woensdag 3 november 2010

Port en Kaasworkshop bij Henri Bloem Arnhem

Vrijdag 29 oktober 2010 werd bij Wijnkoperij Henri Bloem, Amsterdamseweg 126 in Arnhem een leerzame Port-Kaas Workshop georganiseerd in samenwerking met Mirjam’s Kaashoekje, Weverstraat 2 te Oosterbeek.

Om 20.00 uur druppelden de deelnemers binnen en met ruim 35 personen was de winkel goed gevuld. Bij binnenkomst kreeg een ieder een klein glaasje koude witte port ingeschonken, nl. de Chip Dry van Taylor’s, wat voor velen een openbaring was, zo mooi droog.

clip_image002[8]

Michel van Tooren, eigenaar van de winkel, heette iedereen van harte welkom en ging dieper in op de verschillen tussen de verschillende soorten port, nl.: ruby, tawny, Late Bottled Vintage (LBV), 10 or 20 year old, colheita en vintage. Mirjam van Mirjam’s Kaashoekje had heerlijke bijpassende kazen meegenomen.

Na de uitleg was het tijd om de verschillen ook daadwerkelijk te gaan ervaren en zo kregen de deelnemers de gelegenheid om achtereenvolgens de Taylor’s First Estate Ruby, de Ramos Pinto Tawny, de LBV 2005 van Niepoort en een 10 jaar oude port van Ventozelo te proeven. Als sluitstuk was er een Kopke Colheita 1980 naast een Dow’s Vintage 1980.

clip_image002[6]

Het werd een gezellige, interessante avond en met een boekje met achtergrond-informatie in de hand ging iedereen weer huiswaarts, velen op de fiets.

woensdag 27 oktober 2010

16 Wijnboeren op bezoek bij Henri Bloem

DSC_4065Een flink aantal wijnproducenten neemt de komende tijd de moeite om hun wijnen aan onze klanten te presenteren. Soms is dat in de winkel, maar soms is dat op de grote najaarsproeverijen die verschillende zaken organiseren.

Hieronder volgt een overzicht van welke producent en in welke winkel, of op welke assortimentsproeverij.

Neemt u a.u.b. contact op met de desbetreffende winkel (voor een overzicht en contactgegevens van alle zaken klik hier) indien u hier meer informatie over wilt.

Door op de naam van de producent te klikken, gaat u naar zijn / haar website.

Naam producent Datum Locatie
Weingut Markowitsch vr 29-10 Bussum
(Oostenrijk) vr 29-10 Hart's Amsterdam
  za 30-10 Den Haag
  zo 31-10 Eindhoven
Domaine Montrose vr 29-10 Utrecht
(Zuid-Frankrijk) za 30-10 Arnhem
  zo 31-10 Amersfoort
Domaine La Colombette za 30-10 Leiden
(Zuid-Frankrijk) zo 31-10 Amstelveen
Bodegas Aliaga zo 31-10 Eindhoven
(Navarra, Spanje)    
Garofoli za 6-11 Enschede
(Rosso Conero en Verdicchio, Italië) zo 7-11 Tilburg
Waterford Estate vr 5-11 Den Haag
(Stellenbosch, Zuid-Afrika) za 6-11 Bussum
  zo 7-11 Bloemendaal
Domaine Moulinier do 4-11 Tilburg
(Saint-Chinian, Frankrijk) vr 5-11 Utrecht
  za 6-11 Groningen
  zo 7-11 Leeuwarden
Domaines Alain Brumont vr 5-11 Zwolle
(Madiran, Frankrijk) za 6-11 Utrecht (incl. wijn-spijsdiner!)
(o.a. Château Montus) zo 7-11 Leiden
Rocca di Frassinello vr 12-11 Utrecht
en Castellare za 13-11 Eindhoven
(Chianti Classico en Toscane, Italië) zo 14-11 Hart's Amsterdam
Drappier za 13-11 Amersfoort
(Champagne) zo 14-11 Bussum
Prá za 13-11 Leeuwarden
(Soave, Italië) zo 14-11 Zwolle
Bodegas Monteabellón za 13-11 Den Haag
(Ribera del Duero, Spanje) zo 14-11 Groningen
Fattoria Le Pupille za 13-11 Utrecht
Morellino di Scansano, Italië) zo 14-11 Apeldoorn
Weingut Prechtl zo 14-11 Zwolle
(Oostenrijk)    
Domaine de la Charmoise za 20-11 Leiden
(Loire, Frankrijk) zo 21-11 Arnhem
Ottella za 20-11 Tilburg
(Lugana, Italië) zo 21-11 Arnhem

Voor een volledig overzicht van de grote assortimentsproeverijen vindt u hier (elders in dit blog) meer informatie.

imageEr zit gegarandeerd een wijnboer bij waar u graag eens mee kennis maakt.

