Henri Bloem’s wijnkoperij. Voor het eerst kan de consument in Nederland klimaatneutrale wijn kopen. Eerder kon dat alleen voor klimaatneutraal getransporteerde wijn.

Bangladesh kampt jaarlijks met grote overstromingen. Klimaatverandering zorgt voor extremere weersomstandigheden en verergert deze rampen. Cordaid Mensen in Nood heeft een uitgebreid programma in Bangladesh op het gebied van voorbereid zijn op rampen en hoe met rampen om te gaan (DRR programma: Disaster Risk Reduction). Van iedere 12 flessen wijn ging 3,47 euro naar schoon drinkwater voorzieningen voor 100 scholen in het noorden en zuiden van Bangladesh.

De wijn is te koop via http://www.henribloem.nl/

Noot voor de redactie: voor meer informatie belt u met Steven Duintjer, 040-2375271.

Zie verder http://www.cordaidmenseninnood.nl/ en http://www.henribloem.nl/

woensdag 2 maart 2011

Wijn-spijsavond Henri Bloem Zwolle in restaurant 't Pestengasthuys


Inleiding
Na de eerdere uitstekende ervaring van de eerste wijn-spijsavond van beide hoofdrolspelers, waren we zeer genegen om gevolg te geven aan de uitnodiging voor de tweede avond. Beiden vanuit hun eigen vakgebied zeer betrokken bij en gespitst op de gastronomische meerwaarde van mooie combinaties van wijn en spijs. Voor een klant c.q. gast ook een bijzondere meerwaarde om deze betrokkenheid bij de aankoop van wijn of aan tafel te mogen ervaren.

Na de hartelijke ontvangst die ons ten deel viel door het gecombineerde team Bloem-Pestengasthuys in de personen van Co Hartman (Bloem) en Maurice Wennekes en Sonja Kloppers (beide Pestengasthuys), kregen we een verfrissend glas Prosecco als welkom en om de smaak wat te verfrissen.

Amuse 
Voordat het vineuze en culinaire geweld over ons zou losbarsten, werden we nog verrast met een prima op smaak gebrachte amuse van topinamboer, ricotta, garnaaltjes en een topinamboerchipje.

Wijnen en spijzen
Als eerste wijnen kregen we een Lirac Blanc 2009 van Domaine Lafond en een Pinot Gris Grand Cru “Steinert” 2007 van Cave Pfaffenheim in onze glazen.
De Lirac Blanc 2009 (druiven Grenache en Viognier) had een bleekgele kleur,fris geurend naar tropisch fruit zoals meloen en ananas waarbij ook zoete tonen waarneembaar waren. In de smaak troffen we fruit, frisse zuren en een bittertje aan naast een bepaalde stevigheid. De Pinot Gris was meer strogeel en had een fruitige en zoete neus. In de smaak toonde deze zich fruitig met een zoetje, vol en complex met zuren op de achtergrond.
De Lirac Blanc toonde zich overigens als een mooie en enigszins stevige maar frisse wijn.
De keuken serveerde ons als eerste gang een proeverij van drie bereidingen van lever, een noga van ganzenlever, een stukje gebakken eendenlever en een mousse van schelvislever met citroenpareltjes.

Drie bereidingen van lever

Ganzen- en eendenlever zitten laag in het smaakspectrum, m.a.w. geen uitgesproken sterke smaak. Voor schelvislever gaat dit niet op, de smaak hiervan is duidelijk aanwezig. De noga van ganzenlever had een zachte, romige smaak waardoor het filmende (=vette) karakter goed naar voren kwam. Niet uitgesproken maar wel lekker op smaak. De gebakken eendenlever proefde door het bakproces als licht, luchtig en wegsmeltend. Ook deze bereiding had een mooie smaak die langzaam wegebde. De schelvislevermousse was luchtig met een duidelijk aanwezige smaak waarbij de herkomst van vis goed waar te nemen was. Objectief gezien ook goed op smaak maar meer een product voor liefhebbers.

De Lirac Blanc was in de combinatie met de zachte, romige smaak van de ganzenlevernoga te sterk. De lichte en luchtige smaak van de gebakken eendenlever hield ook geen stand bij het iets stevig karakter van de Lirac. Bij de schelvislevermousse was mooi waar te nemen dat deze combinatie niet echt een “marriage” was. De wijn veroorzaakte bij de mousse een metaalachtige smaak zoals dat vaker bij sommige combinaties van vis met witte wijn voorkomt. In dit geval was de metalige smaak goed te neutraliseren met het zuur van de citroenpareltjes.

De Pinot Gris ging in de combinatie met de ganzenlevernoga er ook overheen maar vertoonde toch iets meer balans. Kennelijk gaven de zoete tonen in de wijn de combinatie meer evenwicht. Ook bij de combinatie met de gebakken eendenlever was deze Pinot Gris ietsje te complex. Bij de combinatie met de schelvislevermousse benadrukte de Pinot Gris echter op negatieve wijze de vissmaak van de mousse waardoor deze wel erg nadrukkelijk naar voren kwam.

Na dit smaakvolle begin werden eerst de glazen bijgevuld met wederom twee witte wijnen. Dit keer een Picpoul de Pinet 2010 van Domaine Reine Juliette en een Bourgogne Blanc 2009 van Domaine Tripoz. De wijnen dienden als de te proeven begeleiders van de proeverij van drie bereidingen van coquilles als tartaar, gebakken en “en papillotte”.