Wij wensen u boeiende proef(mid)dagen toe!

Met vriendelijke groet,

Henri Bloem’s Wijnkoperijen.

De herfst in met de wijnen van Fattoria Le Pupille

Op het moment van schrijven is het herfstachtig in Nederland. De temperatuur is flink gedaald en de ene bui volgt de ander op. Deze weersverandering merken wij ook terug in onze vinotheek. Ineens hebben mensen weer aandacht voor volle rode en witte wijnen, terwijl de verkoop van rosé afneemt. Het leek me dan ook een goed idee om een stukje te schrijven over een Toscaans wijnhuis die bekend staat om zijn mooie geconcentreerde volle wijnen: Fattoria Le Pupille.

In Maremma, een wat onbekendere streek in het zuidwesten van Toscane, ligt aan de kust, ten zuiden van de grootste stad Grosetto, het wijnbouwgebied Morellino di Scansano: de thuishaven van Fattoria Le Pupille. Morellino is de plaatselijke benaming voor Sangiovese, dè klassieke Toscaanse druif voor vele beroemde rode wijnen.
 clip_image002
Aan Elisabetta Gepetti (zie foto) is het te danken dat dit wijngebied inmiddels bij vele wijnliefhebbers bekend is. In 1985 nam zij op 20 jarige leeftijd Fattoria Le Pupille over van haar schoonouders. Destijds was het voor vrouwelijke wijnmakers moeilijk om een voet aan de grond te krijgen en daarnaast bestond het bedrijf uit slechts 2 ha. wijngaard. Niet echt de ingrediënten om te groeien naar een top wijndomein. Door haar passie voor wijn, haar doorzettingsvermogen en haar vernieuwingsdrang (zij maakt gebruik van internationale druiven zoals Cabernet Sauvignon en Merlot) is zij er in geslaagd om een wereldwijd beroemd wijndomein neer te zetten. In 2006 werd zij zelfs uitgeroepen tot “wijnmaker van het jaar”door het toonaangevende Duitse tijdschrift “Der Feinschmecker/Weingourmet”.

Haar witte wijn, genaamd Poggio Argentato, is een cuvée van Sauvignon Blanc en Traminer. Het is een sappige frisse wijn vol citrus tonen, die goed combineerd met de Mediterraanse keuken.
De basis rode wijn is de Morellino di Scansano, gemaakt van met name Sangiovese. Het is een gulle volle fruitige wijn zonder houtrijping. De wijn is bedoeld om jong (3 à 4 jaar) te drinken.

Een stapje hoger is de Morellino di Scansano Riserva “Poggio Valente”. In 1996 besloot Elisabetta een mooie oude wijngaard genaamd Poggio Valente te kopen. Zij herplantte de helft van de 12 ha. met Sangiovese. Inmiddels komt uit deze wijngaard haar Reserva: een serieuze wijn met een opvoeding van 15 maanden op “barriques”, waarvan 40% nieuw eiken. Heerlijk zwart confiture fruit en tonen van tabak zorgen voor een lange afdronk… genieten!

clip_image004
Wilt u zich begeven in de top van Italië drink dan de Saffredi. Een “Super Tuscan” gemaakt van Cabernet Sauvignon en Merlot met een rijping op voornamelijk nieuwe eiken vaten gedurende 18 maanden. De wijn is enorm geconcentreerd en smaakt naar rijp zwart fruit met hints van pruimen, kersen en tabak. Vanwege de grote concentratie kan deze wijn gerust vele jaren rijpen. Wilt u hem jong drinken combineer hem dan met een lekker stuk rood vlees, zoals de Biftek Fiorentina.. de Toscaanse variant op de T-bone steak.

Op 14 november a.s. is het wijnhuis Fattoria Le Pupille vertegenwoordigd op de Najaarsproeverij van Henri Bloem Apeldoorn en op 13 november ‘s-middags in de winkel van Bloem Utrecht. Dè kans om de top van Italië te proeven…

Voor meer informatie kunt u mailen naar apeldoorn@henribloem.nl.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde RV

Kijk hier voor de website van Fattoria Le Pupille

Nog meer info over Saffredi in artikel Proefschrift, klik hier.

Wijnproeverij bij Henri Bloem in Utrecht

Zondag 24 oktober j.l. organiseerde Henri Bloem in Utrecht haar grote assortimentsproeverij.

De locatie was de meer dan sfeervolle Nicolaikerk, in het centrum van Utrecht. Op deze gure en herfstige dag was de kerk gezellig vol. Naast een 90-tal heerlijke wijnen, waren er op gastronomisch gebied aangename verrassingen verzorgd door Peek en van Beurden met Rypenaer Kaas, Tutti a Tavola (italiaanse delicatessen) en La Piazzetta (espresso, en paëlla van een spaanse sterrenchef). Hieronder treft u een fotoimpressie van dit evenement.

Een slordige 90 wijnen stonden op de proeftafel met dit jaar als grote winnaar (meest verkocht), onze meest recente aanwinst, een italiaanse wijn uit Puglia:

 lg_image_8_4883

Een meer dan geslaagde middag die naar meer smaakt!
Alle gasten en proevers maar ook alle hulp van vrienden, (ex)collega’s: Bedankt voor jullie komst! Volgend jaar weer.

Met vriendelijke groet,

Inno van den Berg en Edwin Verburg



Door op de foto te klikken kunt u de foto vergroot weergeven.

woensdag 20 oktober 2010

ASSORTIMENTSPROEVERIJEN BIJ HENRI BLOEM

Dat het inmiddels herfst is geworden, kan niemand meer zijn ontgaan. Het seizoen van de wijnproeverijen is voor ons weer aangebroken. Traditiegetrouw bieden veel van onze zaken u de mogelijkheid tijdens deze proeverijen uw (winter)voorraad aan te vullen,  tegen aantrekkelijke prijzen. Bel, mail en schrijf u in!

VoorkantDe volgende winkels hebben een assortimentsproeverij gepland:

Zondag 24 oktober: Utrecht voor info en / of aanmelden: utrecht@henribloem.nl of 030-2331142

Zondag 31 oktober: Amersfoort voor info en / of aanmelden: amersfoort@henribloem.nl of 033-4750621

Zondag 31 oktober: Amstelveen voor info en / of aanmelden: amstelveen@henribloem.nl of 020-6402651

Zondag 31 oktober: Eindhoven voor info en / of aanmelden: eindhoven@henribloem.nl of 040-2448954

Zondag 7 november: Bloemendaal voor info en / of aanmelden: bloemendaal@henribloem.nl of 023-5274477

Zondag 7 november: Leeuwarden voor info en / of aanmelden: leeuwarden@henribloem.nl of 058-2133833

Zondag 7 november: Leiden voor info en / of aanmelden: leiden@henribloem.nl of 071-5121700

Zondag 7 november: Tilburg voor info en / of aanmelden: tilburg@henribloem.nl of 013-5433259

Zondag 14 november: Apeldoorn voor info en / of aanmelden: apeldoorn@henribloem.nl of 055-5221470

Zondag 14 november: Bussum voor info en / of aanmelden: bussum@henribloem.nl of 035-6911245

Zondag 14 november: Groningen voor info en / of aanmelden: groningen@henribloem.nl of 050-5268188

Zondag 14 november: Amsterdam Hart’s Wijnhandel voor info en / of aanmelden: amsterdam@hartswijn.nl of 020-6238350

Zondag 14 november: Zwolle voor info en / of aanmelden: zwolle@henribloem.nl of 038-4217299

Zondag 21 november: Arnhem voor info en / of aanmelden: arnhem@henribloem.nl of 026-4455220

dinsdag 19 oktober 2010

Marcus Millner van De Meye bezoekt Henri Bloem

Vrijdagavond 15 oktober j.l. sloten wij om 18.15 uur onze winkeldeur aan de Amsterdamseweg 126 in Arnhem, stapten in de auto en reden richting Amersfoort. Het doel was een ontmoeting met Marcus Milner, wijnmaker van De Meye, uit Stellenbosch, Zuid-Afrika. De ontmoeting vond plaats in Restaurant De Pastinaeck in Amersfoort.
DSC01105De wijnen van De Meye zijn al jaren een vaste waarde binnen ons assortiment. Het zijn mooie stevige wijnen die ver boven het algemene Zuid-Afrikaanse niveau uitsteken. De Meye is een relatief kleine “boutique winery” , zoals dat zo mooi heet, in één van de meest prestigieuze wijngebieden van Zuid-Afrika, Stellenbosch.

De Meye dankt zijn naam aan het riviertje De Meije bij Nieuwkoop waar de oorspronkelijke eigenaar Jan Mijburgh vandaan komt. Deze Jan Mijburgh vestigde zich in 1665 in Zuid-Afrika. De Meye heeft ca. 60 ha wijngaard en produceert ongeveer 200.000 flessen op jaarbasis.