De Picpoul was gestoken in een bleekgeel jasje. In de geur konden we frisfruitige tonen zoals citrusvruchten opsnuiven met daarbij ook wat zoete fruittonen. We proefden een frisse aanzet, waarna frisse zuren en fruit een rol begonnen te spelen. In de finale constateerden we dat de zuren lang naijlden. De Bourgogne Blanc had een ietsje meer tint in de kleur, richting strogeel. In de smaak breed, toast, frisse zuren maar ook mild. Ook deze wijn bleef lang hangen.

Drie bereidingen van coquilles

De tartaar van coquilles, aangemaakt met stukjes Granny Smith, had een voor coquilles kenmerkende delicate smaak. Opvallend was dat de frisse en toch ook duidelijke smaak van de Granny weg gevallen was en door de coquille kennelijk geneutraliseerd werd. Gecombineerd met de Picpoul bleken de frisse en aanwezige zuren hiervan te veel voor de tartaar. Gecombineerd met de gebakken coquille, met een lekkere “gebakken” en iets zoete smaak, ging de Picpoul onder het smaakgehalte van de coquille door. De coquille “en papillotte”bereid had een mooie en iets “stevige” smaak. Ondanks dit laatste, schoot de Picpoul over de smaak van de coquille heen.
De Bourgogne Blanc had door zijn bredere smaak een betere overeenkomst met het smaakprofiel van de coquilletartaar. Ook bij de gebakken coquille bleek deze, mede door het iets geroosterde karakter van de Bourgogne, meer in lijn te liggen. De combinatie met de coquille en papillotte was door de wat “stevige” smaak van de coquille en het smaakprofiel van de Bourgogne, de meest geschikte combinatie hoewel de match niet volledig was.

Na dit tussengerecht werd het tijd om ons voor te bereiden op de pièce de résistance. Daartoe werd niet alleen van soort wijn gewisseld maar ook van kleur. In de glazen kregen we een Coteaux de Libron Pinot Noir 2009, Domaine La Colombette en een Argentijnse Mendoza Valley Cabernet Sauvignon Reserve 2009 van Pascual Toso.

De Pinot Noir was aardbeienrood van kleur met een zoetfruitige neus waarin het zomerfruit ruim aanwezig was. In de smaak was deze lichtfruitig met zuren. Ook proefden we lichte tannines maar de wijn toonde zich verder erg soepel De Pinot Noir uit het zuiden van Frankrijk, de Languedoc om wat preciezer te zijn, had een heel ander smaakprofiel dan zijn broer uit de Bourgogne. De laatste is meer bekend om zijn wat dierlijke geuren (stallucht) en heeft niet echt tonen van zomerfruit in zich. De Cabernet Sauvignon daarentegen had een paars tenue en een neus waarin fruit, kruiden, vanille en cassis aanwezig waren. In de smaak ontdekten we elementen die we kunnen typeren als fruitig, vol, stevig, tannines en iets romige tonen.

Om de uitdaging aan te gaan werd ons een proeverij van drie bereidingen van het Black Angusrund voorgezet. Op het bord van links naar rechts een ravioli gevuld met ossenstaart met daarom heen eigen jus, een drietal tranches flanksteak (vang in Nederland of bavette in Frankrijk) rosé gebakken en een stukje sucade op een bedje van oerhollandse hutspot.

Drie bereidingen van Black Angus rund

In de combinatie van de Pinot Noir met de ravioli gevuld met ossenstaart, werden we aangenaam verrast door de mooie smaakovereenkomst! Een mooie samensmelting van smaken waarin zowel wijn als spijs volledig tot hun recht kwamen. Verrassend omdat de Pinot Noir zich niet toonde als een wijn met een volle en iets stevige smaak. Nauwelijks bekomen van de eerste verrassing, bleek het samengaan van de Pinot Noir met de flanksteak eveneens een goede match op te leveren. De zachte en malse structuur en de naturel bereiding hiervan en het karakter van de Pinot Noir droegen kennelijk bij aan het succes van deze combinatie. Driemaal een match zou scheepsrecht zijn maar in de strijd met de sucade liep de wijn tegen zijn eigen grens aan omdat de sucade erg smaakvol en een redelijke “bite” qua smaak had.
De Cabernet Sauvignon Reserve was in alle drie de combinaties de bovenliggende partij. Zijn volheid en stevigheid waren van een hogere orde dan die van de drie vleesbereidingen, ondanks hun zeer smaakvolle bereidingen.

Maar niet alleen het venijn zit in de staart. Dit keer ook een onverwachte, onbedoelde en zeer aangename verrassing! De hutspot leverde in het samengaan met de Cabernet een prachtige combinatie op! De oerhollandse en klassieke hutspot in een aangename marriage met de Argentijnse Cabernet. Een Nederlands-Argentijnse combinatie was reeds eerder succesvol zoals onze kroonprins zal kunnen bevestigen! Hier was sprake van een mooi samensmelten van de zeer smaakvol bereide hutspot met de volle, stevige Argentijn.

Veel tijd echter kregen we niet om hier in alle rust over na te denken, want de glazen dienden wederom gevuld te worden. In dit geval voor het dessert met in het eerste glas een Riesling Auslese Saar 2005 van Weingut Reinert, Wiltinger Schlangengraben. Het tweede glas werd gevuld met een Australische Late Harvest Muscat 2009 van Brown Brothers Estate uit Victoria.

De Riesling had een bleek-strogele kleur. Onze reukcellen werden aangenaam geprikkeld door zoete geuren van honing en nectar en geuren van een groen appeltje. De Muscat had een bleekgele kleur. In de neus zoete geuren waarin honing en nectar licht aanwezig waren naast tonen van fruit. In de smaak lichtzoet fruit.
Als finale van het diner een proeverij van drie bereidingen van kokos, een râpage (bavarois), een sorbet en een makaron.

De Riesling had door zijn zoete smaakimpressie een mooie match met de zachtzoete maar ook frisse smaak van de kokosbavarois. De kokossmaak was niet overheersend maar zeer verfijnd. De sorbet daarentegen had een lager smaakgehalte dan de Riesling die ook te complex was voor de sorbet. Ook het surplus aan zoet maakte de strijd ongelijk. De gebakken, smaakvolle makaron had het minder moeilijk met de Riesling maar ook hier was het zoete van de Riesling iets overheersend. De Muscat vormde een redelijke combinatie met de bavarois maar miste het laatste stuk door te weinig zoet. De sorbet werd ook hier door de Muscat op achterstand gezet door zijn lagere smaakgehalte. In het geval van de makaron bleek de Muscat te weinig zoet te hebben om hier een match te kunnen maken.

Ook deze tweede wijn-spijsavond was een groot succes. Mede door de gepassioneerdheid waarmee zowel Co Hartman als Maurice Wennekes, Sonja Kloppers en last but not least, chef Paul Stegeman, wijn en spijs benaderen. Hiermee is wederom aangetoond dat wijn en spijs, met name binnen een restaurant, geen op zich zelf staande elementen zijn maar een bijzondere meerwaarde hebben als geheel. Goede en weloverwogen keuzes in wijn en spijs leiden tot gastronomische hoogtepunten en memorabele avonden. Een derde wijn-spijsavond is wat mij betreft geen discussie meer maar meer een stap naar een lange en waardevolle traditie die in stand moet worden gehouden.

Peter de Winter (gastschrijver).

collage1

Klik hier voor de website van het Pestengasthuys

vrijdag 25 februari 2011

Toonaangevend in Spanje: Ribera del Duero


Finca Blanquera Onlangs proefde ik een wijn waarvan ik zo onder de indruk was, dat ik dacht daar moet ik volgende keer over schrijven. Het gaat om de 2006 Finca la Blanquera uit Ribera del Duero (Spanje). Deze wijn is het paradepaardje van Bodegas y Viñedos Monteabellón en is een eerbetoon aan grootvader Fabian, die zijn passie voor wijn zo goed over wist te brengen aan kinderen en kleinkinderen. De Tempranillo druiven komen van de beste wijngaard van Monteabellón, die met een rotsachtige bodem van kalksteen. De wijn heeft een dieprode kleur en in de geur tonen van zwarte bessen confiture, kruiden en toast. Het is een volle, vlezige wijn, maar wel heerlijk zacht, mondvullend en natuurlijk een eindeloze afdronk!
De Finca la Blanquera (€ 45,95 per fles) kan zich momenteel al meten met de grote jongens uit Spanje. Volgens een Amerikaanse wijntijdschrift deelt deze wijn de vijfde positie met de cultwijn Vega Sicilia Unico. Wat mij betreft een topprestatie van dit jonge wijnbedrijf. Zij hebben echter nog veel meer moois te bieden dan deze wijnexplosie.
MONTEABELLON_BODEGA VINAS_(3)

Het Ribera del Duero wijngebied ligt ten noorden van Madrid en is de laatste jaren het snelst ontwikkelde wijnbouwgebied van Spanje. De wijnen uit deze streek worden overwegend gemaakt van de Tempranillo druif, welke ter plaatse ook wel de Tinto Fino of Tinto del Pais genoemd. Wie momenteel in Spanje een restaurant bezoekt zal op de wijnkaart altijd wijnen uit deze streek vermeld zien staan. Daar waar vroeger Rioja toonaangevend was heeft Ribera del Duero langzamerhand deze plek overgenomen.
Bodegas y Viñedos Monteabellón is een nog vrij jong wijnbedrijf. Tot het jaar 2000 verkochten zij namelijk hun druiven aan de coöperatie. Vanaf 2000 heeft Monteabellón de stap gemaakt naar zelfstandige vinificatie en botteling van de druiven van haar 50 hectaren wijngaarden onder hun eigen naam. Deze bodega uit Nava de Roa is dan ook voorzien van de modernste technologieën op wijngebied.
monteabello¦ün_5meses De basiswijn van Monteabellon (€6,95) is de Roble. Deze wijn heeft 5 maanden op vat gelegen en is een volle, maar wel toegankelijke wijn. Heerlijk zo ’s avonds met een lekker stukje kaas. Voor mensen die van wijnen houden die barstens vol donker fruit zitten en een vleugje vanille lekker vinden zou dit de ideale huiswijn kunnen zijn.
monteabello¦ün_14meses