Marcus Milner is een rustige, bescheiden Zuid-Afrikaan, geboren in 1968 in Constantia bij Kaapstad. Na zijn middelbare school vertrok hij naar Engeland en Ierland, waar hij werkzaam was inDSC01097 paardenhouderij en fietsend Europa verkende. In 1990 keerde hij terug naar Stellenbosch, kwam in dienst van Warwick Wine Estate en zijn passie voor wijn was geboren. Nadat hij in 1999 met zijn Warwick Chardonnay een toonaangevende prijs gewonnen had, besloot hij zich bij zijn oude schoolvriend Philip Mijburg te voegen en werd de wijnmaker van De Meye.
Als Marcus praat over zijn wijnen is het alsof hij ze elke keer weer opnieuw maakt. In het kiezen van zijn woorden is het net of hij de verschillende stadia van een wijn weer opnieuw proeft. Zijn Trutina, wat “balans” betekent, is zijn baby, die hij elk jaar opnieuw geboren laat worden. Deze blend van Cabernet en Shiraz heeft elk jaar een iets andere samenstelling, waarbij het uiterste uit de druiven gehaald wordt. Twee jaar nadat hij met de productie van deze Trutina begon, won deze wijn al Goud bij de Michelangelo International Tasting.
DSC01112

Het was een gezellige avond waarbij zowel wij als onze collega’s uit Tilburg, Utrecht, Bussum, Leiden, Eindhoven en Amersfoort aanwezig waren.

DSC01088DSC01082
‘s-Middags heeft Marcus een presentatie van De Meye gegeven bij Henri Bloem Utrecht.

Marja en Michel van Tooren, Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem

Voor de website van De Meye, klik hier.

vrijdag 1 oktober 2010

HENRI BLOEM VOOR DE 4e KEER OP RIJ DE BESTE WIJNSPECIAALZAAK VAN NEDERLAND

Wijnkoperij Henri Bloem is voor de 4e achtereenvolgende maal uitgeroepen tot Beste Wijnspeciaalzaak van het Jaar, in de categorie wijnen tot € 5. Deze prijs wordt elk jaar uitgeroepen door de auteurs van het boek Wijnalmanak, Ronald de Groot en Cuno van ’t Hoff. De uitreiking van de prijs vond gisteren plaats in restaurant Stanislavski in Amsterdam.

De (Auteur Cuno van 't Hoff reikt de prijs uit aan Steven Duintjer van Henri Bloem)

Wijnalmanak is een jaarlijks terugkerende wijngids, waarin wijnen uit de supermarkt, slijterij en wijnspeciaalzaak worden beschreven en beoordeeld. Een select team van wijnprofessionals proefde duizenden wijnen, ingezonden door winkels uit heel Nederland.  Door de Wijnalmanak Award voor de 4e opeenvolgende keer te winnen bewijst Wijnkoperij Henri Bloem over een assortiment wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding te beschikken, elk jaar weer.

Bestel nu onze zeer speciaal geprijsde mix-doos met de sterwijnen van Henri Bloem

Normale prijs: € 69,95

Speciale kennismakingsprijs: € 59,95

Voor de complete lijst, klik hier. De vetgedrukte wijnen zijn in de mixdoos opgenomen.


Logo

 

 

 

 

 

 

Met vineuze groet,

Wijnkoperij Henri Bloem

Südtirol… dat ligt toch in Oostenrijk?

Bij het horen van Südtirol denken veel mensen direct aan Oostenrijk. Maar hoewel het grenst aan Oostenrijk ligt dit (wijn)gebied toch echt in Italië. Veel mensen zullen er doorheen zijn gereden op weg naar hun vakantiebestemming, bijvoorbeeld naar het Garda meer. Wanneer je namelijk via de Brennerpas Italië binnenrijdt, betreed je het machtige Dolomietenlandschap van Südtirol, op zijn Italiaans Alto Adige genoemd.

clip_image002

Südtirol staat bekend om zijn prachtige skigebieden zoals Val Gardena, maar is daarnaast ook bekend om steden zoals Bolzano en Merano. Beide steden ademen nog de sfeer van vroeger uit. Er zijn veel speciaalzaken die gevestigd zitten in oude panden voorzien van de traditionele boogstructuur (Lauben). Ook zijn er veel leuke pleinen en marktjes. Vroeger behoorde Südtirol tot Oostenrijk/Hongarije en dat is te merken. Er zijn nog veel Oostenrijkse invloeden. Zo is er sprake van tweetaligheid en is de keuken zowel Oostenrijks als Italiaans georiënteerd.

Pinot-Grigio-2009-33500201209Qua producten staat Südtirol bekend om zijn heerlijke Tiroler spek, zijn vele appelgaarden en… natuurlijk zijn prachtige wijnen. Het wijnbouwgebied omvat ongeveer 5000 hectare, hetgeen overeenkomt met slechts 0,7% van alle Italiaanse wijngaarden. Het aandeel witte druiven is 35%. Belangrijkste witte druivensoorten zijn de Weissburgunder (Pinot Bianco), Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon blanc en Gewürztraminer. Bij de blauwe druiven is de Vernatch nog steeds de belangrijkste druif. Vernatsch geeft lichte wijnen, die je iets gekoeld kunt drinken. Deze druif verliest echter steeds , meer terrein aan druiven zoals de Blauburgunder (Pinot Noir), Cabernet Sauvignon en de inheemse Lagrein.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, waar Kellereien bekend staand om hun massa en mindere goede wijnen, kent Südtirol Kellereien die kwalitatief gezien tot de top van Südtirol, maar misschien ook wel tot de top van Italië behoren. Vele boeren bezitten in Südtirol maar kleine wijngaarden en leven daarnaast ook van de fruitteelt en het toerisme. Deze boeren kiezen er voor om in Coöperatieverband te werken en dus hun druiven te verkopen aan de Kellerei. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Kellereien dus een belangrijke rol spelen.