Een stapje hoger is de Crianza. Deze wijn heeft maar liefst 14 maanden op Frans/Amerikaans eiken gelegen en dat proef je. Wat een prachtige, stevige volle kruidige smaak van kersen, mokka en vanille. Ik weet nu wat ik bij mijn lamsbout met tijm en knoflook ga schenken...

monteabello¦ün_24meses Net onder de eerder genoemde Finca la Blanquera zit de Reserva. Deze wijn heeft zelfs 24 maanden op eiken houten vaten gelegen. In de smaak proef je tonen van zondoorstoofd fruit, tabak en wederom vanille. Gecombineerd met de zijdezachte tannines is dit een ideale begeleider van uw ossenhaas.
De Finca la Blanquera zorgde er voor dat ik Spanje opnieuw ben gaan ontdekken. Wat een prachtige wijnen worden er in de Ribera del Duero streek gemaakt. Bodegas y Viñedos Monteabellón is hiervan een uitstekend voorbeeld. Stuk voor stuk topwijnen met een uitstekende prijs/kwaliteit!

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde RV

 Henri Bloem Apeldoorn

Link naar de website van Monteabellon

Klik op een fles en u komt direct bij deze wijn in onze webshop.

woensdag 23 februari 2011

BOURGOGNE 2009 DE PERFECTE HARMONIE?

Bourgogne 2009

Klassieke Chardonnay en superfruitige harmonieuze Pinot Noir

vlnr: Ernst ten Haaf (Leiden), Mw. en Hr. Grivot en Tjitse Mollem (Den Haag)DSC_4440 
Begin februari gingen we, vinologen van Henri Bloem, met de zwaarste delegatie ooit naar de Bourgogne. Met maar liefst 10 wijnkopers hebben we gedurende ruim een week al onze producenten bezocht en ook veel nieuwe producenten een bezoek gebracht. Gedurende deze week zijn een kleine 1500 wijnen voor de 2de keer geproefd en zoals u misschien al had vernomen van de internationale pers; oogst 2009 is in de Bourgogne spectaculair groot en zeer mooi.
DSC_4488 
We voeren op dit moment de laatste onderhandelingen en binnenkort zullen we onze selectie in de voorverkoop aanbieden. Voor u, als Bourgogneliefhebber, is dat het moment om met ons mee in te kopen tegen de laagst mogelijke prijzen. Eén advies kunnen we u als ‘tip van de sluier’ al vast geven. Hoogstwaarschijnlijk zult u het niet nog een keer meemaken dat zo’n geweldig jaar u, door ons, tegen zulke gunstige prijzen wordt aangeboden.
DSC_4515Mits vroeg geoogst hebben de beste producenten een zeer klassieke Chardonnay gemaakt. Wijnen met elegantie, fraicheur en mineraliteit. Deze witte wijnen presenteren zich zeer energiek, expressief en er is veel definitie in te vinden. De intensiteit van de wijnen geeft voor dit jaar een enorm mooie terroir-expressie, dus très Bourgogne.
Wijnen gemaakt van de Pinot Noir, geselecteerd bij de beste producenten, bezitten kleur, hebben veel en zeer aantrekkelijk kernachtig rood fruit in hun geur. Het fruit komt nadrukkelijk terug in de harmonieuze smaak, die een enorme concentratie en voldoende fraicheur bezit. De ronde zachte tannines geven de wijn in hun jeugd uitzonderlijke rondeur en souplesse, maar garanderen een enorme rijpingspotentie.
 vlnr: Tjitse Mollema (Den Haag), Edwin Verburg (Utrecht) en Michel GrosPatrice Rion laat Tjitse (Den Haag) en Ernst (Leiden) een vatmonster proeven.

Houdt u onze website: http://www.henribloem.nl/ in de gaten, zodra onze Voorverkoop Bourgogne 2009 hierop verschijnt kunt u dit topmateriaal meteen bestellen. Ook kunt u op onze site aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Bekijk hier de volledige fotoserie van Bourgogne 2009:

dinsdag 25 januari 2011

Puglia, Primitivo & Negroamaro

Twee maanden geleden zijn wij gestart met het importeren van de wijnen van wijnhuis Schola Scarmenti uit Puglia. Inmiddels kunnen we wel spreken van één van de grootste wijnintroducties ooit van Henri Bloem in Nederland. Zelden verkochten wij in zo’n korte periode zo veel wijnen van één wijnhuis. Maar wat maakt deze wijnen nu eigenlijk zo populair… Tijd om hier eens op in te gaan.
clip_image002
Puglia, een gebied met een kustlijn van bijna 400 km en gelegen in de hak van Italië, is onder de Nederlanders een minder bekende Italiaanse streek. Toch zijn ze beroemd om hun producten zoals olijfolie, verse vis en andere zeevruchten. Inmiddels kan hier echter ook wijn aan toegevoegd worden. De regio heeft zich in de afgelopen 10 jaar namelijk enorm ontwikkeld. Vroeger werden hier met name bulkwijnen gemaakt, tegenwoordig is de kwaliteit echter enorm toegenomen
clip_image004
De naam Puglia is afkomstig van het Latijnse apluvia, wat gebrek aan regen betekent. Het is dan ook erg warm in deze omgeving. Vele internationale druiven voelen zich niet goed onder deze omstandigheden. Gecombineerd met de krijtgronden komen de Negroamaro en de Primitivo druif echter wel goed tot hun recht. Van de Negroamaro druif worden wijnen gemaakt die meestal een zeer diepe, bijna zwarte kleur (negro) hebben. Daarnaast hebben ze in de afdronk een aangenaam bittertje (amaro) die perfect de zwoele fruitigheid compenseert. De Primitivo, in Californië ook wel de Zinfandel genoemd, brengt elegante, soepele en intens smakende wijnen voort met veelal hints van mokka, chocolade en kruidigheid.

Schola SarmentiHet wijnhuis Schola Sarmenti ligt op het schiereiland Salento, waar de beste wijnen vandaan komen. Het wijnhuis maakt een uitgebreide serie Primitivo’s en Negroamaro’s variërend van soepele, toegankelijke, weelderige huiswijnen tot echte krachtpatsers.

Zo is de Critèra een wijn gemaakt van 100% Primitivo. In november/december heeft de Apeldoornse Brasserie Martins hun klanten kennis laten maken met deze wijn. De reacties waren zeer positief. De mokka en chocolade hints hebben het Apeldoornse publiek bijzonder verrast. Toch vind ik dat ook de Roccamora niet onbenoemd mag blijven. Fruit, heel veel geconcentreerd rijp fruit dat is het eerste wat me te binnen schiet als ik aan deze 100% Negroamaro wijn denk.

Als topper noem ik de Nerio, een wijn gemaakt van 80% Negroamaro, 20% Malvasia Nera en 6 maanden gerijpt op Frans eiken. In de neus intrigerend fruit, zwoelheid en kruiden. In de smaak proef je heerlijk overrijp fruit begeleid door zachte tannines. Echt een wijn om van te genieten bij een mooi stoofgerecht met rode kool, aardappelpuree en natuurlijk stoofpeertjes… heerlijk! En om u helemaal over de streep te krijgen is deze kanjer tot en met zaterdag 5 februari in de aanbieding bij ons, slechts € 8,95 per fles bij een dozijn!

Hier kunt u de Nerio direct bestellen.

Na het proeven van de wijnen van Schola Sarmenti ben ook ik onder de indruk geraakt. Zwoelheid, kruidigheid en kwaliteit, woorden die je bij iedere wijn van dit wijnhuis kan noemen. Mijn advies voor 2011 is dan ook “Geniet eens van een wijn uit Puglia, u zult versteld staan”.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde, RV Henri Bloem Apeldoorn

clip_image002[7]

Klik hier voor de website van Schola Sarmenti
Klik hier om naar de webshop te gaan
Klik hier voor een ouder artikel over de Nerio op dit blog

zondag 16 januari 2011

Yoga voor wijnliefhebbers?

Onderstaand filmpje troffen wij op youtube en willen wij u niet onthouden. Twee aangename zaken gecombineerd…

Bron:http://www.haroldsplanet.com

maandag 13 december 2010

HENRI BLOEM VOORZIET AL MEER DAN 1000 KINDEREN VAN SCHOON DRINKWATER

DSC01138In de wijnwinkels van Henri Bloem’s Wijnkoperij is nu voor het eerst in Nederland volledig klimaatneutraal geproduceerde wijn te koop. Het gaat om wijn van het Chileense wijnhuis De Martino. Bij aankoop van deze wijn gaat een deel van de opbrengst naar Cordaid Mensen in Nood. Met het geld worden op 100 scholen in Bangladesh voorzieningen voor schoon drinkwater aangelegd. Bij elke 12 flessen kan een kind van schoon drinkwater worden voorzien.

Wijnkoperij Henri Bloem startte 1 oktober met de actie ‘Van Wijn Water Maken’ en heeft nu al 12000 flessen van deze wijn verkocht en de teller loopt nog. De actie duurt t/m 31 december.

lg_image_8_4856 lg_image_8_4857 Volledig klimaatneutraal geproduceerde wijn is een zeldzaamheid. Wijnhuis De Martino is het eerste wijnhuis ter wereld dat hierin is geslaagd. Drie stappen zijn hiervoor noodzakelijk: besparen op energie, duurzaam produceren en wat rest compenseren. En vanaf heden is de wereldprimeur te koop in Nederland – uitsluitend in de 20 winkels en webshop van Henri Bloem’s wijnkoperij. Voor het eerst kan de consument in Nederland klimaatneutrale wijn kopen. Eerder kon dat alleen voor klimaatneutraal getransporteerde wijn.