Enkele bekende namen zijn Kellerei Tramin, Kellerei Kaltern en de Erste & Neue. De topkellerei van Südtirol is echter Kellerei (Cantina) Terlan. Enkele jaren geleden zijn wij begonnen met het importeren van deze wijnen. Aanvankelijk kleinschalig, aangezien Südtirol nog een grote onbekende was. Inmiddels weten steeds meer mensen squarzdeze wijnen te waarderen. De witte wijnen zoals de Sauvignon Blanc en de Pinot Grigio staan bekend om hun zeer zuivere, volle, mineralige smaak en combineren uitstekend met diverse visgerechten. Opvallend vond i k echter de Gewürztraminer, vanwege zijn mooie droge tonen in de afdronk. Een absolute topper is de Sauvignon “Quarz”… wat een explosie in de mond en wat een finale! Qua rood is de Lagrein een heerlijke fruitige, kruidige wijn voor alledag. De Lagrein Riserva “Porphyr”, jaarlijks bij de beoordelingen goed voor meer dan 90 punten (uit 100), is een machtige geconcentreerde bijna zwartrode wijn. Een fijne kruidige geur met bittere chocolade, en in de mond vol donker fruit (bramen) met stevige tannines.

Ik adviseer u dan ook zeker om Südtirol te gaan ontdekken. Niet alleen qua wijn, maar ook als vakantiegebied. U zult versteld staan van de prachtige omgeving, de heerlijke lekkernijen en de uitstekende kwaliteit van de wijnen. Dat wordt genieten!

De wijnen van Kellerei Terlan kunt u op 15 en 16 oktober proeven in onze vinotheek.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde RV , Henri Bloem Apeldoorn

WESITE TERLAN: www.kellerei-terlan.com

Hieronder ziet u een overzicht van ons recente aanbod van de wijnen van deze topproducent, die op dit moment beschikbaar zijn via onze webshop:

image 

(klik op de foto om naar de webshop te gaan).

vrijdag 24 september 2010

Tripoz Macon-Charnay geselecteerd in Perswijn:

De Macon Charnay van Didier Tripoz is geselecteerd als finalewijn van Perswijn-proeverij 'Klassiek Europa'. Op deze jaarlijkse proeverij wordt bekend gemaakt welke Chardonnay tot € 12,50 zich de beste uit Europa mag noemen. Vorig jaar ging de titel naar onze Chardonnay van Weingut Markowitsch. Zullen wij er dit jaar wederom in slagen Europa's beste Chardonnay te leveren? De uitslag volgt op 3 oktober.

De Markowitsch Chardonnay is overigens ook weer finalist.

image

woensdag 22 september 2010

Adega de Pegões in Volkskrant

In het Volkskrant Magazine van zaterdag 18 september j.l. stond een leuk artikel van Onno Kleyn gepubliceerd over één van onze recente aanwinsten: De Adega de Pegões uit Portugal, meer specifiek, de witte wijn ‘Colheita Seleccionada Branco’.
Lekker bij Eggs Benedict (gepocheerde eieren met hollandaisesaus).
image
Voor meer informatie over deze producent, zie http://www.cooppegoes.pt/
U kunt deze wijn hier bestellen:

donderdag 26 augustus 2010

Weer goede scores in Perswijn

In het onlangs verschenen wijnmagazine Perswijn krijgen verschillende wijnen van Henri Bloem wederom uitstekende beoordelingen. Dat wij naast een goede kwaliteit ook zeer scherpe prijzen hanteren, laten onderstaande proefnotities zien.
Door op de afbeelding te klikken komt u in onze webshop, waar u deze wijnen direct online kunt bestellen.
Antano 5-2010
Colombette 5-2010

woensdag 18 augustus 2010

De grootse wijnen van Markowitsch


Oostenrijker Gerhard Markowitsch overtreft Bourgogne
clip_image002Vat Markowitsch
Bourgogne was in het verleden jarenlang de alleenheerser op het gebied van Chardonnay en Pinot Noir. In het laatste decennium kwam hier al langzamerhand verandering in. Nieuwe wereldlanden als Chili, Argentinië, Nieuw Zeeland en de USA produceerden ook kwalitatief goede Pinot Noirs en Chardonnay’s. In Europa bleef Bourgogne de trots op het gebied van deze druiven, maar inmiddels is er bedreiging uit Oostenrijk. Zijn naam Gerhard Markowitsch.

Weingut Gerhard Markowitsch is gelegen in Göttlesbrunn, één van de belangrijkste wijndorpen in het Oostenrijkse wijnbouwgebied Carnuntum. Het in ons land nog vrij onbekende gebied ligt ten oosten van Wenen, aan de zuidkant van de Donau en loopt door tot aan de grens van Slowakije.De wijnboeren in dit gebied maken met name furore met prachtige rode wijnen. Groepsfoto Markowitsch Henri Bloem op bezoek bij Markowitsch in juni 2010
Gerhard Markowitsch behoort tot een nieuwe talentvolle generatie van jonge wijnboeren. De laatste jaren heeft hij grote indruk gemaakt met zijn krachtige volle rode wijnen en Chardonnay’s, waardoor hij inmiddels tot de top van de Oostenrijkse wijnboeren is doorgedrongen. Tijdens mijn recente bezoek aan dit wijngoed, zag ik een supermoderne kelder vol met eikenhouten vaten. De proefruimte is gemaakt in een glazen ruimte tussen deze vaten… wat een ambiance!Oorkonde_Chardonnay_LR
Markowitsch chardonnayVorig jaar is in Nederland de Chardonnay van Markowitsch gekozen tot de beste Chardonnay onder de € 12,50,-. Opmerkelijk was daarbij dat plek 2 t/m 10 Bourgognes waren. Onlangs scoorde deze zelfde Chardonnay een tweede plaats in het nieuwe wijntijdschrift Wine Life. Deze wijn zit werkelijk boordevol citrus- en tropisch fruit. Hij is licht crèmig met fijne zuren en kent een mooie lange afdronk. Zijn Chardonnay Reserve (“Schüttenberg”) met een opvoeding van 18 maanden op barriques is een ware topper. Menig grote naam in de Bourgogne zal versteld staan van de geweldige prijs/kwaliteit die Markowitsch met deze wijn levert. De wijn is gastronomisch breed inzetbaar maar combineert met name goed bij vettige visgerechten.

De Pinot Noir van Markowitsch is fruitig, lichtvoetig, heeft tonen van bosbessen en daarnaast fijne zuren met zachte tannines. Heerlijk bij licht gekruide kipgerechten of lamsvlees. De Pinot Noir Reserve met een houtrijping van 18 maanden in barriques, is kruidig met veel geconcentreerd rood fruit en een lange afdronk. Deze wijn behoort jaarlijks tot het beste wat Oostenrijk te bieden heeft en zal zeker hoge ogen gooien bij een mooie Bourgogne proeverij.
vaten markowitschNatuurlijk is Markowitsch meer dan Chardonnay en Pinot Noir. Wat dacht u van een lichtvoetige Grüner Veltliner als aperitief of een stevige volle Grüner Veltliner Alte Reben voor bij het diner. Wilt u liever een heerlijke volfruitige, zachte rode wijn dan is wellicht de Carnuntum Cuvee (Zweigelt/Pinot Noir) of de Blaufränkisch wat voor u. Een andere mooie traditionele wijn is de Rubin Carnuntum (100% Zweigelt), welke iedere wijnboer uit Carnuntum van rang en stand wel in zijn assortiment heeft. Beroemd is Markowitsch verder om zijn Redmont en Rosenberg. Beide zijn cuvees gemaakt van Zweigelt met hieraan toegevoegd internationale druiven zoals de Merlot, de Cabernet Sauvignon of de Syrah.

Bent u na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden? Kom dan op 18 september a.s. naar onze vinotheek en bepaal zelf of Markowitsch de concurrentie met Bourgogne aan kan.

Met vineuze groet,
Sascha de Wilde RV Henri Bloem Apeldoorn

Noot van de redactie:
Recent is de 2004 Pinot Noir van Markowitsch op nummer 4 geeindigd in een wereldwijde Pinot Noir-contest. En dat tussen vooral grote (en dure) Bourgognes.Deze wijn is binnenkort weer volop verkrijgbaar, zij het dat we een paarjaartjes zijn opgeschoven. (Jaargang 2007). Informeert u bij de Wijnkoperij Henri Bloem bij u in de buurt.