Bangladesh kampt jaarlijks met grote overstromingen. Klimaatverandering zorgt voor extremere weersomstandigheden en verergert deze rampen. Cordaid Mensen in Nood heeft een uitgebreid programma in Bangladesh op het gebied van voorbereid zijn op rampen en hoe met rampen om te gaan (DRR programma: Disaster Risk Reduction). Van iedere 12 flessen wijn gaat 3,47 euro naar schoon drinkwater voorzieningen voor 100 scholen in het noorden en zuiden van Bangladesh.  image

De wijn is te koop via www.henribloem.nl

Noot voor de redactie: voor meer informatie belt u met Steven Duintjer: 040-2375271

Zie verder www.cordaidmenseninnood.nl   www.henribloem.nl www.demartino.cl

DSC01078 

Foto met de heren van den Berg en Verburg van Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht voor de wijnen van De Martino's 347 serie.

maandag 29 november 2010

GELAUWERDE VAKMENSEN

Bron: Amstelveens Nieuwsblad

Het was een unieke week op de Amsterdamseweg in Amstelveen. Bakker Elzo Prenger, slager Stronkhorst en slijter Henri Bloem werden alle drie onderscheiden met Nederlandse vakprijzen op hun eigen gebied.

image vlnr de vak mannen Cees Bal van Elzo Prenger, Peter Bruijgom van Wijnkoperij Henri Bloem en Coert Stronkhorst van keurslager Stronkhorst. Foto: Henry Neeter

Bij slager Stronkhorst was het zowaar vier keer raak met zijn honingworst, pastrami en gerookte ossenworst, terwijl de rookworst nog een goudkeur vermelding erbij kreeg. Al die producten worden volgens eigen receptuur in het eigen bedrijf gemaakt waarbij – en dat is heel belangrijk voor de kwaliteit – uitsluitend vlees uit de eigen regio wordt gebruikt. “Het is de vakman slager die direct contact heeft met de kwaliteitsboer die er samen voor zorgen dat de consument het lekkerste stukje vlees op zijn bord krijgt.” Daarnaast is de Keurslager organisatie dit jaar uitgekozen tot beste winkelketen in de foodsector, dus voorlopig lopen ze bij Stronkhorst met zeer blije gezichten rond.

Datzelfde geldt voor bakker Elzo Prenger die in één week twee maal werd onderscheiden. De eerste prijs voor zijn appelkoos taart van zelfgemaakt recept en de tweede prijs voor de brokspeculaas. “Ook ik gebruik recepten die die door de jaren heen steeds zijn veranderd en bijgeschaafd tot je de fijnste smaak hebt gekregen. Datzelfde recept wordt in het gehele assortiment speculaas producten verwerkt dat in de eigen bakkerij wordt gemaakt, zodat die prijs eigenlijk geldt voor alle producten.”

Bij de derde winkel op rij is het langzamerhand een traditie geworden om tot de top te worden gerekend. Voor de vierde keer is de keten van Henri Bloem winkels verkozen door de Wijnalmanak van Cuno van Hoff tot beste wijnspeciaalzaak voor de beste wijnen onder € 5.00. Voor het gehele assortiment won Peter Bruijgom daarnaast nog de tweede prijs in de wedstrijd van de Beste Wijnwinkel van Nederland. “Dat resultaat kunnen we alleen bereiken omdat we zelf ieder jaar op zoek gaan naar de beste wijnen. Zelf maak ik zo'n drie wijnreizen per jaar en bezoek een bepaalde streek. Dat doen mijn collega's ook en op die manier komen we tot de beste resultaten.” In ieder geval kun je als consument deze maanden op dat stukje Amsterdamseweg tussen de molen en het Amsterdamse bos je feestinkopen doen bij een aantal winkeliers die bewezen hebben dat ze tot de beste in hun vak behoren.

Nederlandse Wijnpenning voor Henri Bloem Zwolle en Henri Bloem Tilburg

Onlangs heeft Vinogroep Nederland, de overkoepelende franchise organisatie van Henri Bloem, twee leden voorgedragen voor de Nederlandse Wijnpenning. Deze onderscheiding is een blijk van waardering voor belangrijke verdiensten met een positieve invloed op het product wijn dan wel op de wijnbranche als zodanig en wordt uitgegeven door het Productschap Wijn.

Henri Bloem Zwolle: De heer Jacobus (Co) Franciscus Hartman

Op 14 november jongstleden kreeg Co de penning, met bijbehorende oorkonde uitgereikt door Therèse Boer van restaurant De Librije. Zij doet al 20 jaar zaken met 'Cootje' (zoals Jonnie en Therèse hem noemen) en was zeer vereerd dat zij de penning tijdens de jaarlijkse proeverij van Bloem Zwolle in Librije's Zusje mocht uitreiken. (Zie foto).Co & Therese BoerBDe heer Hartman viert dit jaar zijn 35 jarige bestaan van Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle. Sinds 10 jaar zit hij in het huidige pand aan de Thorbeckegracht.

De heer Hartman is bij de franchiseorganisatie van Henri Bloem verantwoordelijk voor diverse nevenfuncties die ten goede aan de groep komen. Zo is hij als regiospecialist nauw betrokken bij de centrale inkoop van wijn uit Bourgogne en Rhône.

Henri Bloem Tilburg: De heer Marcellius (Marcel) Thomas Kattestaart

Op 7 november jongstleden kreeg Marcel de penning, met bijbehorende oorkonde, uitgereikt door Daria Garofoli, van het gelijknamige wijnhuis uit Marche. Garofoli is al ruim 15 jaar een vaste leverancier van Henri Bloem. Het was Marcel Kattestaart die destijds de wijnen van dit huis bij de groep introduceerde.(Zie foto).

Marcel en Daria GarofoliB De heer Kattestaart is al sinds 1981 verbonden aan Henri Bloem's Wijnkoperijen. Eerst als bedrijfsleider van Henri Bloem Eindhoven en sinds 1997 als eigenaar van Henri Bloem Tilburg.