Hieronder de links naar deze top 20 en het artikel:
ARTIKEL WWW.WINESFROMAUSTRIA.COM
TOP 20 PINOT NOIRS WERELDWIJD

Bekijk hieronder de impressie van Henri Bloem in Oostenrijk.Traditionele Henri Bloem proefreis van begin juni 2010

Zie onderstaande links voor de reisverslagen van onze speciale reporters betreffende de Groepsreis 2010 Oostenrijk:
deel I    deel II    deel III

vrijdag 23 juli 2010

Spaanse IJswijn


In het Spaanse wijngebied Penedès is een nieuwe herkomstbenaming DO Vino Dulce de Hielo of Vi Dolç del Fred van kracht geworden. Het is de eerste Europese appellatie die toestaat dat druiven op kunstmatige wijze worden bevroren. De traditionele Duitse -, Oostenrijkse - of Canadese ijswijn moet gemaakt zijn van op natuurlijke wijze bevroren druiven aan de wijnstok. De most van de Spaanse ijswijn moet een minimaal suikergehalte van 240 gram per liter bevatten. De ijswijn moet een restsuikergehalte van 70-150 gram per liter bevatten in combinatie met een alcoholgehalte tussen de 9.5 en 13.5 vol.%. De nieuwe herkomstbenaming is van toepassing vanaf de oogst van 2009.
(Bron: www.wijnplein.nl)

vrijdag 16 juli 2010

PIEMONTE, EEN OPENBARING

Ieder jaar in mei maak ik met wijnvrienden een wijnreis om zodoende meer gevoel te krijgen bij de wijnen en de wijnmakers. Vorig jaar was dit Toscane en dan met name het Chianti Classico gebied. Dit jaar kozen wij voor Piëmonte. De streek van de Barbera, de Barolo en de Barbaresco. Maar ook de streek van de truffels en de hazelnoten. Via de Duitse wijnstreek Baden, langs de Zwitserse meren, door de Gotthardtunnel en voor dat je het weet ben je in Piëmonte. Qua landschap vergelijkbaar met Toscane. Glooiende heuvels met prachtige dorpjes, echter groener en daarnaast een subliem uitzicht op de uitlopers van de Alpen. De belangrijkste druivensoorten zijn de Barbera, de Nebbiolo, de Dolcetto en de Moscato. De meest belangrijke wijngebieden zijn de Langhe en de Monferrato, welke voor maar liefst 85% zijn beplant.

clip_image002[3]

Onze eerste bestemming was het kleine maar belangrijke wijndorp Santo Stefano Belbo. Hier runt de familie Forno het wijngoed Tenuta Il Falchetto. Wij werden hartelijk ontvangen met een grootse proeverij door Adriano (de wijnmaker) en Giorgio (de supervisor van de wijngaarden). Op mij maakten met name de Barbera d’Asti (vorig jaar is de Bricco Paradiso van dit wijngoed bij de beste drie van Italië geëindigd), de Pinot Nero ‘Solo’(pinot noir) en de La Mora indruk. Groots is echter hun Moscato d’Asti, een licht mousserende dessertwijn gemaakt van de Muskaatdruif. Friszoet met slechts 5,5% alcohol.
De volgende dag hebben wij een heerlijke lunch genuttigd bij Bar Roma. Op verzoek serveert de eigenaar naar eigen inzicht diverse antipasti met lekkere Italiaanse wijnen. Vervolgens door naar de Forno’s voor een rondleiding door de wijngaarden. Hoewel de weercondities niet altijd optimaal waren, heb ik een goede indruk gekregen van de professionaliteit van dit wijnbedrijf. De wijngaarden worden met liefde behandeld en liggen er perfect bij.

Bord met barolo

Na een heerlijk diner te hebben genuttigd bij één van de beste restaurants van Piemonte “Ristorante Del Belbo da Bardon” (een wijnkaart waar de Van Dale jaloers op is) trokken wij door naar het op een heuvel gelegen dorpje Barolo en sliepen daar in het mooie gelijknamige hotel.
De volgende dag hadden wij een afspraak met Enrica Scavino, die samen met haar vader en zus het wijngoed Paolo Scavino runt. Ik was zwaar onder de indruk toen de deuren van de moderne nieuwe kelder open gingen. Honderden nieuwe eiken houten vaten gevuld met Nebbiolo, de druif van de Barolo.

clip_image004[3]
Enrica vertelde met passie over haar wijngoed en de wijnen en liet ons vervolgens enkele wijnen proeven. Wat een krachtpatsers! Het was mij wel duidelijk dat dit één van de topproducenten van de Barolo is. Wijnen met veel geconcentreerd fruit, elegant en mooie stevige tannines. Niet goedkoop, maar als je iemand wil verrassen, dan zijn deze dinerwijnen een aanrader. Een geweldige combinatie met Barolo is het gestoofde rundvlees, ook wel Brasato al Barolo genoemd. Voor de liefhebbers hebben we hieronder het recept bijgevoegd:

Ingrediënten:
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 stengels fijngehakte bleekselderij
  • 3 fijngehakte wortels
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 takje rozemarijn
  • 1.5 kg niet gekruide magere runderrollade
  • 6 dl Barolo
  • zout
  • peper
  • versgeraspte nootmuskaat
Bereidingswijze:
Verhit de olie in een braadpan en fruit de groentes en de knoflook 5 minuten. Doe de rozemarijn en het vlees erbij en bak het rondom goudbruin. Giet de wijn over het vlees, dek de braadpan af en laat alles 3 uur zachtjes koken tot het vlees gaar is. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Meng het stoofvocht met de groentes in een blender tot een gladde saus ontstaat. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe en verwarm de saus opnieuw. Snijd het vlees in dikke plakken en giet er de saus over.
Zo kwamen wij aan het einde van onze wijnreis. Ik kan maar één conclusie trekken. Piëmonte was voor mij één grote openbaring.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde RV, Henri Bloem Apeldoorn

vrijdag 9 juli 2010

ZUID-AFRIKA IS MEER DAN VUVUZELA’S


In juni en juli staat natuurlijk Zuid-Afrika in het middelpunt van de belangstelling. Het land krijgt een enorme publiciteitsimpuls door het wereldkampioenschap voetbal wat momenteel in volle gang is. Er wordt veel gesproken over de vuvuzela’s en de Big Five, maar Zuid-Afrika is meer dan dat. Het is een prachtig land en staat bekend om zijn fantastische wijn estates die vaak uitkijken op de indrukwekkende gebergtes. Daarnaast staat het in de top 10 van de meest producerende wijnlanden in de wereld. Genoeg redenen om u kennis te laten maken met Zuid-Afrika als wijnland.

Tot het begin van de 90er jaren waren de Zuid Afrikaanse wijnen nog vrij onbekend in Nederland. Het apartheidsregime zorgde ervoor dat de Zuid Afrikaanse wijnen geboycot werden. Na het afschaffen van het apartheidsregime veranderde dit totaal. Ineens stonden overal de wijnen in de schappen die aandacht trokken door hun leuke etiketten. Denk maar aan Goed Geluk, Veelplesier en Voorspoed. Op dit moment zijn de wijnen nog steeds erg populair: zij nemen na Frankrijk de 2e plaats in. Belangrijk is echter dat er inmiddels naast de bulkwijnen met de leuke etiketten ook kwalitatief prachtige wijnen verkrijgbaar zijn.

Het klimaat in Zuid Afrika is, in tegenstelling tot andere Afrikaanse landen, mediterraan en daardoor net als de landen rond de Middellandse Zee zeer geschikt voor wijnbouw. Het seizoen begint in september en in februari worden de meeste druiven geoogst. Vandaar dat u nu al de eerste wijnen van het jaargang 2010 in de winkel ziet liggen.
Zeven op de acht flessen wijn is wit. De Chenin Blanc ook wel “Steen” genoemd is nog steeds het heersende ras al neemt de populariteit van internationale druiven als Chardonnay en Sauvignon Blanc steeds meer toe. De beste rode wijnen komen van klassieke rassen als Cabernet Sauvignon, Shiraz en Merlot. Een typisch Zuid-Afrikaans ras is de Pinotage, een kruising van Cincault (vroeger Hermitage) en Pinot Noir.

clip_image002

De meeste wijndistricten liggen in de kuststreek in het zuidwesten van het land. De beroemdste is Stellenbosch, ook wel gezien als kwalitatief de beste. Uit deze streek komen onder andere de wijnen van Waterford Estate. Deze maakt een prachtige volle Chenin Blanc die smaakt naar rijpe abrikozen. Ook de kruidige Shiraz en de stevige Cabernet Sauvignon “franse stijl” mogen er wezen. Hun topwijn is echter The Jem, een krachtpatser gemaakt van Cabernet Sauvignon, Shiraz, Mourvèdre, Merlot, Malbec, Sangiovese en Barbera. Deze wijn misstaat niet bij menig top proeverij.

clip_image004

Een ander bekend wijngebied is Walker Bay. Hier maakt Kevin Grant, de vroegere wijnmaker/keldermeester van het beroemde Hamilton Russell, in de Hemel en Aarde Vallei zijn Ataraxia wijnen. De Sauvignon Blanc van dit wijnhuis is een explosie van fruit, waarbij met name kruisbessen en passievrucht naar voren komen. Beroemd is echter zijn Chardonnay… een ongekende schoonheid.
Bent u na het proeven van één van de genoemde wijnen net zo enthousiast als ik geworden, blaas dan hard op uw vuvuzela. Dat gaat zeker een perfecte match worden!

Met Vineuze groet,
Sascha de Wilde, Henri Bloem Apeldoorn RV

Voor een ander interessant artikel over Waterford Estate en Kevin Arnold, klik hier.