Hij is met zijn tomeloze inzet en diverse werkzaamheden ten gunste van de groep een voorbeeld voor alle leden van de franchise organisatie Henri Bloem.

Wij feliciteren onze collegae hartelijk met deze mooie waardering voor hun werk de afgelopen jaren.

dinsdag 16 november 2010

Vergeten Wijn met Vergeten Groenten.

Wijn-spijs diner met Château Montus.DSC_4218

Zaterdag 6 november 2010 organiseerde Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht een wijn-spijs avond met de wijnen van Alain Brumont. Aanleiding was h et bezoek van de wijnmaker Karl-Frédéric Reuter van deze befaamde producent uit Zuid-west Frankrijk. Plaats van handeling was Restaurant Aan Tafel in de Nachtegaalstraat.

Het aperitief bestond uit een glas lekkere frisse Gros Manseng/Sauvignon Blanc waarna de amuse geserveerd werd. Een hoog op smaak bereid soepje van pastinaak met kerrie en uitgebakken katenspekjes. Hieronder treft u het menu aan met enkele opmerkingen omtrent de combinatie met de wijn:

  • Gebakken coquille met ham van het Livar varken, quinoa, komkommer, truffel en limoen 

De erbij geserveerde Château Bouscassé blanc (Pacherenc de Vic Bilh sec van met name de Petit Courbu druif) pakte de smaken goed in, de frisheid uit de wijn ging een spannende match aan met de frisheid uit o.a. de komkommer en de limoen.

  • Gestoofde heilbot met gebakken oester, zeekraal, pompoen en gember

Bij dit gerecht was gekozen voor de witte Château Montus (ook Pacherenc de Vic Bilh sec van met name de Petit Courbu druif). Deze wijn, zo wist Karl te vertellen, kan nog makkelijk ca. 8 jaar rijpen maar smaakte nu al prima. Wel toont de houtrijping zich nu iets meer in de aroma’s van de wijn. Het gerecht had duidelijk meer filmende elementen maar was zeker niet te zwaar. Deze match met de wijn was misschien wel de mooiste van de avond. Met name de gebakken oester was superfijn afgewerkt, heerlijk die baksmaak met die zilte ondertoon!

  • Hertenrugfilet met parelgort, pastinaak, schorseneren, stoofpeer en een bitterbal van hertenstoof

DSC_4224Nu was het de beurt aan de rode geweldenaars uit deze streek net ten noorden van de Pyreneeën. Er werden nu twee glazen geserveerd om zo te kunnen v ergelijken. Glas 1 was de 2005 Château Montus (80 % tannat en 20% cabernet sauvignon) en glas 2 de 1995 Château Montus Cuvée Prestige (100 % tannat). Opvallend was de enorme complexiteit van de laatste wijn. Zeer aardse, animale tonen, ook een hint van specerijen als kruidnagel. Nog meer dan voldoende reserve voor nog eens 15 jaar volgens Karl.  Wel combineerde de eerste wijn beter bij het gerecht. Het iets romige fruit van zijn jeugd deed het beter bij de smeuïgheid van de parelgort, dat hiermee een zeer invloedrijk ingrediënt bleek voor het huwelijk met de wijn.  DSC_4235

  • Mandarijnen ijs met ananas, witte chocolade mousse en pistache

Bij het nagerecht was gekozen voor de zoete versie van de Pacherenc du Vic Bilh: de ‘Brumaire’ uit 2007, vernoemd naar de tweede maand van de Franse Republikeinse Kalender. Deze wijn wordt gemaakt van aan de stokken gedroogde druiven, zonder de zgn. ‘edele rotting’ (100 % Petit Manseng, de nobelste van de twee). Ook hier bleek weer hoe belangrijk het spel tussen frisse zuren uit de gerechten en die van de wijn zijn. Het speelse zuur van de mandarijn pakte prachtig de fruitaroma’s van de wijn op en het zoet van de ananas temperde het bitter van de chocola (is niet zo bitter als pure chocola natuurlijk).

DSC_4230 Karl, zo bleek later had zelf nauwelijks tijd om te eten, zo wandelde hij van tafel naar tafel om alle aanwezigen tot in kleinste details (indien gewenst!) uit te leggen hoe deze prachtwijnen worden gemaakt. Dit leidde ook tot een gezellige en informele sfeer. 

DSC_4217B

Gedurende de hele middag waren er al een zestiental wijnen van o.a. Château Montus en Château Bouscassé te proeven geweest in de Utrechtse vestiging. Karl was hierbij aanwezig en zorgde voor de nodige uitleg aan de geïnteresseerden. Tevens waren er vatmonsters van de als groots bestempelde oogst uit 2009 te proeven.

Onze conclusie is dat het bijzonder nuttig is een producent op deze manier kennis te laten maken met de ‘eindverbruiker’ nl. de mensen die van zijn wijnen genieten. Het was genieten met een grote G!

Indien u alle foto’s van deze avond wilt bekijken kunt u op de diavoorstelling hieronder klikken.

Website van Alain Brumont:http://www.brumont.fr/

woensdag 10 november 2010

Henri Bloem Amstelveen op de TV

N.a.v. de prijs van ‘op één na de beste wijnspeciaalzaak van Nederland’,door het vakblad ‘Perswijn’, was op RTV Amstelveen de volgende uitzending te zien:



Uiteraard nog de hartelijke felecitaties voor onze collegae uit Amstelveen!

donderdag 4 november 2010

Château de Chantegrive uitgelicht in Perswijn

In het novembernummer van Perswijn komt onze Château de Chantegrive Cuvée Caroline uit 2007 er erg goed uit:

image

woensdag 3 november 2010

Port en Kaasworkshop bij Henri Bloem Arnhem

Vrijdag 29 oktober 2010 werd bij Wijnkoperij Henri Bloem, Amsterdamseweg 126 in Arnhem een leerzame Port-Kaas Workshop georganiseerd in samenwerking met Mirjam’s Kaashoekje, Weverstraat 2 te Oosterbeek.

Om 20.00 uur druppelden de deelnemers binnen en met ruim 35 personen was de winkel goed gevuld. Bij binnenkomst kreeg een ieder een klein glaasje koude witte port ingeschonken, nl. de Chip Dry van Taylor’s, wat voor velen een openbaring was, zo mooi droog.

clip_image002[8]

Michel van Tooren, eigenaar van de winkel, heette iedereen van harte welkom en ging dieper in op de verschillen tussen de verschillende soorten port, nl.: ruby, tawny, Late Bottled Vintage (LBV), 10 or 20 year old, colheita en vintage. Mirjam van Mirjam’s Kaashoekje had heerlijke bijpassende kazen meegenomen.

Na de uitleg was het tijd om de verschillen ook daadwerkelijk te gaan ervaren en zo kregen de deelnemers de gelegenheid om achtereenvolgens de Taylor’s First Estate Ruby, de Ramos Pinto Tawny, de LBV 2005 van Niepoort en een 10 jaar oude port van Ventozelo te proeven. Als sluitstuk was er een Kopke Colheita 1980 naast een Dow’s Vintage 1980.

clip_image002[6]

Het werd een gezellige, interessante avond en met een boekje met achtergrond-informatie in de hand ging iedereen weer huiswaarts, velen op de fiets.

woensdag 27 oktober 2010

16 Wijnboeren op bezoek bij Henri Bloem

DSC_4065Een flink aantal wijnproducenten neemt de komende tijd de moeite om hun wijnen aan onze klanten te presenteren. Soms is dat in de winkel, maar soms is dat op de grote najaarsproeverijen die verschillende zaken organiseren.

Hieronder volgt een overzicht van welke producent en in welke winkel, of op welke assortimentsproeverij.

Neemt u a.u.b. contact op met de desbetreffende winkel (voor een overzicht en contactgegevens van alle zaken klik hier) indien u hier meer informatie over wilt.

Door op de naam van de producent te klikken, gaat u naar zijn / haar website.

Naam producent Datum Locatie
Weingut Markowitsch vr 29-10 Bussum
(Oostenrijk) vr 29-10 Hart's Amsterdam
  za 30-10 Den Haag
  zo 31-10 Eindhoven
Domaine Montrose vr 29-10 Utrecht
(Zuid-Frankrijk) za 30-10 Arnhem
  zo 31-10 Amersfoort
Domaine La Colombette za 30-10 Leiden
(Zuid-Frankrijk) zo 31-10 Amstelveen
Bodegas Aliaga zo 31-10 Eindhoven
(Navarra, Spanje)    
Garofoli za 6-11 Enschede
(Rosso Conero en Verdicchio, Italië) zo 7-11 Tilburg
Waterford Estate vr 5-11 Den Haag
(Stellenbosch, Zuid-Afrika) za 6-11 Bussum
  zo 7-11 Bloemendaal
Domaine Moulinier do 4-11 Tilburg
(Saint-Chinian, Frankrijk) vr 5-11 Utrecht
  za 6-11 Groningen
  zo 7-11 Leeuwarden
Domaines Alain Brumont vr 5-11 Zwolle
(Madiran, Frankrijk) za 6-11 Utrecht (incl. wijn-spijsdiner!)
(o.a. Château Montus) zo 7-11 Leiden
Rocca di Frassinello vr 12-11 Utrecht
en Castellare za 13-11 Eindhoven
(Chianti Classico en Toscane, Italië) zo 14-11 Hart's Amsterdam
Drappier za 13-11 Amersfoort
(Champagne) zo 14-11 Bussum
Prá za 13-11 Leeuwarden
(Soave, Italië) zo 14-11 Zwolle
Bodegas Monteabellón za 13-11 Den Haag
(Ribera del Duero, Spanje) zo 14-11 Groningen
Fattoria Le Pupille za 13-11 Utrecht
Morellino di Scansano, Italië) zo 14-11 Apeldoorn
Weingut Prechtl zo 14-11 Zwolle
(Oostenrijk)    
Domaine de la Charmoise za 20-11 Leiden
(Loire, Frankrijk) zo 21-11 Arnhem
Ottella za 20-11 Tilburg
(Lugana, Italië) zo 21-11 Arnhem

Voor een volledig overzicht van de grote assortimentsproeverijen vindt u hier (elders in dit blog) meer informatie.

imageEr zit gegarandeerd een wijnboer bij waar u graag eens mee kennis maakt.

Wij wensen u boeiende proef(mid)dagen toe!

Met vriendelijke groet,

Henri Bloem’s Wijnkoperijen.